Psiholog Ion Duvac: „Sistemul educațional trebuie resetat din temelii! Școală fără ghiozdane, fără teme, fără telefoane, fără medie la purtare, uniformă!”
Data publicării:
Prof. dr. Ion Duvac, specialist în psihologie clinică, coaching și profilare psihologică, cu peste 30 de ani de experiență, a subliniat necesitatea unei schimbări radicale în sistemul educațional românesc.

Expertul a afirmat că ar desființa nota la purtare, considerând-o inutilă: „Eu aș desființa media la purtare! Este inutilă! Jobul meu este să-l conving pe copil că el greșește. Dacă el greșește, e și vina mea, a părintelui, și vina dascălului. Aici este nevoia de a lucra în echipă”, a explicat profesorul, aducând în discuție responsabilitatea comună a părinților și profesorilor în educația copilului în cadrul podcastului „Te ascult”, moderat de Ilinca Vandici.

Citește și „Un copil NU este definit de notele pe care le primește la școală”. Avertismentul unui expert pentru părinți

Prof. dr. Ion Duvac: „Sistemul educațional trebuie resetat din temelii”

SURSA FOTO: freepik.com @lenamay

Ilinca Vandici a întrebat cum ar putea fi aduși copiii înspre respectarea regulilor și a autorităților: „Cum îi mai aducem înspre a respecta totuși niște reguli, autorități, o bună conduită?”

Prof. dr. Ion Duvac a răspuns că sistemul educațional are nevoie de o „resetare din temelii”. Un exemplu concret de reformă, propus de specialist, include o școală fără ghiozdane, fără teme pentru acasă și fără telefoane în clasă, dar cu uniforme școlare.

„Eu am experiență în construcție de sisteme. Sistemul educațional trebuie resetat din temelii. Să vă dau un exemplu: școală fără ghiozdane, fără teme pentru acasă, fără telefoane în clasă, uniformă! Scurt!

Copilul cât e la școală trebuie să fie concentrat! Dacă el stă cu telefonul... la TikTok acum sunt și subtitrări, păi, el mai e atent la mine când îi predau eu?” a argumentat acesta, subliniind că profesorii au nevoie de sisteme care să le permită să își facă treaba eficient.

Vezi și Cele 7 reguli de aur pentru elevi. Părinți, învățați-i să le respecte ca să devină copii de succes!

Prof. dr. Duvac: „90% din materie este inutilă”

SURSA FOTO: freepik.com @syda_productions

Prof. dr. Duvac susține eliminarea temelor pentru acasă, pe care le consideră inutile în contextul în care 90% din materie este irelevantă pentru viața de zi cu zi.

„O altă chestiune, fără teme. De ce? 90% din materie este inutilă. Vă întreb la ce v-a folosit că ați făcut probleme cu formula fenolului? Au fost interesante, erau considerate ca fiind cele mai bune metode pentru a forma pachete cognitive, a înțelege procesul, a forma structuri cognitive.

Dar, au apărut altele! Tehnologia se mișcă.

De aceea spun: fără teme pentru acasă! Rolul temei, în opinia mea, este feedback pentru dascăl. Să văd ce nu am reușit să insuflu tânărului, copilului”, a mai spus prof. dr. Duvac.

În concluzie, expertul a subliniat că o relație bazată pe respect între profesor și elev este esențială: „Și, atunci, dacă eu fac lucrurile la clasă, dacă eu mă ocup ca el să înțeleagă, câștig și eu mai mult respect. Dacă eu îl cert, îl jignesc, îl umilesc în fața clasei, de ce m-ar respecta pe mine un elev? Cultura respectului trebuie să fie temelia unui sistem educațional!”



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

DC Conducem: Lecţie de educaţie rutieră pentru copii

Titi Aur, instructor de conducere defensivă, vine cu...


Top citite
Foto: Freepik@freepik

„Dacă, Doamne ferește, s-ar da așa ceva la BAC, nu ar mai lua nimeni examenul”, spune Prof. Mariana Badea

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / FOTO: freepik.com @wavebreakmedia_micro

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / VIDEO

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung / FOTO: freepik.com @EyeEm

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / FOTO: freepik.com@ zinkevych

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ: „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / VIDEO

pixel