Protecție împotriva HPV. Vârsta optimă pentru vaccinare și importanța vaccinării băieților!
Data publicării:
Papilomavirusul uman (HPV) reprezintă o categorie de viruși extrem de răspândiți, iar majoritatea persoanelor nu experimentează probleme din cauza lor. Totuși, anumite tipuri de HPV pot duce la apariția verucilor genitale sau chiar a cancerului.

Colegii de la DCMedical.ro au stat de vorbă cu medicul Horia Cioflan care a vorbit despre vârstele la care vaccinul anti-HPV are cea mai mare eficiență și de ce trebuie vaccinați și băieții.

Până nu demult, mulți considerau că vaccinul împotriva HPV este destinat doar adolescenților, însă perspectivele s-au schimbat semnificativ. Adevărul este că vaccinul anti-HPV nu este limitat la sexul feminin; acesta este la fel de important și pentru băieți.

„Cel puțin studiile randomizate făcute până acum sau meta-analizele spun că există un interval de vârstă. Și atunci haideți să vă dau un exemplu. Cercetătorii au identificat că intervalul de referință pentru vaccinarea fetelor și femeilor este între 9 și 26 de ani. În același timp, pentru băieți, acest interval este cuprins între 9 și 17 - 18 ani. Este important să subliniem că și băieții trebuie să fie vaccinați din cauza afecțiunilor asociate infecției cu HPV”, a precizat dr. Horia Cioflan, medic primar obstetrică-ginecologie, doctor în științe medicale, cu competențe în chirurgie robotică, chirurgie oncologică ginecologică, chirurgie laparoscopică și histeroscopică la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate pentru DC Medical. 

Vaccinarea copiilor împotriva HPV este o decizie importantă

Există peste 100 de tipuri diferite de HPV, iar infecția afectează pielea. Cu toate acestea, pentru HPV, vaccinarea rămâne cea mai eficientă și sigură metodă de prevenție, în ciuda temerilor pe care mulți oameni le pot avea legate de acest proces.

Specialiștii în sănătate subliniază importanța vaccinării împotriva HPV la o anumită vârstă pentru a obține protecția maximă. De obicei, vaccinul acționează cel mai eficient înainte de debutul vieții sexuale, când există șanse mai mici de expunere la virus. Este recomandat să discutați cu medicul dumneavoastră pentru a determina momentul optim pentru vaccinare, mai ales dacă sunteți în jur de 45 de ani sau părinte al unui adolescent.

Dacă aveți în jur de 45 de ani, este esențial să știți că vaccinul anti-HPV poate fi benefic și în această etapă a vieții. Chiar dacă ați avut deja contact cu unele tipuri de HPV, vaccinarea vă poate oferi protecție împotriva altor tipuri periculoase ale virusului.

În calitate de părinte, vaccinarea copiilor împotriva HPV este o decizie importantă pentru sănătatea lor pe termen lung. 

Citește continuarea pe site-ul DCMedical.ro.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Probleme de sanatate
Tagurile articolului: horia cioflan  hpv  sanador  vaccin  vaccin copil  vaccin hpv  vaccinare copii  virus hpv 

Articole similare

Febra la copii. Când să te îngrijorezi

Febra este unul dintre cele mai frecvente simptome care...



Cele mai noi articole

Cresc alocaţiile de stat pentru copii de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, alocațiile de stat pentru...


Top citite
Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios” / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios”

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog

Cele mai frecvente comportamente ale părinților care îi fac pe copii să se simtă neiubiți. Ce spun psihologii despre aceste greșeli comune? / FOTO: freepik.com @standret

Cele mai frecvente comportamente ale părinților care îi fac pe copii să se simtă neiubiți. Ce spun psihologii despre aceste greșeli comune?

Cum să reacționezi când copilul tău este nepoliticos? Psiholog: „Jucăm «tenisul nepoliticosului» și nimeni nu câștigă!” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Cum să reacționezi când copilul tău este nepoliticos? Psiholog: „Jucăm «tenisul nepoliticosului» și nimeni nu câștigă!”

pixel