Puterea celor patru acorduri. Stilul de viață care îi ghidează pe copii spre reziliență, încredere și fericire
Data publicării:
De când suntem mici, absorbim informații din mediul înconjurător și din experiențele pe care le trăim, iar toate acestea ne formează ca oameni. Totuși, un aspect foarte important care ne influențează profund este legat de propriile noastre gânduri, pe care le dezvoltăm datorită relațiilor cu persoanele de care suntem cei mai apropiați. Prin urmare, vă vom vorbi despre cele patru principii esențiale pentru copiii dumneavoastră.

Aceste patru principii vor hrăni mintea, gândurile și inima copiilor încă din copilărie și pe tot parcursul vieții. Este vorba despre cunoștințe care le vor permite să adopte un stil de viață axat pe libertatea și fericirea lor.

Citește și Evitați aceste capcane! Obiceiurile care fac viața părinților mai ușoară, dar împiedică dezvoltarea copilului. Experți: „Pune-le STOP!”

Schimbarea de gândire


Ca adulți, putem deveni conștienți de faptul că ne putem schimba gândurile în orice moment al vieții, pentru a ne adapta circumstanțelor și a trăi mai bine.

Însă, a-i învăța pe copii să facă acest lucru, având în vedere anumite valori esențiale pentru bunăstarea lor emoțională, este un dar de neprețuit pe care îl oferi pentru întreaga viață!

Pentru a reuși acest lucru, este important ca, încă de mici, copiii să își hrănească mintea cu idei pozitive, astfel încât să dezvolte o gândire pozitivă care, în viitor, să îi ajute să trăiască o viață plină, fără goluri emoționale sau neajunsuri care le-ar putea întuneca inimile.

Vezi și Un psihiatru Harvard dezvăluie secretul pentru a fi un părinte mai bun decât au fost părinții tăi pentru tine

SURSA FOTO: freepik.com @jet-po

Cele patru acorduri pentru copii

Este important să-i învățăm pe copii cele patru acorduri, dar cum o putem face corect?

Primul pas esențial este să le explicăm că suferința este aproape întotdeauna o alegere. Zicala „Durerea este inevitabilă, dar suferința este opțională” are foarte mult sens în acest context.

Acesta este un mod de a privi viața care poate influența emoțiile asociate cu această perspectivă. De aceea, cele patru acorduri sunt menite să-i ajute să se bucure pe deplin de viață, dezvoltând reziliența.

Învățarea acestor acorduri va fi un cadou minunat pentru copiii tăi, ajutându-i să ducă o viață liniștită.

SURSA FOTO: freepik.com @amixstudio

Iată acordurile despre care discutăm, conform etapainfantil.com.

Fii impecabil cu cuvintele tale

Trebuie să vorbești cu integritate. Spune doar ceea ce vrei cu adevărat să spui, fără cuvinte false, pentru că fiecare cuvânt contează. Folosește puterea cuvintelor cu discernământ și întotdeauna în slujba adevărului și a iubirii. Cuvintele pot construi sau distruge, pot răni sau vindeca. Mai mult, cuvintele noastre ne influențează nu doar propriile gânduri, ci și pe cei din jur.

Este important să-i ajutăm pe copii să dezvolte un dialog interior pozitiv, astfel încât să aibă încredere în ei și să nu se simtă pierduți. De asemenea, este esențial să vorbească cu ceilalți cu respect, empatie și asertivitate.

Nu lua lucrurile personal

Ceea ce fac alții nu este despre tine, iar ceea ce spun nu te definește. Acțiunile și cuvintele lor reflectă realitatea lor, nu pe a ta. Nu merită să suferi din cauza cuvintelor sau comportamentelor altora.

Copiii trebuie să învețe să nu ia în serios vorbele sau atitudinile negative ale celor din jur, deoarece acestea reflectă lumea interioară a altora, nu a lor.

Când cineva încearcă să te rănească prin cuvinte sau acțiuni, noi decidem dacă acceptăm acea „otravă” sau nu. Dacă nu o acceptăm, vom fi imuni și nu ne va afecta emoțiile.

Este esențial ca cei mici să fie clari în ceea ce privește cine sunt și care le sunt valorile. În acest fel, nu vor fi afectați de acțiunile sau cuvintele altora, după cum spune un proverb popular: „Ceea ce spune Juan despre Pedro spune mai mult despre Juan decât despre Pedro.”

Nu face presupuneri


Ori de câte ori faci presupuneri, există riscul de a greși. De aceea, atunci când ai îndoieli, trebuie să ai curajul să pui întrebări și să-ți exprimi dorințele și interesele. Comunică clar cu ceilalți pentru a evita neînțelegerile. Ceilalți nu pot citi mințile, iar dacă nu îți exprimi clar gândurile și dorințele, acestea nu vor fi cunoscute.

În același timp, evită să interpretezi situațiile fără a avea toate informațiile. De multe ori, aceeași situație poate fi privită din perspective diferite, toate fiind valabile.

Este important să-i învățăm pe copii să comunice asertiv, explicând ceea ce își doresc fără a răni pe alții. Aceasta va contribui la menținerea unei comunicări sănătoase.

Fă întotdeauna tot ce poți

Întotdeauna trebuie să faci tot ce îți stă în putință pentru a evita regretele. Astfel, vei preveni suferința inutilă, precum sentimentele de vinovăție sau regret.

A da tot ce ai mai bun nu înseamnă să faci mereu totul perfect. Vor exista momente în care vei face greșeli, dar acestea sunt oportunități de învățare. În acest sens, copiii trebuie învățați să se concentreze mai mult pe efort decât pe rezultat.

Nu putem controla totul în viață, dar ne putem controla pe noi înșine și atitudinea față de ceea ce trăim.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Când încep bebelușii să râdă?

Este unul dintre momentele magice ale părinției pe care le-ai așteptat cu...


Top citite
O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării / FOTO: freepik.com@jannoon028

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni” / FOTO: freepik.com @Creative Design 788

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice / FOTO: freepik.com@freepik

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine / FOTO: freepik.com @smokewree928

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine

pixel