De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor!
E ca și cum lumea s-ar opri în loc pentru o secundă. Toate acele zile și nopți în care v-ați concentrat pe educația lui, pe protecția lui, pe fericirea lui – toate aceste eforturi par să se prăbușească într-o clipă.
Ce face un părinte când află că fiul sau fiica sa, acea persoană în care a investit atât de mult, este prinsă într-un viciu care îi poate pune viața în pericol?
Ei bine, primul instinct este de obicei șocul. De la „Nu se poate” la „Cum am ajuns aici?” – întrebările vin rapid și fără răspunsuri clare. Apoi, urmează panică.
Sursa foto: freepik.com@EyeEm
Citește și De ce tot mai mulți tineri renunță la școală? Psiholog Radu Leca: „ACESTA este motivul” / VIDEO
„Oare ce am făcut greșit? Cum nu am văzut semnele? Cum îl ajut?” Și, poate cel mai greu de suportat, vine vinovăția. Chiar și cei mai răbdători părinți ajung să se întrebe dacă, cumva, ar fi putut să facă ceva diferit, ceva care să prevină acest moment.
Aceasta este doar o fațetă a realității. În momentul în care un părinte află că copilul său se droghează, se declanșează o avalanșă de emoții care pot lăsa pe oricine descurajat și confuz.
Psihologul Radu Leca a povesitit în cadrul emisiunii „Ultrapsihologie” un episod cu un prieten apropiat care a aflat că fiica lui a fost drogată la o petrecere, iar acum are episoade psihotice.
“În urmă cu trei săptămâni am purtat o discuție cu unul din apropiații mei care mi-a spus în felul urmator: ajută-mă, fata mea a intrat într-un episod psihotic, nu înțeleg de la ce, era unul dintre cei mai buni studenți la sociologie, vreau să înțeleg de ce.
În urma discuției, copilul a recunoscut ca a fost drogat fără să știe la una dintre petrecerile free party, petrecute într-un celebru club din București.
Când i-am adus la cunoștință, fiindcă copilul era și este în continuare psihotic pe tratament, tatălui, tatăl a avut cea mai îngrozitoare reacție pe care am putut s-o observ în timp real: s-a transformat total din punct de vedere psihologic, s-a așezat pe jos, eram în public, în Piața Universității, un bărbat de 2 m, s-a așezat în fund pe jos și a început să plângă.
Mi-am dat seama că aceste elemente te distrug ca părinte”, a povestit Radu Leca.
Fenomenul este unul îngrijorător: în doar cinci ani numărul consumatorilor de droguri în rândul tinerilor s-a triplat.
„Am constat ca pe parcursul acestor ani ceva nu se face bine. În urma cu 5-6 ani statisticile spuneau: consumatorii de substanțe interzise în rândul tinerilor se situau la 5%.
Astăzi când vorbim am avut surpriza să constatăm din date oficiale ca acest consum în rândul tinerilor a ajuns la 16%. Am tras concluzia ca ceva in toți acești ani nu a fost făcut cum trebuie.
Am ajuns la concluzia ca trebuie făcut un pas național, în așa fel încât informația și decizia să ajungă la toți părinții și la toți copiii. De aici s-a născut această idee a acestei campanii: Unspoken.
Pentru că procentul de consumatori s-a triplat, iar cel mai grav lucru este ca am ajuns sa avem consumatori de vârste mici: 9 ani. Ceea ce pentru noi părinții este viabil în așa fel încât copiii să nu mai ajungă să se atingă de astfel de substanțe interzise”, a spus Eugen Ilea, președintele Federației Nationale a Părinților ProEdu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Încrederea în sine este unul dintre cele mai importante...
Indiferent dacă este mic sau...