Sacrificiul nejustificat al mamelor singure. Super Nanny: Greșeala pe care multe o fac pentru că nu au de ales
Data publicării:
Una dintre greșelile frecvente pe care multe mame singure o fac, nu din dorință proprie, ci din cauza circumstanțelor, este să adopte un rol de martir, renunțând la propria viață personală și socială. 

Această tendință de a se dedica complet copiilor lor, fără a mai căuta să-și refacă viața sau să găsească noi prieteni și parteneri, poate crea un model problematic pentru cei mici.

Psihologul Irina Petrea subliniază această problemă, observând că multe mame rămân blocate într-o astfel de situație, în timp ce tații reușesc deseori să își refacă viața, să se recăsătorească și să aibă o nouă familie.

În aceste circumstanțe, copiii pot observa contrastul între părinți: pe de o parte, tatăl care își reface viața, și pe de altă parte, mama care rămâne izolată, devotată exclusiv copiilor. Acest contrast poate afecta percepția copiilor despre relațiile interpersonale și despre fericirea personală.

Deși intenția mamelor este de a oferi tot ce au mai bun copiilor, sacrificiul lor poate avea consecințe negative pe termen lung. Copiii nu au nevoie doar de o mamă prezentă fizic și implicată, ci și de o mamă fericită și împlinită emoțional.

În acest sens, Irina Petrea atrage atenția asupra importanței echilibrului între responsabilitatea parentală și viața personală a mamei.

”O greșeală pe care multe mame o fac și o fac săracele nu pentru că vor, ci pentru că nu au de ales, este că rămân într-un soi de martiriu, nu se mai împrietenesc, nu se mai recăsătoresc. De multe ori nu reușesc să găsească pe cineva corespunzător care să preia locul rămas vacant, de multe ori nici nu vor să încerce și atunci copiii ce văd? Văd așa: mama a rămas să se dedice trup și suflet nouă, în timp ce tata uite ce bine e, are altă familie, poate să aibă și alți copii și aici lucrurile se complică”, a spus Irina Petrea într-o intervenție la Kanal D.

Mamele trebuie să înțeleagă că au nevoie să fie fericite

Un aspect important pe care mamele trebuie să-l înțeleagă este că fericirea lor personală este esențială și pentru bunăstarea copiilor.

Chiar dacă nu se recăsătoresc sau nu aduc pe cineva nou în viața lor de familie, este esențial ca cei mici să vadă că mama are o viață socială activă și că există persoane speciale în viața ei.

Acest lucru nu doar că le oferă copiilor un model sănătos de relații interpersonale, ci le și arată că fericirea personală este un scop demn de urmat.

2. FOTO: Free... (sacrificiul-nejustificat-al-amamelor-singure--irina-petrea_80238500.jpg)

FOTO: Freepik@rugger86

”Mamele trebuie să înțeleagă că au nevoie să fie fericite și că acest sacrificiu, chiar dacă nu aduc pe cineva în casă, chiar dacă nu se recăsătoresc, copiii au nevoie să știe că există o persoană specială în viața mamei cu care mama poate să iasă la film, la un concert, poate să meargă într-o excursie în timp ce ei sunt la tatăl lor sau în timp ce stau acasă și își văd de ale lor”, a continuat Super Nanny.

Nu vor rămâne copii pentru tot restul vieții

Mai mult, atunci când copiii cresc, devin adolescenți și își dezvoltă propriile vieți, mamele care s-au dedicat complet lor se pot simți singure și izolate.

Din acest motiv, este esențial ca femeile să își păstreze o identitate separată de cea de mamă, să își permită să se bucure de hobby-uri, de prieteni și de relații personale. Astfel, copiii vor înțelege că fericirea personală nu este un sacrificiu, ci o necesitate.

”Copiii ăștia cresc, ei nu rămân la 3 și la 5 ani. Ei ajung adolescenți, ajung mari și ajung cu viețile lor”, a concluzionat Irina Petrea. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Comportamente si Emotii

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Cele mai frecvente comportamente ale părinților care îi fac pe copii să se simtă neiubiți. Ce spun psihologii despre aceste greșeli comune? / FOTO: freepik.com @standret

Cele mai frecvente comportamente ale părinților care îi fac pe copii să se simtă neiubiți. Ce spun psihologii despre aceste greșeli comune?

10 lucruri pe care le-au făcut copiii din generația X și care i-ar face să plângă pe cei din generația Z. Experți: „Autonomia era o necesitate!” / FOTO: freepik.com @senivpetro

10 lucruri pe care le-au făcut copiii din generația X și care i-ar face să plângă pe cei din generația Z. Experți: „Autonomia era o necesitate!”

Cum să reacționezi când copilul tău este nepoliticos? Psiholog: „Jucăm «tenisul nepoliticosului» și nimeni nu câștigă!” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Cum să reacționezi când copilul tău este nepoliticos? Psiholog: „Jucăm «tenisul nepoliticosului» și nimeni nu câștigă!”

Afirmațiile care fac diferența: Ce ar trebui copilul să audă de la părinți înainte de a ajunge la adolescență! / FOTO: freepik.com @AntonyGridin

Afirmațiile care fac diferența: Ce ar trebui copilul să audă de la părinți înainte de a ajunge la adolescență

pixel