Cum își declară dragostea tinerii din Generația Z? Codurile secrete pe care le folosesc în locul clasicului „Te iubesc”
Când te doare burta sau îți cade părul fără un motiv aparent, e posibil ca ceea ce simți să fie somatizare – adică transformarea emoțiilor și stresului psihologic în simptome fizice.
Iar acest fenomen nu este doar o senzație de moment, se poate manifesta în multe forme, de la dureri de cap și de dinți până la probleme intime.
Citește și 6 întrebări importante pe care să i le pui copilului în fiecare dimineață, potrivit unui psiholog
De fapt, psihologul îți va spune că stresul și conflictele interioare pot lua forme fizice atunci când nu sunt exprimate sau rezolvate la nivel mental. Poți să ajungi la medic cu dureri intense de dinți, dar, surpriză, radiografia arată că totul este perfect.
SURSA FOTO: Freepik.com@freepik
Asta înseamnă că durerile nu sunt cauzate de o problemă fizică reală, ci de o acumulare de tensiune psihologică. Iar soluția nu stă în pastile, ci în vorbit – în exprimarea acelor conflicte interioare care te apasă, dar pe care nu le-ai spus niciodată cu voce tare.
Când vorbim despre somatizare, vorbim despre acea structură a corpului care reflectă conflictul nerezolvat al minții. Corpul răspunde la stres cu durere, e simplu.
Vezi și Pericolul mamei „migdală”: Cum o recunoști și ce efecte devastatoare are asupra copilului ei
Te dor dinții? Poate că este mai mult decât o problemă dentară. Te doare burta? Este stresul care își face simțită prezența. Și chiar problemele intime pot fi legate de somatizare – stresul acumulat, nesiguranța sau teama pot afecta serios viața sexuală.
SURSA FOTO: Freepik.com@gorynvd
Psihologul Radu Leca a explicat, recent, în cadrul emisiunii DrPsy, moderată de Ramona A.Dumitru, despre ce înseamnă somatizare și cum afectează viețile adulților.
“Transformarea emoțiilor în durere. De cap, de dinți, căderi de păr, rupere de unghii, căderi de dinți etc. Asta e somatizarea. De fapt și de drept, psihologul spune așa: transformarea emoțiilor, a stresului de tip psihologic, în simptome fizice, evident la nivel psihic simțite.
Practic, subiectul vine și spune: aoleu ce mă dor dinții, dar când se duce să facă radiografie vede ca nu are nimic.
În mod normal, el nu are nevoie de pastile ci are nevoie să vorbească. Când vorbim despre o structură reprezentată de o formă de exprimare a conflictelor interioare prin durere, deja omul a plecat din fața televizorului.
Ajungi să ai disfuncții sexuale pe somatizare? Da! Aici avem de-a face cu un element greu. Avem de-a face cu emoțiile care sunt transformate în lipsa de erecție sau lipsa de chef.
Practic omul spune așa: partenerul meu care este lângă mine e mult prea uluitor, minunat, fabulos ca să se uite la unul ca mine. Și atunci omul simpatizează.
Nu-l merit, nu i fac față, nu mă pot ridica la nivelul lui, ce o să spună lumea, cum o să-l critice. Și toate astea vin năvală pe tine înainte de începutul actului sexual. Și atunci, erecție 0”, a explicat specialistul în cadrul emisiunii.
SURSA FOTO: [email protected]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.