Stresul în timpul sarcinii poate crește riscul de epilepsie la copii, spune un studiu
Sarcina este o perioadă...
Conform psihologului Renata Iancu, impactul acestei condiții se extinde mult dincolo de aspectele fizice, afectând stima de sine, relațiile sociale și, în final, calitatea vieții.
Primul aspect evidențiat de Renata Iancu la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro, este scăderea stimei de sine la copiii care suferă de obezitate. Acești copii sunt adesea ținta stigmatizării, în special în mediul școlar.
„În primul rând, stima de sine scăzută. Acești copii, mai ales la școală și nu numai, sunt deseori stigmatizați. Pe termen lung, va exista practic o excludere din mediul social, iar acești copii pur și simplu, prin această stigmatizare, se vor izola, vor ajunge probabil depresivi”, explică Renata Iancu.
Un alt aspect important este legat de relațiile sociale. Copiii supraponderali sunt adesea excluși din grupurile de prieteni și se confruntă frecvent cu episoade de bullying.
„Nu vor avea prea mulți prieteni, pentru că, în general, copiii care sunt supraponderali, sunt tot timpul excluși, se pot confrunta cu episoade de bullying și de aici apar cam toate problemele”, subliniază Renata Iancu.
Efectele obezității infantile nu se opresc odată cu copilăria. Dacă nu se intervine timpuriu, copiii supraponderali pot deveni adulți care se confruntă cu aceleași probleme.
„Dacă nu se iau măsuri din timp, copilul devenit adult supraponderal nu va avea relații. Sunt puține cazuri în care se vor căsători, își vor găsi jumătatea, pentru că deseori ei se izolează și, de asemenea, sunt excluși din mediul social”, avertizează psihologul Renata Iancu.
SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm
Conform consilierului nutriționist Anca Cooney Soare, această condiție afectează profund dezvoltarea armonioasă a copiilor și poate conduce la multiple probleme de sănătate care se extind în viața adultă. Una dintre cele mai grave consecințe ale obezității infantile este dezvoltarea problemelor metabolice.
„Probleme metabolice, poate să apară diabetul de tip II, care este boala stilului de viață, pot să apară probleme cardiovasculare, pot să apară probleme respiratorii”, explică Anca Cooney Soare.
Un alt aspect important subliniat de Anca Cooney Soare este dezvoltarea nearmonioasă a copiilor afectați de obezitate: „Copilul nu se dezvoltă armonios din cauza acestei acestei obezități”.
Obezitatea infantilă are, de asemenea, efecte specifice asupra fetelor, în special în ceea ce privește echilibrul hormonal.
„La fete intervin problemele hormonale, instalarea menstruației mult mai devreme, vorbim de o menstruație precoce aici. În adolescență, dezechilibre hormonale”, detaliază Anca Cooney Soare.
În ansamblu, obezitatea infantilă afectează majoritatea sistemelor corpului.
„Obezitatea, la nivel fizic, are un impact foarte mare asupra asupra organismului”, concluzionează Anca Cooney Soare.
URMĂRIȚI EMISIUNEA INTEGRAL:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Sarcina este o perioadă...
Studiul, publicat în...
Parentingul este, fără...
Conversațiile cu copiii mici sunt esențiale pentru...
Toată lumea își dorește să fie percepută ca o persoană...