Când ar trebui să ne îngrijoreze tristețea copiilor. Psiholog: ”Nu mai știm să ne creștem firesc copiii”
Tehnica rinocerului portocaliu este de fapt o provocare. Se bazează pe experiența directă a unei mame care încearcă să schimbe comportamentul copilului prin autodisciplina proprie. Aici intră în joc calități precum răbdarea, înțelegerea și buna comunicare între părinți și copii.
Viața unui părinte este plină de provocări, una dintre cele mai frecvente este aceea a comunicării corecte cu copiii lor.
Sunt momente când, datorită stresului din viața de zi cu zi, cineva ajunge să-și piardă răbdarea și să strige acasă. Metoda rinocerului portocaliu este folosită pentru a îmbunătăți autocontrolul.
Trebuie recunoscut că a-și pierde cumpătul și a țipa la cel mic nu duce nicăieri. În plus, acest obicei îi poate influența pe copii până la punctul de a dobândi obiceiul prost de a țipa și ei la alți copii imitând părinții.
Originile se datorează unei mame americane a patru copii pe nume Sheila McCraight. Femeia s-a simțit stânjenită când a descoperit că ea avea tendința să strige la copiii ei mai tot timpul.
Disconfortul ei a fost de așa natură încât și-a propus să-și schimbe comportamentul. Între timp a descoperit două lucruri fundamentale:
- Și-a putut controla impulsul de a striga în fața străinilor.
- Ceea ce simt și percep copiii este mai important decât ceea ce cred oamenii.
Acest eveniment a condus-o la conștientizarea amară a obiceiului ei de a țipa la copiii ei, dar și la dorința de schimbare. Așa că i-a venit ideea de a crea această provocare pe care a numit-o Rinocerul Portocaliu.
Sheila explică că a ales acest nume pentru că rinocerii sunt animale puternice care reacționează doar atunci când sunt provocați.
În ceea ce privește culoarea, pentru ea portocaliul este sinonim cu hotărâre. De fapt, puterea și determinarea au fost virtuțile de care avea cel mai mult nevoie pentru a-și putea schimba obiceiurile.
Tehnica constă în a rezista cât mai mult impulsului de a țipa. Evident, mamele se pot ajuta și cu alte strategii pentru a se menține centrate și calme în scopul lor.
Aceste trucuri includ: să vă scrieți obiectivul de a nu țipa la copii, să urmăriți procesul și să luați note de fiecare dată când reușiți.
Experiența acestei femei explică cum a reușit să piardă complet acest obicei prost în patru ani. Prin urmare, pare a fi o metodă revoluționară și de succes.
Terapia comportamentală a Rinocerului Portocaliu aplică metode practice, dar neînțelese. Pentru a evita momentul de temut al izbucnirii de furie, încercați să aplicați aceste sfaturi simple:
- Să respire adânc.
- Schimbați camera.
- Ieși afară pentru o vreme.
- Faceți mișcare.
- Ascultă niște muzică.
- Închide ochii și imaginează-te într-un loc relaxant.
- Spălați-vă fața cu apă rece și numărați până la 10.
- Pune ceva portocaliu în diferite locuri din casa ta, astfel încât să-ți amintească de obiectivul tău.
A avea autoritate asupra copilului tău vine și cu anumite responsabilități față de el sau ea. Amintiți-vă că părinții sunt modele pentru copiii lor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Parentingul este, fără...
Cunoașterea personalității...
Parentingul este, fără...
Conversațiile cu copiii mici sunt esențiale pentru...
Toată lumea își dorește să fie percepută ca o persoană...