Sacrificiile necunoscute ale copiilor pentru fericirea părinților, potivit psihologului Andreea Șipoteanu Constantinescu
Data publicării:
În societatea modernă, sacrificiile pe care părinții le fac pentru copiii lor sunt adesea subiect de admirație și recunoștință. Cu toate acestea, puțini discută despre sacrificiile pe care copiii le fac pentru părinți, un subiect delicat, dar crucial.

Când vine vorba despre sacrificii în familie, se vorbește aproape exclusiv despre ceea ce fac părinții pentru copiii lor. Ne gândim la eforturile lor financiare, la nopțile nedormite și la deciziile dificile luate pentru binele celor mici.

Dar, așa cum subliniază psihologul Andreea Șipoteanu Constantinescu, există și o altă fațetă a acestui subiect – sacrificiile pe care copiii le fac pentru părinții lor. Deseori, aceste gesturi rămân în umbră, nediscutate, dar ele pot avea un impact profund asupra vieții și dezvoltării copiilor.

Psihologul Andreea Șipoteanu Constantinescu atrage atenția asupra acestei perspective, subliniind patru moduri prin care copiii își sacrifică propriile nevoi și dorințe pentru a răspunde așteptărilor sau dorințelor părinților.

”Toată lumea vorbește despre sacrificiile pe care le fac părinții pentru copiilor, însă nimeni nu vorbește despre sacrificiile pe care le fac copiii pentru fericirea părinților”, spune psihologul.

Sacrificiile copiilor

”1. Se izolează de anumiți prieteni. Pentru că părinții lor nu sunt de acord cu anumiți prieteni, nu știu, din cauza statutului social sau din ce știu eu ce alte motive, ei ajung să se îndepărteze de singurele persoane cu care aveau o conexiune, cu care puteau să fie reali.

2. Le sunt influențate deciziile majore de viață. Mulți copii aleg să rămână aproape de părinții lor, tocmai pentru a avea cine să le aducă acea cană de apă la bătrânețe. Și uite așa refuză oportunități importante, profesionale sau întemeierea unei familii, iar unii dintre ei chiar se căsătoresc cu cineva impus de către părinții lor.

3. Renunță la propriile visuri și dorințe. Mulți copii aleg o carieră doar de dragul părinților, că așa știu ei, că acele meserii sunt mai sigure. Și ce fac ei, de fapt, renunță la pasiunile lor.

2. Foto: Free... (sacrificiile-necunoscute-ale-copiilor-pentru-fericirea-parintilor--potivit-psihologului-andreea-sipoteanu-constantinescu-2_86131000.jpg)

Foto: Freepik@standret

4. Mențin aparențele. În fața rudelor, în fața societății, aleg să nu vorbească despre ceea ce simt, despre ce le place, despre ce nu le place, despre cum este de fapt familia lor, pentru a menține așa o imagine de armonie, de succes și de a nu crea motive de bârfă”, a spus într-un material postat pe Facebook psihologul Andreea Șipoteanu Constantinescu.

CITEȘTE ȘI: ”Vindecarea” prin copiii noștri. ”Gândește-te câte butoane ți-apasă ție copilul”, spune Răzvan Vasile

Deși deseori ignorate, sacrificiile copiilor pentru părinți merită recunoscute și discutate. Este esențial să promovăm un echilibru sănătos între nevoile și așteptările ambelor generații. O astfel de deschidere poate ajuta familiile să creeze relații bazate pe respect reciproc și înțelegere, eliberând copiii de povara sacrificiilor care le pot marca profund viața.

Astfel, discuția despre sacrificii trebuie să includă ambele perspective, creând un dialog mai sincer și mai empatic în relațiile dintre părinți și copii.

Recunoașterea sacrificiilor făcute de copii pentru părinți este un pas esențial către o relație de familie mai echilibrată. Este important ca părinții să înțeleagă impactul deciziilor lor asupra copiilor și să creeze un mediu în care aceștia să se simtă liberi să fie ei înșiși. În egală măsură, copiii trebuie să învețe să-și apere nevoile și să-și urmeze visurile, chiar dacă acest lucru înseamnă să spună „nu” unor așteptări nerealiste.

Sacrificiile nu ar trebui să fie doar un semn al iubirii, ci și un motiv de dialog și înțelegere reciprocă, pentru ca fiecare membru al familiei să trăiască o viață autentică și împlinită.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Comportamente si Emotii

Articole similare


Cele mai noi articole

Tradiții și obiceiuri de Bobotează

Botezul Domnului este cunoscut în popor sub numele de Bobotează. Botezul...

Ce este Sunshine Guilt și cum să o gestionezi la adolescenți

Sunshine Guilt (sau „vinovăția soarelui”) este un...


Top citite
Primii născuți din 2025 Nume clasice și inedite pentru băieți și fete / FOTO: freepik.com@EyeEm

Primii născuți din 2025: Nume clasice și inedite pentru băieți și fete

Lecții vechi, dar valoroase, pe care părinții încă le predau copiilor lor / FOTO: freepik.com@prostooleh

Lecții vechi, dar valoroase, pe care părinții încă le predau copiilor lor

Foto: Freepik@freepik

Poți să spui „nu știu” copiilor? Sfatul specialiștilor

Foto: Freepik@standret

Sacrificiile necunoscute ale copiilor pentru fericirea părinților, potivit psihologului Andreea Șipoteanu Constantinescu

pixel