Psihologul Radu Leca trage un semnal de alarmă pentru părinți, în prag de Crăciun: „Ce sunt eu pentru copil? O piatră de gâtul lui. De ce?”
Data publicării:
Psihologul Radu Leca a dezvăluit într-o discuție recentă la emisiunea „Pastila de frumusețe” o greșeală semnificativă pe care o fac părinții în perioada sărbătorilor. 

„De ce avem nevoie să ne asigurăm liniștea de sărbători? Nu cumva este vorba despre ideea de a nu suferi? De ce ajungi să suferi din prea-plinul emoțional al celorlalți? De ce ajung ei să te considere un tonomat de sărbători”, se întreabă psihologul Radu Leca, potrivit DCNews.ro.

Andreea Cercel, gazda emisiunii, a adăugat că dorința de a face cadouri copiilor provine adesea mai mult din partea părinților. În acest moment, psihologul a subliniat importanța educației în această ecuație. 

„Când tutorele (n.r. la modul general, aici intrând și categoria părinților) devine responsabil pe educația copiilor, automat această responsabilitate se extinde și la nivel de formulare, proiectare, asamblare, expunere strategică a dorinței.

Dar, această formă de asamblare a dorinței poate fi împachetată din punct de vedere psihoemoțional de către minor, în speță de către preadolescent și adolescent, într-o structură manipulativă.

Și ofer un simplu exemplu. Adolescentul care trece prin fața celebrelor magazine de brand, vede în vitrină o pereche de adidași și spune: Ah, piciorușele mele ar fi foarte încântate să poate așa ceva!

Tutorele își aduce aminte de copilăria în care puștiul nu a cerut nimic, el a folosit cuvântul piciorușe, diminutiv, și automat sentimentul de cumpărare al acelui produs a devenit pregnant. Și evident că se duce să îl cumpere. Avem de-a face cu o manipulare? Da.

Când elementele de acest evoluează și trecem de la o pereche de adidași la o pereche de cercei cu diamant sau pentru un diamant în dinte sau odată făcut 18 ani, un tatuaj mare pe spate pentru care tati trebuie să plătească, tu trebuie să raționezi și să îți spui așa: Ce sunt eu pentru copil? O piatră de gâtul lui. De ce? Fiindcă nu l-ai învățat să își strângă bani pentru ceea ce își dorește timp de 10-12 ani, timp în care el devine conștient lângă tine”, a mai spus psihologul.

Citește continuarea pe DCNews.ro.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Comportamente si Emotii

Articole similare


Cele mai noi articole

Când încep bebelușii să râdă?

Este unul dintre momentele magice ale părinției pe care le-ai așteptat cu...


Top citite
O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării / FOTO: freepik.com@jannoon028

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni” / FOTO: freepik.com @Creative Design 788

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice / FOTO: freepik.com@freepik

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine / FOTO: freepik.com @smokewree928

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine

pixel