Nu-i mai spune „împarte jucăriile și cu ceilalți copii!” Afirmațiile dovedite care îl ajută să fie generos, fără presiune, conform unui psiholog
Această concentrare excesivă asupra propriilor nevoi ajunge, de cele mai multe ori, să-i afecteze negativ pe cei din jur, ceea ce face ca relaționarea cu astfel de persoane să fie dificilă.
În interacțiunile cu ele, te poți simți ușor respins, criticat sau chiar invizibil.
Dr. Cortney S. Warren, psiholog instruit la Harvard, a observat că există șapte fraze frecvent întâlnite în discursul persoanelor extrem de narcisiste, notează CNBC.
SURSA FOTO: freepik.com @mladenmitrinovic
Narcisiștii se percep ca fiind speciali și superiori celorlalți. Ei cred că oamenii din jur ar trebui să fie recunoscători că fac parte din viața lor, considerându-i pe ceilalți inferiori.
Expresii similare:
„Nu mă meriți.”
„Ar trebui să fii recunoscător că nu te-am îndepărtat complet din viața mea.”
Mulți narcisiști sunt constant dezamăgiți de ceilalți. Pentru a-și masca această nemulțumire, folosesc adesea insulte dure și răutăcioase pentru a-i diminua pe cei din jur.
Expresii similare:
„Ești un ratat.”
„Nimeni altcineva nu ar vrea vreodată să fie cu tine.”
Narcisiștii folosesc adesea tactici manipulative, precum amenințările sau intimidarea, pentru a-i ține pe oameni aproape.
Se simt mai în siguranță atunci când controlează relațiile, decât atunci când împart puterea.
Expresii similare:
„Ai grijă ce faci, altfel mă vei pierde.”
„Dacă mă înșeli, îți voi distruge reputația și nimeni nu va mai vrea să aibă de-a face cu tine.”
Persoanele cu trăsături narcisiste au dificultăți în a empatiza. Ele nu recunosc individualitatea celuilalt și, de multe ori, invalidează sentimentele sau experiențele acestuia.
Expresii similare:
„Sentimentele mele sunt cele care contează cu adevărat.”
„De obicei, eu am dreptate.”
Narcisiștii au nevoie să se simtă superiori. Pentru a-și susține această imagine, critică constant oamenii din jur – fie că e vorba despre prieteni, familie sau cunoștințe.
Expresii similare:
„Prietenii tăi sunt jalnici. De ce îți pierzi timpul cu ei?”
„Acești oameni nu au nimic de oferit.”
Atunci când se simt supărați, narcisiștii dau vina pe ceilalți pentru propriile emoții, refuzând să își asume responsabilitatea pentru comportamentul lor.
Expresii similare:
„Dacă ai face ce îți cer, nu aș fi atât de nervos.”
„Nu aș țipa la tine dacă nu m-ai enerva atât de tare.”
Narcisiștii folosesc adesea amenințările subtile sau directe pentru a-i controla pe ceilalți. Prin teamă și intimidare, încearcă să-și mențină autoritatea și să evite orice pierdere de putere în relație.
Expresii similare:
„O să vezi tu ce pățești dacă nu mă asculți.”
„Fără mine, n-ai avea nicio șansă.”
SURSA FOTO: freepik.com @harmonicspectrum
Cel mai eficient mod de a răspunde unui narcisist este să nu reacționezi deloc. Ia o pauză în momentul respectiv, dar fără a părăsi complet conversația.
Evită să țipi sau să adopți o atitudine defensivă.
După ce respiri adânc, poți spune, de exemplu:
„Am nevoie de puțin timp să mă gândesc înainte de a răspunde.”
Această abordare îți oferă ocazia să-ți aduni gândurile și să-ți gestionezi emoțiile. Mai important, te va ajuta să nu spui ceva ce ai putea regreta mai târziu.
În continuare, stabilește limite clare.
Iată câteva exemple de răspunsuri pe care le poți folosi:
„Te aud, însă nu sunt de acord cu tine.”
„Îți mulțumesc că ai împărtășit perspectiva ta. Când vei fi deschis să o asculți și pe a mea, voi fi aici să o împărtășesc.”
„Observ că ai multe emoții în acest moment. Sunt aici să te ascult, dacă vrei, dar dacă începi să mă jignești sau să încerci să mă rănești, voi pleca. Nu este sănătos să accept un astfel de comportament.”
„Vreau să știi că îți respect punctul de vedere. Eu am o perspectivă diferită și pentru mine este în regulă să fie așa.”
Este important să îți amintești: chiar dacă un narcisist continuă să comunice într-un mod dăunător, cuvintele lor nu au putere asupra ta decât dacă le permiți.
Cele mai frecvente tactici de comunicare ale unui narcisist sunt manipularea și controlul. Aceste comportamente reflectă cine sunt ei și felul în care percep lumea, nu cine ești tu și nici valorile tale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Cum poți preveni o criză de...