Relația tată-fiu: Iată cum să întărești legătura
Data actualizării:
Data publicării:
Ca bărbat, ești „programat” biologic să fii un reparator, un protector și un furnizor. Pentru a-ți face treaba bine „ca bărbat” ai învățat să fii dur, puternic, nemișcat de emoții, nu-i așa?

Devotamentul față de sarcina ta te face să o duci la îndeplinire în cel mai bun mod pe care îl știi, dar asta nu înseamnă că acest mod este cel mai bun pentru tine și copiii tăi.

Adesea, această înclinație naturală de a „fii un rezolvator dur și puternic”, de fapt, poate duce la efecte foarte contraproductive, mai ales când devii tată.

De fapt, atunci când tații realizează că relația cu copiii lor s-a slăbit sau chiar s-a pierdut complet, ei tind să acționeze instinctiv, făcând o greșeală gravă.

Ce fac de obicei tații când își dau seama că relația lor cu copiii lor eșuează?

Din păcate, ei adesea, inconștient, ridică un zid și mai mare între ei și copiii lor, care nu face decât să îi distanțeze și mai mult. 

Acest tip de reacție are obiectivul (inconștient) de a-l proteja pe „bărbat” de a simți suferința din cauza acelei situații. Ceea ce gândesc tații în acel moment (uneori fără să-și dea seama) este: „cu cât sunt mai prezent, cu atât voi suferi mai mult, cu atât voi sta mai aproape de ei și cu atât voi trăi mai mult această situație emoțională neplăcută”. 

Ai reacționat vreodată așa? Nu răspunde impulsiv, gândește-te o clipă și întreabă-te „m-am îndepărtat vreodată de fiica sau de fiul meu pentru că lucrurile nu mergeau bine între noi?”

Ironia sorții este că cel mai bun mod de a păstra relația dintre tați și copii este să FII ACOLO mai mult decât înainte.

Tatăl, în această situație, nu trebuie să se gândească la „rezolvarea” sau „protejarea” masculinității prin distanțarea de situație. Ar trebui în schimb să se îndrepte spre sentimentele sale și să le îmbrățișeze, să le trăiască și să le depășească împreună cu copiii săi și nu departe de copiii săi.

Iată o listă cu 7 acțiuni pe care le pot implementa pentru a inversa această tendință și a putea fi 100% prezenți alături de copiii lor mai ales atunci când lucrurile nu merg bine.

Să vedem împreună cele 7 acțiuni pe care fiecare tată ar trebui să le cunoască:

- Împărtășește-ți angajamentul copilului tău. Fii un tată mai implicat și o sursă de încurajare. O sarcină comună are rolul de a crea o conexiune puternică și o încredere puternică între tată și fiu/fiică. Fără încredere nu există nicio legătură, este simplu.

- Întrebați-vă copilul cum poate apărea o nouă relație între voi sau cum puteți aprofunda ceea ce este acolo.

- Dă-i timp copilului tău să dezvolte propriile idei, s-ar putea să te surprindă cu originalitate. Respectă-i ideile și acceptă-le. Acest aspect ajută la construirea stimei de sine în fiul sau fiica dumneavoastră.

- Cereți copiilor sfaturi despre cum să vă construiți relația. După cum am menționat mai sus, cereți un sfat, arătați-i copilului că sunteți fidel sarcinii dvs. și că doriți să fiți un tată mai bun.

- Arată-i copilului tău că nu ai soluția la toate și că ai nevoie de sfatul lui. Chiar dacă sfatul lor vi se pare suprarealist sau dificil, acceptați-l și puneți-l în practică (în măsura posibilului).

- Întrebați-vă copilul ce prețuiește cel mai mult în viață.Ar fi interesant și incitant să descoperi că poate copilul tău a moștenit valori de la tine sau și-a creat valorile pe ale lui. Aceste valori vor sta la baza respectului tău reciproc.

- Întrebați-vă copilul care sunt ambițiile lui. Ar trebui să le cunoști! Ambițiile copiilor tăi... ar trebui să le cunoști. Acest lucru v-ar face mai ușor să găsiți „lucruri de făcut împreună” în viitor. Dacă ți se pare că fiii tăi nu au ambiții, le-ai putea explica ce înseamnă ambițiile și care au fost ale tale. Împărtășește-ți înțelepciunea și punctele tale centrale în viață.

- Întrebați-vă copilul care sunt temerile lui! S-ar putea să aveți unele în comun. Copilul tău este sensibil prin fire și tu la fel. Copilul tău are temeri și tu le ai și tu. Recunoaște-i vorbind despre ele.

- Întrebați-vă copilul care crede că sunt punctele sale forte. A vorbi despre punctele tale forte este un lucru emoțional de făcut. Este important ca copiii să fie capabili să-și recunoască și să-și exprime punctele forte, astfel încât să își poată atrage responsabilitatea din ele. Tu ești exemplul lor, amintește-ți asta.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Comportamente si Emotii
Tagurile articolului: copii  parinti  relatia tata fiu  tata 

Articole similare

DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
Învață-ți copilul să tacă 6 situații în care tăcerea este mai puternică decât cuvintele. Foto: @freepik/ warnakacreations

Învață-ți copilul să tacă: 6 situații în care tăcerea este mai puternică decât cuvintele

Afirmația pe care toți părinții ar trebui să o spună copilului lor, conform unui psiholog / FOTO: freepik.com @maxlupascu

Afirmația pe care toți părinții ar trebui să o spună copilului lor, conform unui psiholog

Semnele dureroase care arată că al tău copil este un „bully” la școală. La ce trebuie părinții să fie atenți? / FOTO: freepik.com @syda_productions

Semnele dureroase care arată că al tău copil este un „bully” la școală. La ce trebuie părinții să fie atenți?

Foto: Freepik @prostooleh

Învață-ți copilul să recunoască un prieten fals: O lecție completă

pixel