Psiholog american: „Părinții vor construi o relație mai solidă cu copiii dacă NU fac ASTA!”
Data publicării:
Vrei să creezi o legătură solidă cu copilul tău?

Psihologului american Jeffrey Bernstein a detaliat, în rubrica sa din Psychology Today, ce comportamente ar trebui să evite părinții pentru a crea o legătură mai puternică cu copiii. 

„În cartea mea `10 zile pentru un copil mai puțin sfidător`, descriu un ciclu haotic și coercitiv: atunci când țipi, copiii tăi fie vor țipa la rândul lor, fie vor reacționa într-un alt mod negativ. Ca răspuns, vei simți nevoia să țipi și mai mult. Apoi, ei vor ridica și mai tare vocea sau se vor comporta și mai provocator. În final, totul se transformă într-o luptă fără rezolvare”, spune psihologul.

Țipatul este evident contraproductiv și poate duce rapid la o spirală descendentă. Ridicând vocea, devii doar un „model de adult” pentru crizele de furie. Din păcate, acest comportament transmite copiilor mesajul că nu ești în control. În mod special, copiii și adolescenții sfidători cred deja că sunt egali sau chiar superiori adulților în ceea ce privește autoritatea.

Ultimul lucru pe care ți-l dorești este să le întărești această percepție. Este esențial să înțelegi că atunci când copiii simt că părinții lor nu dețin controlul, se simt nesiguri.

Cu toate acestea, mulți părinți continuă să țipe. „Adesea, părinții vin în biroul meu și îmi spun că se simt frustrați și dezamăgiți după ce au țipat. Împărtășesc sentimente de vinovăție legate de modul în care au gestionat situațiile provocatoare. Deși își promit că vor încerca mai mult să nu țipe, realizează că a munci mai mult nu este același lucru cu a lucra mai inteligent. Din fericire, există o cale de ieșire din acest ciclu dezordonat și încărcat emoțional”, mai spune psihologul.

Citește și Mesajele pe care copiii trebuie să le audă de la părinți, la orice vârstă! Expert parenting: „Se revine din nou și din nou la aceleași câteva nevoi de bază”

Psiholog Jeffrey Bernstein: „Acordă o atenție specială comportamentului tău în situațiile tensionate”

SURSA FOTO: freepik.com @syda_productions

Psihologul recomandă să acorzi o atenție specială comportamentului tău în situațiile tensionate, pentru a întări conexiunea cu copilul tău.

Analizează situația. „Gândește-te la motivele pentru care țipi la copiii tăi. Este vorba de o dispută? Lasă jucăriile împrăștiate prin casă? Ce te stresează? Identifică factorii de stres și evaluează ce poți face pentru a face situația mai puțin tensionată”, explică psihologul.

Promite-ți că nu vei mai țipa. „Poate părea simplu sau inutil să îți promiți că nu vei mai țipa. Însă, dacă te angajezi cu adevărat să fii conștient de scopul tău de a nu mai ridica vocea, ai șanse mai mari să reușești. Schimbarea comportamentului începe prin a-ți asuma responsabilitatea cu intenții ferme și pozitive”, explică specialistul.

Vorbește încet. „Deși pare contraintuitiv, când ești nervos, încearcă să vorbești pe un ton calm. Vorbind încet, copiii nu vor avea de ales decât să te asculte cu atenție. Când tu ești calm, copilul se liniștește, iar toată lumea învață să se asculte reciproc”, asigură psihologul.

Gestionează-ți așteptările. „Dacă nu vrei să țipi, creează condițiile care să te ajute să eviți acest comportament. A lucra inteligent este mai eficient decât a încerca mai mult. De exemplu, dacă strigi mereu să își strângă jucăriile, stabilește o limită pentru numărul de jucării pe care le pot scoate. Simplifică situația și vei reduce șansele de a ridica vocea”, spune Jeffrey Bernstein. Încearcă să identifici problemele care reapar și să le anticipezi prin stabilirea unor limite clare cu copiii. Acest lucru previne izbucnirea conflictelor, în loc să le gestionezi ulterior.

Nu lua totul personal. „De cele mai multe ori, țipi pentru că iei comportamentul copilului prea personal. Trebuie să înțelegi că, chiar dacă pare că te provoacă, copilul acționează astfel din cauza propriilor dificultăți, nu din cauza ta”, explică terapeutul.

Ia o pauză. „Dacă toate celelalte soluții eșuează, încearcă să te retragi dintr-o situație enervantă. Când ești copleșit emoțional, este mai bine să încetinești decât să încerci să rezolvi lucrurile în grabă”, ne sfătuiește psihologul. Această pauză poate însemna să te retragi pentru un sfert de oră în camera ta sau să faci o plimbare prin cartier pentru a te calma.

Nu compara. „Compararea cu alți părinți sau a copilului tău cu alți copii te duce pe calea rapidă către nemulțumire. Menține o atitudine de recunoștință și vei fi mai împăcat cu tine însuți și vei avea mai mult autocontrol”, recomandă el.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Vârsta la care se poate identifica ce talent are un copil

Identificarea talentului unui copil este una dintre...


Top citite
Cercetare Harvard despre „creierul rezilient” la copii: „Părinții pot construi rezistența la orice vârstă, însă cu cât e mai devreme, cu atât e mai bine” / FOTO: freepik.com @Petro Seniv 888

Cercetare Harvard despre „creierul rezilient” la copii: „Părinții pot construi rezistența la orice vârstă, însă cu cât e mai devreme, cu atât e mai bine”

Efectul Mozart, dezmințit de mai multe studii! Cercetători: „Nu trebuie să ne așteptăm ca simpla ascultare a muzicii să ne facă copiii mai deștepți!” / FOTO: freepik.com @kegfire5

Efectul Mozart, dezmințit de mai multe studii! Cercetători: „Nu trebuie să ne așteptăm ca simpla ascultare a muzicii să ne facă copiii mai deștepți!”

Parentingul românesc vs cel englez. Bianca Andreica „Suntem genul de părinți care vrem să le facem singuri pe toate. Ne bucurăm de ajutorul ocazional, însă îl refuzăm pe cel permanent” / FOTO: Instagram@BiancaAndreica

Parentingul românesc vs cel englez. Bianca Andreica: „Suntem genul de părinți care vrem să le facem singuri pe toate. Ne bucurăm de ajutorul ocazional, însă îl refuzăm pe cel permanent”

Copii machiavelici. Studiu internațional revoluționar despre cum această atitudine începe să se formeze încă din școala primară: „Unii dintre ei au un deficit neurologic” / FOTO: freepik.com @yakobchuk

Copii machiavelici. Studiu internațional revoluționar despre cum această atitudine începe să se formeze încă din școala primară: „Unii dintre ei au un deficit neurologic”

pixel