Cât ar trebui să dureze rezolvarea temelor pentru acasă? Niciodată mai mult de atât
Temele pentru acasă sunt o...
Se spune că doar moartea și impozitele sunt certitudini în viață, dar cei dintre noi care au copii știu un alt adevăr ce depășește timpul și circumstanțele: indiferent cine ești sau unde locuiești, să crești copii fericiți și de succes este o provocare.
Totuși, unii părinți par să gestioneze aceste dificultăți cu ușurință și grație.
Cum reușesc aceștia? Și cei care nu se simt în mod natural încrezători în rolul de părinte (sau care au mult mai multă anxietate și îndoieli de sine) pot învăța secretele lor?
Aceasta a fost întrebarea pe care și-au pus-o economistul de la Harvard, Ronald Ferguson, și jurnalista premiată Tatsha Robertson când au început să scrie cartea lor, „Formula: Deblocarea secretelor pentru creșterea copiilor de succes”. Pentru a găsi răspunsurile, au intervievat 200 de adulți de succes și părinții acestora, încercând să identifice asemănările în modul în care aceștia au fost crescuți.
Un model a început să prindă contur. Fiecare dintre acești adulți realizați a avut părinți care au îndeplinit aceleași opt roluri pe parcursul copilăriei lor. Vestea bună pentru părinții derutați este că există o formulă pentru creșterea copiilor de succes.
Și aceasta poate fi învățată. „Poți învăța un părinte să fie strategic? Răspunsul este un da categoric”, spune Robertson.
Așadar, care sunt aceste roluri esențiale?
De la început, părinții care cresc copii de succes le arată acestora că învățarea este o parte distractivă și esențială a vieții. În aproape fiecare familie studiată de autori, „părintele a petrecut mult timp, chiar înainte ca copilul să înceapă școala, practic de la naștere, interacționând cu copilul, jucându-se, făcând activități percepute de copil ca fiind distractive, dar care cultivau dragostea pentru învățare și rezolvarea problemelor”, notează Ferguson, conform inc.com.
Nu este nevoie de nimic sofisticat. Construirea cu blocuri și cititul împreună sunt exemple excelente de cum poți îndeplini acest rol pentru copilul tău.
Părinții „elicopter” sau „plug de zăpadă”, care îndepărtează toate obstacolele din calea copiilor lor, sunt adesea criticați în zilele noastre.
Însă, conform lui Ferguson și Robertson, părinții buni se asigură că cei mici au oportunitățile necesare pentru a se dezvolta, chiar dacă îi lasă să exploreze singuri aceste oportunități (și să facă greșeli).
„Inginerul de zbor monitorizează de obicei de la distanță ceea ce se întâmplă, în special la școală”, spune Ferguson. „Dar dacă lucrurile încep să se complice, intervine rapid pentru a se asigura că lumea îl tratează bine pe copil.”
Părinții buni fac sacrificii majore pentru a se asigura că ușa oportunităților rămâne deschisă, mai ales în domeniile de interes ale copiilor lor.
Chiar dacă este nevoie să găsească un aliat pentru a completa o piesă lipsă, părintele se implică. Ferguson dă exemplul unei mame care și-a vândut verigheta pentru a cumpăra un flaut fiicei sale.
„Dezvăluitorul îi arată copilului bogăția vieții și îi face cunoscut faptul că lumea este mult mai mare decât cartierul nostru”, explică Ferguson.
„Rolul de filosof începe adesea în primii cinci ani, când copilul pune întrebări, iar părintele oferă răspunsuri foarte bine gândite. Uneori, întrebările sunt profunde, cum ar fi: de ce mor oamenii? Părintele răspunde într-un mod care sprijină dezvoltarea gândirii copilului”, detaliază Ferguson într-un alt interviu.
„Modelul este părintele care se comportă într-un mod demn de imitat, iar copilul preia anumite aspecte ale comportamentului său: modul în care părintele interacționează cu ceilalți, cum persistă în atingerea obiectivelor sau cum gestionează provocările.
Copilul își spune: ‘Vreau să fiu așa’. Uneori, modelul poate fi un alt membru al familiei, cum ar fi un bunic”, spune Ferguson.
Ca negociator, părinții încheie înțelegeri cu copiii și îi responsabilizează, astfel încât aceștia să învețe să își respecte promisiunile și să își dezvolte autocontrolul.
„Odată ce o alegere este făcută, respectarea ei pentru un timp devine o cerință nenegociabilă. Copilului nu i se permite să se răzgândească”, scriu Robertson și Ferguson.
Acesta poate fi cel mai durabil rol al unui părinte.
„Este acea voce a părintelui în mintea copilului, după ce părintele nu mai este prin preajmă – atunci când copilul a plecat în lume – și toate lecțiile predate în celelalte roluri rezonează”, explică Ferguson.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Temele pentru acasă sunt o...
Temele pentru acasă sunt o...
Titi Aur, instructor de conducere defensivă, vine cu...
Furia și izbucnirile...