Sarcinile apropiate: Cât ar trebui să aștepți între un copil și altul
Data publicării:
Există într-adevăr un interval de timp exact de calculat pentru sarcinile apropiate? Potrivit experților, da. Haideți să descoperim în articolul de mai jos cât ar fi ideal să aștepți între o sarcină și alta.

De câte ori am auzit sau citit această întrebare și de câte ori am auzit că nu există un moment precis care să stabilească exact când și dacă să avem sarcini apropiate (cu excepția cazului în care există impedimente fizice și interzicerea clară de către ginecologul dvs.).

O credință infirmată de un studiu recent conform căruia o mamă ar trebui să aștepte între 12 și 18 luni după naștere înainte de a încerca să mai aibă un copil.

Aceasta este o nouă cercetare efectuată de un grup de cercetători de la Universitatea din Columbia Britanică (UBC) și Școala de Sănătate Publică Harvard TH Chan și publicată pe 29 octombrie 2018 în jurnalul medical american JAMA Internal Medicine.

„Studiul nostru a descoperit riscuri crescute atât pentru mamă, cât și pentru copil atunci când sarcinile sunt apropiate, chiar și pentru femeile cu vârsta peste 35 de ani. Descoperirile sunt deosebit de importante pentru femeile în vârstă, deoarece acestea tind să aibă sarcini apropiate și adesea o fac în mod intenționat”. Este ceea ce a explicat Laura Schummers, autorul principal al studiului și cercetător doctorat la UBC, care anticipează astfel datele semnificative obținute prin cercetare.

Analizând datele colectate prin înregistrările de naștere, datele de spitalizare, înregistrările de recensământ etc., de la 148.544 de femei canadiene care au avut sarcini apropiate, cercetătorii au descoperit:

- 1,2% (12 cazuri la 1000 de sarcini) risc de mortalitate sau morbiditate gravă (număr de cazuri de boală) la femeile peste 35 de ani care au conceput al doilea copil la 6 luni de la nașterea primului;

- 8,5% (85 cazuri la 1000 de sarcini) risc de naștere prematură spontană înainte de a 37-a săptămână de gestație la femeile mai tinere care au conceput al doilea copil la 6 luni după nașterea primului;

- risc de 6% (60 de cazuri la 1.000 de sarcini) de naștere prematură spontană la femeile de vârstă înaintată care au avut sarcini apropiate, cu un interval de 6 luni.

De asemenea, cercetarea a permis să se constate că procentele de risc menționate mai sus au scăzut pe măsură ce timpul de așteptare dintre o sarcină și alta crește. 

Datele colectate în rândul celor care nu au ales sarcini apropiate sunt:

- 0,5% (5 cazuri la 1000 de sarcini) risc de mortalitate sau morbiditate gravă la femeile de peste 35 de ani care au conceput al doilea copil la 18 luni după nașterea primului lor;

- Risc de 3,7% (37 cazuri la 1.000 de sarcini) de naștere prematură spontană înainte de a 37-a săptămână de gestație la femeile mai tinere care au așteptat 18 luni;

- Risc de 3,4% (34 de cazuri la 1000 de sarcini) de naștere prematură spontană la femeile în vârstă care au așteptat 18 luni.

SARCINILE APROPIATE: CONCLUZIILE STUDIULUI

Această cercetare este în contrast puternic cu liniile directoare ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care în raportul său de consultare tehnică din iunie 2005 a recomandat să aștepte 24 de luni înainte ca o femeie să încerce să rămână gravidă după naștere.

„Pentru prima dată, mamele care nu mai sunt foarte tinere au dovezi excelente care să le ghideze asupra sarcinilor apropiate. Atingerea intervalului optim de un an ar trebui să fie fezabilă pentru multe femei și este în mod clar util pentru reducerea riscului de complicații”, a explicat dr. Wendy Norman, un alt autor al studiului.

Totuși, este important de avut în vedere că, întrucât studiul a examinat exclusiv femei aparținând unei populații foarte specifice, cea canadiană, nu se poate afirma cu certitudine dacă aceste date pot fi aplicate și tuturor femeilor prezente în restul populației din lume.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Probleme de sanatate
Tagurile articolului: a doua sarcina  nastere  sarcina apropiata  studiu 

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Lecțiile de maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Lecțiile de bune maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung”

Foto: Freepik@freepk

Aceasta este vârsta ideală pentru a-l învăța pe copil o limbă străină

De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor! / FOTO: freepik.com @sheremetaphoto

De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor!

Caracteristicile principale ale parentingului autoritar. Cauzele, efectele și motivele pentru care părinții aleg acest stil parental / FOTO: freepik.com @dusanpetkovic

Caracteristicile principale ale parentingului autoritar. Cauzele, efectele și motivele pentru care părinții aleg acest stil parental

pixel