Trăsături comune ale părinților care au o relație ultraputernică cu copilul lor
Cum păstrează părinții relații...
Nu întâmplător cei mai prudenți oameni aranjează cina acasă cu prietenii cu copii la ore puțin probabile, cum ar fi ora cinci. Nu pentru că mănânci neapărat la acea oră, ci pentru că asta îți permite să savurezi un aperitiv în liniște și să te poți bucura de o sesiune plăcută de discuții între adulți, cât mai mult timp, fără să-ți faci griji că este deja târziu și mai e mâine și copiii merg la școală.
În aceste seri, în care îi aveți în vizită pe prietenii și pe copiii acestora, copiii se dezlănțuie între ei și, în general, își ignoră părinții, cu excepția unor dezastre naturale sau nevoi fiziologice.
Și când, după ore întregi de jocuri și o cină pe măsură pentru ei, încep să devină plictisiți poți oricând să treci la opțiunea cinema cu un film Disney drăguț și floricele de porumb.
Pe scurt, o mană cerească pentru părinți care își pot vedea liniștiți de discuții și de timp de calitate peterecut împreună cu prietenii, și de asemenea, pentru copiii înșiși. Dar pentru ca o astfel de serată între prieteni să fie un succes, nu trebuie să uitați să stabiliți niște reguli.
UN MENIU PENTRU COPII: Oricât de incorect din punct de vedere etic ar fi, acesta este totuși cheia succesului petrecerii. Puține lucruri pot arunca o umbră peste seara ta acasă cu prietenii cu copii mai mult decât un copil care se vaita cu insistență devastatoare că „nu-mi place nimic”.
Așadar, dacă tu ești cel care invită, oferă o cheie principală (una pentru toți: pizza) capabilă să-i pună pe toți de acord!
LIMITAȚI ZONA ROȘIE: Chiar dacă tu ești cel care îmbie, nu te lăsa dus de cap și amintește-ți că, după perioada ta de relaxare și discuții între adulți, vei fi cei care vor trebui să facă din nou locuibilă casa. Fără să te transformi într-un jandarm și să petreci seara urlând ordine, limitează-te la a pune în aplicare câteva reguli știind că poți conta și pe colaborarea celorlalți părinți. Reguli precum: mănânci doar în sala de mese sau în bucătărie. Nu mănânci pe canapea, nu intri cu mâncare în camere.
FIȚI PUNCTUAL: Dacă ați fost invitat, asigurați-vă că sunteți punctual ca ceasurile elvețiene. Dacă ești devreme, probabil că vei enerva gazda, dar dacă întârzii, consecința ar putea fi și mai dezastruoasă. Copiii altora sunt deja angajați într-un joc al lor și al tău, mai ales dacă este timid, se va lupta să se integreze. Sunt șanse ca el să rămână lipit de fusta ta, plângându-se, toată seara că se plictisește și să te întrebe de o mie de ori: „Mami, când plecăm?”
EDUCAȚIE: Serile acasă cu prietenii cu copii, după cum știm cu toții, sunt o binecuvântare. Dar trebuie să existe o limită a relaxării tale, altfel lucrurile riscă să degenereze. Fii mereu cu ochii pe copiii tăi, dă o mână o mână de ajutor gazdei atunci când aceasta le spune să nu mănânce spaghete cu sos pe canapea, cearta-i dacă nu se poartă bine și încearcă să ajuți cu farfurii și vesela. Serile ca aceasta sunt câștigătoare, dar numai dacă toată lumea își amintește regulile de bază ale bunelor maniere.
FII ȘI TU GAZDĂ LA RÂNDUL TĂU: Nu contează dacă nu ai o sufragerie cât a prietenelor tale, sau dacă nu știi să gătești la fel de bine ca alte mame, sau dacă lucrezi ca nebuna și așa se pare ca o bombă (de jucării) a explodat în casa ta. Invitația la o seară între părinți cu copii trebuie să fie întotdeauna reciprocă. Într-adevăr, de obicei, dacă turul este alcătuit din două sau trei cupluri, acestea se fac pe rând. Acordul nescris este că responsabilitatea pentru gătit și, mai ales, curățenie, trebuie împărțită în mod egal. Mai degrabă comandă pizza sau mâncare chinezească la pachet, dar reciproc.
NU ÎNCEPEȚI SĂ VĂ JUCAȚI CU COPII: Iată greșeala fatală a mamei clasice, care are un instinct matern exagerat, sau vioiciune jucăușă dictată de alcool sau cine știe ce altceva. De altfel, se întâmplă ca în timpul unei seri între părinți și copii, o mamă și/sau un tată să decidă, complet spontan și nerezonabil, să înceapă să se joace cu copiii. Ei se aruncă în luptă, sugerând să joace jocul cu scaunul, sau baba oarba sau orice alt joc. Pentru ei, seara s-a terminat: copiii, după ce își dau seama că au un bufon la dispoziție, nu-i vor da drumul pentru tot restul serii.
NU FI TIMID: În sfârșit, câteva sfaturi pentru „începători”. Dacă a petrece o seară între părinți și copii a fost (de înțeles) întotdeauna visul tău interzis și, în sfârșit, se împlinește, nu fi timid și ceremonios. Dar fă tot ce poți pentru a ajuta, astfel încât să funcționeze și să devină un obicei plăcut.
În zilele ca duminica ploioasă, o seară ca aceasta (care începe la 4 sau 5) este cu adevărat un punct de cotitură. Și așa, nu întreba ce poți aduce, căci ți se va spune „nimic”. Dar spuneți că vă veți ocupa de băuturi, de exemplu. Întrebați dacă puteți pregăti și un aperitiv sau un desert.
Ajută gazda în bucătărie și spune-le copiilor tăi că, dacă se comportă nepoliticos, probabil că ocazia nu se va mai întâmpla niciodată.
Evident că poate fi reciproc: sunt părinți cu copii a căror prezență este absolut indigerabilă și nici nu merită să umple o duminică ploioasă. Dar asta e alta poveste...
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Cum păstrează părinții relații...
Cum păstrează părinții relații...
Preot profesor univ. dr. Radu...