Riscul de cancer este mai ridicat la copiii concepuți prin procreare artificială? Un amplu studiu oferă răspunsurile definitive părinților îngrijorați!
Data publicării:
Un studiu publicat pe 3 mai 2024 oferă răspunsuri concrete!

Un studiu publicat pe 3 mai 2024 a constatat că NU există un risc crescut de cancer, indiferent de tip, la indivizii născuți prin procreare asistată medical (AMP), în comparație cu copiii concepuți natural. Aceste rezultate sunt liniștitoare pentru părinții îngrijorați.

Este remarcabil faptul că acesta este primul studiu de o asemenea amploare realizat până acum, care a analizat datele a 8 milioane și jumătate de copii, reprezentând întreaga populație franceză născută în Franța între 2010 și 2021.

Studiul, condus de Institutul Național de Sănătate și Cercetare Medicală (Inserm) și grupul de interes științific Epiphare, a concluzionat că NU există o creștere a riscului general de cancer pentru copiii concepuți prin AMP.

Singura observație negativă, deși foarte mică, este legată de un posibil risc suplimentar extrem de scăzut la indivizii concepuți în special prin fertilizare in vitro, însă acest lucru necesită confirmare ulterioară.

9.256 de cancere identificate, inclusiv 292 la copiii concepuți AMP

„Pe măsură ce am început să înțelegem că multe forme de cancer infantil, în special leucemiile, au origini în perioada intrauterină, am încercat să determinăm dacă concepția asistată medical ar putea influența riscul de apariție a acestor tipuri de cancer”, explică doctorul Jacqueline Clavel, cercetător principal la Inserm și co-responsabil pentru studiu, într-un interviu pentru Le Parisien.

Din cei 8,5 milioane de copii incluși în studiu, 260.236 (3%) au fost concepuți prin AMP. Aceștia au fost monitorizați timp de până la 6 sau 7 ani pentru a depista eventualele cazuri de cancer. În total, au fost identificate 9.256 de cazuri de cancer, dintre care 292 la copiii concepuți prin AMP, indiferent de tehnica utilizată.

Studiul demonstrează că „riscul de cancer nu este mai mare” la persoanele născute prin AMP decât la copiii concepuți în mod natural, conform asigurărilor dr. Clavel.

În ceea ce privește leucemia, s-a observat „o ușoară creștere a riscului” la nou-născuții rezultați din fertilizarea in vitro (FIV), însă acest risc rămâne foarte scăzut, fiind de ordinul unui caz la 5.000 de nou-născuți.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Probleme de sanatate

Articole similare

4 lucruri de știut despre sindromul Down

Sindromul Down este o anomalie cromozomială care apare...


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

4 lucruri de știut despre sindromul Down

Sindromul Down este o anomalie cromozomială care apare...


Top citite
Nu știi dacă să-l dai pe copil la școală sau să-l mai ții un an la grădiniță? Pune-l să deseneze un cerc / FOTO: freepik.com @ wirestock

Nu știi dacă să-l dai pe copil la școală sau să-l mai ții un an la grădiniță? Pune-l să deseneze un cerc / VIDEO

De ce nu funcționează parentingul modern Urania Cremene „Combinația ASTA este cheia” / Sursă foto:captură video YouTube @FainsiSimplu Mihai Morar

„De ce nu funcționează parentingul modern?” Urania Cremene: „Am ajuns într-un punct în care părinții tremură în fața copiilor! Combinația ASTA este cheia”

Patru motive din cauza cărora elevii nu reușesc să aibă succes la școală / FOTO: freepik.com@Wavebreak Media

Patru motive din cauza cărora elevii nu reușesc să aibă succes la școală

Fotografie de la Mikhail Nilov/ Pexels

Copii agresivi la vârsta școlară: Este vina mamei? Reține aceste două aspecte și încearcă să eviți următoarele greșeli

pixel