Raluca Anton: „Copiii învață astăzi diferit față de generațiilor anterioare. Sistemul educațional trebuie să se adapteze elevului și dezvoltării lui, nu invers”
Data publicării:
Educația este piatra de temelie a oricărei societăți, iar modul în care se formează noile generații influențează viitorul nostru comun. Într-o lume aflată în continuă schimbare, unde copiii de astăzi învață diferit față de generațiile anterioare, adaptarea sistemului educațional la noile realități devine o necesitate. Însă, în această ecuație, un element esențial rămâne respectul față de școală, față de procesul educațional și față de valorile care ne formează ca adulți.

Psihoterapeutul Raluca Anton subliniază, în cadrul emisiunii „Cu mintea deschisă” de la Digi 24, importanța unui echilibru între adaptabilitatea copilului și flexibilitatea sistemului educațional, insistând asupra faptului că școala nu oferă doar cunoștințe, ci și competențe esențiale pentru viață.

„Sistemul educațional trebuie să se adapteze copilului și dezvoltării lui și nu invers”, atrage atenția Raluca Anton.

Modul în care copiii învață astăzi este diferit de cel al generațiilor anterioare, ceea ce impune o regândire a metodelor de predare și a abordărilor pedagogice.

Dacă în trecut accentul era pus pe acumularea de informații, în prezent, este important ca școala să sprijine dezvoltarea competențelor adaptative și să țină pasul cu evoluția minții copiilor.

„Cu toate că e important, vorbim despre adaptabilitatea copilului la toate experiențele lui de viață. Însă, în momentul acesta, probabil că felul în care copiii din generațiile noi învață e foarte diferit de felul în care am învățat noi. Și, atunci, sistemul de învățământ e necesar să se adapteze și să se plieze pe modurile noi de funcționare a minților din generațiile noastre”, mai subliniază psihoterapeutul.

CITEȘTE ȘI De ce unii copii sunt disciplinați și responsabili cu școala și cu temele, iar alții nu? Urania Cremene: „Cum să fie, dacă trăiesc ca la hotel?”

Respectul față de școală trebuie cultivat atât de părinți, cât și de copii

Un alt punct important subliniat de Raluca Anton este importanța respectului față de educație:

„Aș păstra respectul față de educație. Mi se pare că este un respect pe care și părinții este important să-l învețe împreună cu copiii. Din păcate, de foarte multe ori, avem impresia ca părinți că putem decide ce se întâmplă la școală astfel încât copilului meu să-i fie mai bine”.

Psihoterapeuta subliniază că școala oferă mult mai mult decât simple informații – ea este un cadru în care copiii învață despre rigoare, limite și norme sociale.

„Aici, cred că e util să dezvoltăm acest respect față de sistemul de învățământ, față de școală, față de achizițiile pe care un copil le are acolo: rigoarea, limitele, normele acestea care ne construiesc ca indivizi adulți care putem apoi să ne adaptăm tuturor contextelor din viață, unui mediu profesional.

Până la urmă, asta e ideea: școala ne pregătește pentru a putea fi buni profesioniști. Asta înseamnă nu doar cunoștințe, ci și competențe emoționale, respect, limite, toate aceste lucruri pe care ar fi util să le păstrăm”, mai spune Raluca Anton.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Cum faci un copil să iubească și să se bucure de drumeții?

Drumețiile cu un copil mic pot părea o provocare, dar...


Top citite
pixel