Remedii si soluții pentru durerile de dinți la copii 
Data publicării:
Apariția dinților nu este singura cauză a durerii de dinți la bebeluși. Mult mai des, de fapt, durerea de dinți la copii este cauzată de carii.

Durerea de dinți poate fi foarte enervantă pentru copii, în special pentru cei mici, care încă nu sunt capabili să-și exprime disconfortul. Există mai multe motive pentru care apare această tulburare: pot fi legate de dentiție (când apar laptele sau dinții permanenți), apariția cariilor sau alte fenomene legate de igiena orală deficitară; de aceea, după cum vom vedea, este important să avem grijă de dinți și gingii încă din primele luni de viață. 

Prin urmare, în acest articol, vom aprofunda cauzele durerii de dinți la copii și vom explica care sunt remediile și soluțiile pentru a face față acesteia.

Cauzele și simptomele durerii de dinți la copii

Apariția dinților de lapte, așa cum am menționat, nu este singura cauză a durerii de dinți la copii și, apropo, nu este întotdeauna dureroasă. Să ne gândim, de exemplu, la ce se întâmplă cu adulții când le ies molarii de minte: unii o descriu ca pe o experiență groaznică, în timp ce alții nu suferă deloc. 

Dinții de lapte pot apărea încă de la trei luni, dar în majoritatea cazurilor apar în jurul lunii a șasea. În general, primii care ies sunt incisivii centrali, mai întâi cei inferiori și apoi cei superiori. Urmează incisivii laterali (după câteva luni) și, la intervale de patru-cinci luni, primii molari, caninii și, în final, în jurul vârstei de 2 ani, molarii doi (cei care preced în structură molarii de minte). Nu toți copiii îndeplinesc acest program; de fapt, pentru unii, de exemplu, caninii pot apărea primii. 

Apariția primilor dinți este așadar doar una dintre cauzele durerii de dinți la copii și poate genera: 

- iritația gingiilor, care poate deveni umflată și roșie;

- creșterea producției de salivă;

- iritația pielii din apropierea gurii și a obrajilor, din cauza picurării salivei care, la rândul său, poate provoca crăpare și roșeață. 

Bebelușii își pot manifesta disconfortul prin plâns, uneori greu de consolat, iar în încercarea de a ameliora durerile gingivale își pot scărpina obrajii sau urechile și pot mușca jucării sau suzete.

Cu toate acestea, faptul că copilul poartă obiecte în gură nu este neapărat un simptom al durerii de dinți. De altfel, trebuie reținut că explorarea orală este o fază foarte importantă a dezvoltării neuropsihologice a copilului, care descoperă cu gura arome, forme și texturi. 

Dureri de dinți la copii: cariile

Copiii mai mari pot suferi dureri din cauza diferitelor tulburări care afectează dinții, părțile osoase pe care se potrivesc sau gingiile. 

Cea mai frecventă cauză a durerii de dinți la vârsta preșcolară și școlară este cariile dentare. Dar ce sunt mai exact cariile? Cariile reprezintă de fapt degradarea dintelui cauzată de acizii produși de unele bacterii prezente în placa dentară, peliculă care se formează în aproximativ 24 de ore de la ultimul periaj.

Dacă dinții nu sunt curățați temeinic, placa moale devine tare și se transformă în tartru. O alimentație bogată în zaharuri favorizează creșterea bacteriilor care, pătrunzând în fisurile smalțului (stratul superficial), pot ataca mai întâi dentina (substanță dintre smalț, cimentul de la rădăcina dintelui și pulpă) și apoi pulpa dinților.

Inițial nedureroase, cariile sunt identificate prin inspectarea smalțului, care devine galben-maro. Odată ce au pătruns în dentina, cariile se manifestă cu durere la nivelul dintelui (inițial ingestia de băuturi sau alimente foarte calde sau reci este cea care declanșează disconfortul, apoi va fi și mestecatul). Când inflamația afectează și pulpa vorbim de „pulpită”. În acest caz durerea din dinte devine foarte intensă și persistentă.

Infecția netratată într-un mod adecvat și în timp util poate degenera într-un abces dentar sau o umflare a gingiei cu un punct galben superficial din cauza prezenței puroiului. Abcesul poate provoca durere uneori însoțită de febră. 

Printre cauzele care pot duce la durerea dentară la copii se numără și acumularea de placă sau tartru, din care derivă și inflamația gingiilor (gingivita), care se manifestă prin durere, roșeață, umflare și sângerare în timpul igienei orale.


Mai rar, durerile de dinți la copii sunt cauzate de traumatisme, cauzate și de mușcătura de obiecte foarte dure, sau de uzura dinților din cauza bruxismului, adică scrâșnirea dinților. 

Rareori cauza durerii de dinți la cei mici se datorează unor probleme care nu au legătură directă cu gura, și anume:

- infecții ale urechii;

- sinuzită;

- nevralgie de trigemen (durere facială din cauza unei defecțiuni a nervului al cincilea cranian, care se ramifică simetric atât la dreapta cât și la stânga în cap);

- probleme cu articulația temporomandibulară (care articulează osul maxilarului cu osul temporal) sau mușchii masticatori.

Cum să înțelegi dacă un copil are dureri de dinți?

Cum să înțelegi dacă copilul are dureri de dinți, având în vedere că este o experiență subiectivă și nu toată lumea are mijloacele să-și exprime supărarea pe care o simte?

Cuantificarea durerii poate fi importantă pentru dirijarea diagnosticului și stabilirea terapiei adecvate. Pentru aceasta există diferite scale, utilizabile de la 3 ani în sus, formate din fotografii sau imagini ale fețelor copiilor cu expresii de durere de intensitate crescândă. Copilului i se cere să indice chipul care reflectă cel mai bine supărarea lui.

Înțelegerea dacă copiii mici au dureri de dinți este mai complexă. În aceste cazuri, este important să se respecte următoarele aspecte:

- expresii faciale;

- orice tulburări de somn;

- nivelul de iritabilitate;

- frecvența plânsului și ușurința cu care bebelușul poate fi consolat;

- mișcările corpului. 

Un copil care suferă poate fi foarte agitat sau, dimpotrivă, prea tăcut, poate freca insistent partea dureroasă sau zonele din apropiere.

Remedii si soluții pentru durerile de dinți la copii 

Există mai multe remedii pentru durerea de dinți la copii. Consumul de apă proaspătă sau consumul de smoothie-uri sau iaurt reci (eventual fără adaos de zahăr), precum și masarea ușoară a gingiilor cu degetele sunt toate soluții valabile pentru durerile de dinți la copii, chiar și la cei mai mari.

Gelurile și cremele de aplicat pe gingiile dureroase sunt de o eficacitate îndoielnică: de fapt, datorită salivației abundente, aceste substanțe sunt expulzate rapid de sugari. 

Absolut nerecomandate, ca fiind ineficiente si periculoase din cauza riscului de ingerare sau strangulare, sunt colierele si brățările de chihlimbar, materiale care, conform unor tradiții populare, dacă sunt mestecate ar ameliora durerile de dentiție.


Dacă copilul este foarte enervat sau suferă de durere, poate fi necesar să se recurgă la medicamente pentru ameliorarea durerii, care ar trebui, în cele din urmă, să fie administrate numai la recomandarea medicului pediatru. O durere de dinți care persistă mai mult de două-trei zile trebuie evaluată de medic sau dentist, care va verifica cauzele și va putea oferi terapiile adecvate. 

În cazul în care durerea dentară derivă din una sau mai multe carii, acestea trebuie tratate de către specialist, care va îndepărta țesuturile alterate și va repara partea deteriorată. Dacă este lăsată netratată, infecția se poate răspândi la gingii și apoi la os. În acest caz dintele risca sa fie consumat în așa masură încât va trebui extras.

Pierderea prematură a dinților de lapte nu trebuie subestimată, deoarece poate duce la deplasarea celorlalți dinți și astfel poate împiedica apariția „succesorilor”, adică a dinților permanenți. 

Cum să prevenim durerea de dinți?

Unul dintre comportamentele care îi expune cel mai mult pe copiii mici la formarea cariilor este obiceiul de a adormi cu o sticlă care conține lapte sau suc de fructe. În general, limitarea consumului de zahăr este o regulă de bază bună pentru a vă menține dinții sănătoși. 

Igiena orală, sau curățarea minuțioasă a dinților, este primul și cel mai important mijloc de prevenire a durerii de dinți la copii.

La sugari este suficient să treceți un tifon peste gingii dimineața, după prima hrănire și înainte de a fi așezați în pat pentru noapte. În schimb, primii dinți vor fi curățați cu o periuță de dinți moale, întotdeauna de două ori pe zi.

Folosirea pastelor de dinți potrivite pentru copii vă ajută să vă mențineți dinții sănătoși. Controalele periodice la medicul stomatolog sunt importante pentru a identifica cariile din timp și pentru a interveni înainte ca acestea să progreseze. 

Prevenirea și tratarea durerii de dinți înseamnă îmbunătățirea calității vieții copilului dumneavoastră. De altfel, trebuie avut în vedere că durerile dentare afectează negativ calitatea somnului, alimentația, capacitatea de concentrare la ore, de a face teme și de a se dedica activităților sportive și recreative. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Probleme de sanatate
Tagurile articolului: carii  copii  durere de dinti  gingivita 

Articole similare

DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
Un cercetător de la Stanford spune care este soluția pentru dezvoltarea intelectuală a copiilor: „Devin mai motivați, mai rezilienți și mai capabili să aibă succes” / FOTO: freepik.com @ standret

Un cercetător de la Stanford spune care este soluția pentru dezvoltarea intelectuală a copiilor: „Devin mai motivați, mai rezilienți și mai capabili să aibă succes”

Cum putem ajuta copilul să-și facă singur temele? Câteva sfaturi de la un psiholog / FOTO: freepik.com @EmilyStock

Cum putem ajuta copilul să-și facă singur temele? Câteva sfaturi de la un psiholog

Parentingul „suficient de bun”. Avertismentul unui psiholog: „Cea mai mare povară pe care trebuie să o poarte un copil este viața netrăită a părinților săi” / FOTO: freepik.com @sherry

Parentingul „suficient de bun”. Avertismentul unui psiholog: „Cea mai mare povară pe care trebuie să o poarte un copil este viața netrăită a părinților săi”

Foto: Freepik @freepick

Acesta este intervalul orar în care un copil NU ar trebui să își facă temele: Cum să eviți suprasolicitarea și lipsa de concentrare

pixel