Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”
Este adevărat că, în rolul de părinți, uneori avem nevoie de o hartă pentru a naviga prin mările maternității și paternității, o mare plină de schimbări. În această călătorie a creșterii, vor exista întotdeauna suișuri și coborâșuri, deoarece viața este o provocare constantă, dar nu lipsită de bucurie și fericire.
A sprijini copiii să crească și să se dezvolte în toate aspectele vieții lor este, fără îndoială, obiectivul principal al fiecărui părinte. Cunoașterea, iubirea și respectul față de aceștia sunt esențiale pentru a atinge acest scop.
După cum bine știți, un parenting perfect nu există, la fel cum nu există părinți perfecți... Totuși, este întotdeauna de ajutor să avem ghiduri și sfaturi de la profesioniști care ne pot susține în acest drum.
O altă idee care poate fi de folos în creșterea copiilor este să le faci promisiuni pe care să le respecți. Promisiunile sunt menite să fie onorate, iar dacă faci unele pe care să le respecți față de copiii tăi, vei vedea că parentingul poate deveni mai ușor.
SURSA FOTO: freepik.com @senivpetro
Acestea sunt cele cinci promisiuni pe care ar trebui să le faci și să le respecți față de copiii tăi, conform specialiștilor de la etapainfantil.com.
Controlul aparține celor nesiguri. Dacă simți nevoia de a-ți controla copiii, oprește-te și reflectează. Redirecționează acea nevoie de control către un rol de ghid, astfel încât copiii să poată lua propriile decizii, cele pe care le consideră corecte... chiar și atunci când nu ești de acord cu rezultatul final.
Ideal, părinții ar trebui să își ghideze copiii cu încredere și o bună comunicare către deciziile potrivite, fără a forța sau impune ceea ce nu își doresc.
Pedepsele nu fac decât să afișeze o autoritate impusă asupra copiilor, de multe ori fără o justificare reală. Pedepsele nu educă și nu îi determină pe copii să reflecteze asupra comportamentului lor.
În loc de pedepse, concentrează-te pe consecințele acțiunilor. Consecințele pot fi stabilite în prealabil sau pot fi naturale, astfel încât copiii să poată reflecta asupra propriilor decizii.
Respectul față de copii este esențial pentru ceea ce sunt ei ca persoane unice, cu interese, sentimente și motivații proprii. Amintește-ți că ceea ce îți dorești pentru copiii tăi nu este întotdeauna ceea ce își doresc ei în viață.
E nevoie să le respectăm individualitatea, ascultându-i, respectându-i și acordând atenție semnalelor care ne ajută să le înțelegem nevoile și cine sunt ei cu adevărat.
Aceasta poate fi una dintre cele mai provocatoare promisiuni, dar este și una dintre cele mai importante.
Albert Einstein a spus odată: „Cel care nu a greșit niciodată nu a încercat niciodată ceva nou.”
Greșelile pot fi cei mai buni învățători, iar copiii trebuie să înțeleagă că eșecul nu este un lucru de evitat, ci o oportunitate de învățare. Cu toții greșim în viață, însă cei care reușesc sunt cei care se ridică și încearcă din nou.
Ca părinte, este important să-ți încurajezi copiii să încerce lucruri noi și să nu le eviți eșecurile, deoarece acestea îi învață cum să reușească. Cu cât învață mai multe, cu atât frica lor se va diminua, iar dacă totuși persistă, vor învăța să se concentreze mai bine. În plus, puteți învăța împreună din aceste experiențe.
Ca părinți, e necesar să reflectăm asupra propriului comportament și să ne întrebăm dacă suntem exemplele de care copiii noștri au nevoie.
Fii un model pentru o viață echilibrată, sănătoasă și activă, distrează-te cu copiii, fii responsabil, empatic și acționează asertiv.
Cel mai important este să îți iubești mereu copiii, dar și să te iubești pe tine însuți, fiind blând cu tine, având o imagine pozitivă despre tine și acceptându-te așa cum ești, cu calități și slăbiciuni. Dragostea față de tine va fi un exemplu bun de urmat pentru copiii tăi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Pe măsură ce temperaturile...
Magia Crăciunului este deja...
Raluca-Emima Vasilciuc și...
Nu există nicio modalitate mai...
Este unul dintre momentele magice ale părinției pe care le-ai așteptat cu...
O țară a decis să suspende...