Psiholog de la Harvard: „Dacă micuțul tău spune oricare dintre aceste afirmații, probabil că are o stimă de sine puternică”
Data publicării:
Psihologul Cortney S. Warren de la Harvard a identificat, într-un studiu, nouă fraze pe care oamenii cu o stima de sine solidă le rostesc frecvent. Dacă micuții au tendința de a spune aceste fraze, există șanse mari ca stima lor de sine să fie puternică. 

Această temă preocupă tot mai mult psihologii, în special pe părinții care vor să afle cum pot să susțină dezvoltarea stimei de sine a micuților lor și, în același timp, să înțeleagă cât de puternică sau fragilă este stima de sine a copiilor lor.

Într-un articol recent publicat pe CNBC, psihologul Cortney S. Warren ne dezvăluie o metodă simplă și neinvazivă de a evalua stima de sine a cuiva. Este o metodă ideală de aplicat la copii, deoarece presupune doar să fim atenți la cuvintele pe care le folosesc. Nu este nimic complicat; pur și simplu trebuie să ascultăm dacă cineva rostește vreuna dintre cele 9 fraze considerate de psiholog sinonime cu o stima de sine sănătoasă și robustă.

Conform autoarei cărții „Letting Go of Your Ex”, persoanele cu o stima de sine puternică se simt încrezătoare, în siguranță și în armonie cu ei înșiși. Ei își trăiesc viața cu autenticitate și hotărâre, urmând ceea ce simt că este corect pentru ei. Cu siguranță, adolescența este o etapă dificilă pentru a atinge acest nivel de încredere în sine, dar dezvoltarea unei stime de sine sănătoase poate crește șansele de a ajunge acolo. Dezvoltarea acestei încrederi în sine este importantă deoarece ne face mai capabili să gestionăm conflictele și să fim vulnerabili în relațiile cu ceilalți, fără să căutăm validarea externă.

Citește și 8 moduri de a-ți învăța copilul să spună „NU” în mod asertiv. Specialist în parenting: „Acest cuvânt nu este o barieră, ci o unealtă puternică!”

Cele nouă fraze care denotă o stima de sine puternică

2. Psiholog d... (psiholog-de-la-harvard-daca-micutul-tau-spune-oricare-dintre-aceste-afirmatii--probabil-ca-are-o-stima-de-sine-puternica-2_93387500.jpg)

SURSA FOTO: freepik.com @yarruta

În copilărie și adolescență, este important să fim alături de copiii noștri, să le validăm sentimentele, să ascultăm cu atenție și să comunicăm cu ei. Aceasta este calea prin care îi putem ajuta să dezvolte o stima de sine sănătoasă și să identifice semnele care pot indica orice probleme. Conform psihologului de la Harvard, Cortney W. Warren, există nouă fraze pe care oamenii cu o stima de sine puternică le rostesc mai des decât cei care nu au încredere în ei. Așadar, obiectivul nostru ca părinți este să ascultăm aceste cuvinte din gura propriilor copii, deoarece ele indică faptul că stima lor de sine este pe drumul cel bun.

Iată cele nouă afirmații:

„Lasă-mă să mă gândesc la asta înainte să răspund”. Conform psihologului, o caracteristică notabilă a oamenilor cu încredere emoțională este abilitatea de a se exprima bine, ceea ce îi face să aleagă cu grijă cuvintele, fără impulsivitate.

„Nu”. Oamenii cu încredere emoțională sunt asertivi și știu să-și impună limitele. Ei știu clar ce vor să facă sau ce nu vor să facă, bazându-se pe principiile lor morale, nevoi și dorințe.

„Nu mă simt confortabil cu asta”. Această frază denotă, de asemenea, asertivitate și încredere în sine. Acești oameni comunică mereu nevoile lor într-un mod respectuos și își exprimă sentimentele atunci când sunt tratați în mod neadecvat.

„Așa sunt eu și sunt mândru/mândră de asta”. Oamenii cu o stima de sine puternică sunt previzibili și autentici. Prietenii și cei apropiați știu că aceștia sunt consecvenți cu ceea ce spun despre ei înșiși.

„Sunt așa?” Chiar dacă au încredere în sine, acești oameni primesc criticile fără să le ia personal. În schimb, le privesc ca o oportunitate de creștere personală.

„Voi lucra la asta”. Fiind încrezători în sine și deschiși la critici constructive, sunt dispuși să se schimbe și să-și îmbunătățească comportamentul în relațiile semnificative.

„Îmi pare rău că te simți astfel. Cum pot ajuta?” Această empatie și lipsa de judecată în relații îi face să fie susținători excelenți.

„Acest lucru contează pentru mine”. O altă manifestare a unei stime de sine puternice este acordarea valorii lucrurilor care contează cu adevărat și apărarea lor atunci când sunt amenințate.

„O să încerc!” Dacă copilul tău folosește această expresie sau ceva similar, asta indică o stima de sine bine dezvoltată, care continuă să crească și să se întărească. Oamenii cu încredere emoțională au dezvoltat un sentiment de siguranță interioară care le spune că vor fi bine, chiar dacă încercarea lor eșuează.

Publicitate



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi
Tagurile articolului: copii  harvard  parinti  psiholog  stima de sine 

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios” / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios”

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog

Cum să reacționezi când copilul tău este nepoliticos? Psiholog: „Jucăm «tenisul nepoliticosului» și nimeni nu câștigă!” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Cum să reacționezi când copilul tău este nepoliticos? Psiholog: „Jucăm «tenisul nepoliticosului» și nimeni nu câștigă!”

Stilurile parentale care îi fac pe copii perfecționiști. Psihoterapeut: „Mulți oameni îl confundă cu dorința de a excela. În realitate, e exact opusul!” / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Stilurile parentale care îi fac pe copii perfecționiști. Psihoterapeut: „Mulți oameni îl confundă cu dorința de a excela. În realitate, e exact opusul!”

pixel