Retenția de apă în timpul sarcinii: ce o cauzează, cum să o combați
Data publicării:
Când ești însărcinată, corpul tău reține mai multe lichide decât de obicei. Excesul de apă face gestația și mai dificilă, dar, din fericire, există câteva lucruri pe care le puteți face pentru a ușura disconfortul, cum ar fi umflarea picioarelor și a gleznelor. Iată cum să-ți iei rămas bun de la retenția de apă în timpul sarcinii.

În timpul sarcinii, există o acumulare frecventă de lichide în țesuturi. De obicei, aceasta apare la nivelul picioarelor, gleznelor și picioarelor, dar uneori și la nivelul feței și mâinilor, provocând umflarea acestora. Conform specialiștilor o anumită acumulare de lichide este normală în sarcină, mai ales în al treilea trimestru: este, de fapt, definit ca „edem fiziologic”.

Acumularea de lichide se datorează producției de hormoni - aldosteron și cortizol - care provoacă temuta retenție de apă în organism. Umflarea poate depinde și de mărirea dimensiunii uterului, care interferează  cu fluxul de sânge care vine de la membrele inferioare și ajunge la inimă, astfel încât lichidele să fie reținute în venele picioarelor, pătrunzând în țesuturile din jur.

Această tulburare se agravează pe măsură ce termenul de nașterese apropie, dar și vara, din cauza vasodilatației cauzate de căldura excesivă la care se adaugă factorii hormonali declanșați de sarcină.

Câteva remedii pentru combaterea retenției de apă în timpul sarcinii

Mănâncă bine: Reducerea consumului de sare contribuie în mare măsură la reducerea balonării. Prin urmare, fiți deosebit de atenți să eliminați alimentele preambalate, bogate în sare, grăsimi și zahăr, conservele, gustările și cartofii prăjiți. De asemenea, este recomandat să evitați cofeina și băuturile carbogazoase, deoarece acestea tind să provoace retenție de apă.

Creșteți aportul de potasiu: Conținut în diverse alimente precum banane, leguminoase uscate, spanacul, avocado, potasiul ajută la reducerea retenției de apă, la creșterea producției de urină și la scăderea nivelului de sodiu.

Rămâi hidratat: Bea multă apă și alege alimente diuretice sănătoase și naturale atunci când ai chef de o gustare, de exemplu suc de afine, sparanghel, țelină, anghinare, morcovi, pepene verde.

Faceți exerciții regulate: Activități precum înotul și mersul pe jos pot ajuta la contracararea retenției de apă în timpul sarcinii.

Renunță la tocuri: Purtați pantofi confortabili și, dacă puteți, nu stați în picioare perioade lungi de timp fără să vă mișcați. De asemenea, evitați să vă încrucișați picioarele în timpul sarcinii, deoarece acestea restricționează fluxul sanguin.

Dormi pe partea stângă și cu picioarele ridicate: Dormitul pe partea stângă ajută sângele să revină la inimă. Umflarea se înrăutățește la sfârșitul zilei, așa că ia câteva minute din program pentru a pune perne sub picioare și a te relaxa.

Din păcate, după cum am menționat, căldura verii tinde să favorizeze retenția excesivă de apă în timpul sarcinii. Cel mai bun remediu este să stai în casă dacă este posibil la o temperatură cât mai răcoroasă. Folosirea de comprese reci poate ajuta, de asemenea.

Înainte de a începe orice program de gestionare a retenției de apă în timpul sarcinii, consultă întotdeauna medicul tău sau un specialist în sarcină pentru recomandări și sfaturi personalizate. Este important să ai grijă de sănătatea ta și a bebelușului în timpul acestei perioade speciale.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Probleme de sanatate
Tagurile articolului: retentia de apa  sarcina 

Articole similare

Febra la copii. Când să te îngrijorezi

Febra este unul dintre cele mai frecvente simptome care...



Cele mai noi articole

Cresc alocaţiile de stat pentru copii de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, alocațiile de stat pentru...


Top citite
Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios” / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios”

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog

Cele mai frecvente comportamente ale părinților care îi fac pe copii să se simtă neiubiți. Ce spun psihologii despre aceste greșeli comune? / FOTO: freepik.com @standret

Cele mai frecvente comportamente ale părinților care îi fac pe copii să se simtă neiubiți. Ce spun psihologii despre aceste greșeli comune?

Cum să reacționezi când copilul tău este nepoliticos? Psiholog: „Jucăm «tenisul nepoliticosului» și nimeni nu câștigă!” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Cum să reacționezi când copilul tău este nepoliticos? Psiholog: „Jucăm «tenisul nepoliticosului» și nimeni nu câștigă!”

pixel