Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”
Numărul de copii prematuri născuți anul trecut s-a dublat, conform unor cifre recente, ceea ce a determinat medicii să ceară investiții în maternități și programe care să faciliteze accesul mamelor la spital. În prezent, incubatoarele sunt disponibile doar în marile orașe, iar multe mame nu ajung deloc la medic pe perioada sarcinii.
Mamele copiilor prematuri trec prin situații dramatice până când își pot ține nou-născuții în brațe. Medicii avertizează că nașterile premature sunt adesea însoțite de alte afecțiuni, necesitând controale medicale regulate timp de câțiva ani după externare. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în București, potrivit Observator.
Anul trecut, cel mai mic copil a fost născut la doar 22 de săptămâni de sarcină, iar un copil prematur poate necesita până la 7 luni de spitalizare în incubator. La nivel național, numărul nașterilor premature s-a dublat în 2023 comparativ cu 2022, conform datelor Asociației Prematurilor.
Aceasta atrage atenția asupra lipsei de incubatoare și a faptului că sute de gravide nu au acces la asistență medicală pe perioada sarcinii. În București, incubatoarele sunt mereu ocupate de cazurile grave din întreaga țară, iar în teritoriu condiții decente se găsesc doar în orașele mari. Acești factori au contribuit la o mortalitate infantilă uriașă în 2023: 900 de copii.
Orice naștere care se declanșează înainte de cea de-a 37 a săptămână de sarcină este considerată o naștere prematură. Cu cât nașterea se produce mai devreme față de termen, adică 40 de săptămâni de amenoree, cu atât riscurile pentru agravarea sănătății nou-născutului sunt mai mari. Sugarii prematuri au nevoie de monitorizare atentă și îngrijire particulară, pentru a-i ajuta să crească și să se dezvolte în afara uterului.
Complicațiile nașterilor premature sunt principala cauză de deces la copiii sub 5 ani.
Nașterile premature se împart în patru categorii:
Prematur târziu - născut între 34 și 37 de săptămâni;
Prematur moderat - născut între 32 și 34 de săptămâni;
Foarte prematur - născut între 28 şi 32 de săptămâni;
Extrem de prematur - născut între 24 şi 28 de săptămâni.
Deşi cauza nașterii premature poate fi una necunoscută, există unii factori care pot determina producerea nașterii înainte de termen. Printre aceştia se numără anumite afecțiuni care pot creşte semnificativ riscul de naștere prematură:
Parodontoză şi boli dentare;
Diabet;
Tensiune arterială crescută;
Boală de inima;
Probleme cu rinichii;Infecție la nivelul membranelor amniotice, a vaginului sau a tractului urinar;
Placenta previa (placenta care acoperă colul uterin);
Desprinderea placentară (placenta se separă de uter);
Subponderabilitate.
O naștere prematură se poate declanșa brusc și fără a avea drept cauză o afecțiune sau traumă cunoscută. În anumite cazuri, nașterea prematură poate fi provocată de medic, care poate induce travaliul mai devreme, din motive medicale. De asemenea, travaliul prematur poate fi cauzat și de:
abuzul de droguri sau alcool;
sarcini multiple, cum ar fi gemeni sau tripleți;
preeclampsie (tensiune arterială crescută în timpul sarcinii);probleme cu uterul sau colul uterin;
mai puțin de 18 luni între sarcini;
sângerări vaginale sau infecții în timpul sarcinii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Pe măsură ce temperaturile...
Febra este unul dintre cele mai frecvente simptome care...
Magia Crăciunului este deja...
Raluca-Emima Vasilciuc și...
Nu există nicio modalitate mai...
Este unul dintre momentele magice ale părinției pe care le-ai așteptat cu...
O țară a decis să suspende...