Scandinavii au obiceiuri de neimaginat pentru români și de aceea sunt cei mai sănătoși oameni din lume
Data publicării:
S-a dovedit că locuitorii din regiunea scandinavă sunt mai rar bolnavi, au un apetit mai bun, dorm mai bine noaptea și vârsta medie este de 82 de ani.

Majoritatea românilor suntem obișnuiți de mici să ne ”protejăm”: facem duș în apă fierbinte, dormim cu șosete indiferent de anotimp, iarna stăm la căldurică la +24 de grade, vara închidem aerul condiționat și toate ferestrele, că se face curent etc.

Totuși, în nordul Europei oamenii au o altă abordare. Pentru ei, totul trebuie să fie rece, de la cafea rece la un duș proaspăt. Curenții de gheață ai mării nu le pot face nimic, dimpotrivă, înoată și când temperatura mării le îngheață sângele în vene. Și pe tot parcursul anului, trebuie să doarmă cu fereastra deschisă.

Dar ce este cu adevărat mai bun pentru noi? O baie de gheață sau, poate, o baie fierbinte? Faceți exerciții în aer rece, exterior sau interior? Dormi într-o cameră încălzită sau răcită?

Totuși, toate metodele indicate mai jos trebuie experimentate în mod responsabil, pentru a evita eventuale șocuri pentru organism.

Dormi într-o cameră rece

Părinții scandinavi ai căror copii dorm în cărucioare în aer rece în timpul iernii sunt familiarizați cu toate aceste beneficii pentru sănătate și merg pe principiul conform căruia „Nu există vreme rea, doar haine proaste!” Cu alte cuvinte, își îmbracă copiii în haine călduroase, de lână, și îi lasă în aer liber pentru a le întări imunitatea.

S-a dovedit că de aceea scandinavii sunt mai puțin bolnavi, au un apetit mai bun, dorm mai bine noaptea, vârsta lor medie este de 82 de ani și au fost declarați printre cei mai sănătoși din lume.

Dacă încă dormi cu fereastra închisă în lunile de iarnă, poate fi timpul să schimbi acest obicei.

Există mai multe motive pentru aceasta, primul este că în camerele mai reci temperatura corpului scade, ceea ce stimulează secreția de melatonină. Dacă încăperea este prea caldă, îți va fi greu să adormi, deoarece melatonina care ar trebui să semnaleze creierului că este timpul să dormi nu va fi activată. Într-o cameră rece, nu numai că vei adormi mai repede, dar te vei bucura și de un somn mai profund și de mai bună calitate.

Dormitul într-o cameră răcoroasă accelerează metabolismul, care la rândul său ajută la reducerea riscului de boli precum hipertensiunea arterială și diabetul de tip 2. De asemenea, stimulează producția de hormoni de creștere care ajută la repararea țesuturilor musculare deteriorate și a oaselor rupte.

Pe lângă toate acestea, dormitul într-o cameră răcită încetinește procesul de îmbătrânire. Studiile clinice au arătat că încăperile în care temperatura este între 15 și 17 grade este benefic împotriva procesului de îmbătrânire.

Baie cu gheață - cam extrem, dar merită

Aatunci când suntem expuși la apă rece, vasele de sânge de pe piele se îngustează. Acest proces restricționează fluxul sanguin și funcționează ca un antiinflamator natural.

Studiile au arătat, de asemenea, că apa rece poate ajuta, de asemenea, la ameliorarea durerii și la calmarea mâncărimii pielii. Ca un bonus, băile cu apă rece ajută și sistemul imunitar. Cu toate acestea, nu renunțați la exercițiile fizice regulate, ci adăugați dușuri reci ocazionale.

Chiar și unul dintre cei mai buni jucători de fotbal din lume, Cristiano Ronaldo, care de altfel este cunoscut pentru metodele specifice de reocupare a corpului după meciuri grele, nu poate rezista tentației unei băi de gheață .

După fiecare meci, fotbalistul portughez se scufundă timp de 5 minute în apă caldă la 38 - 44 de grade Celsius, iar apoi, timp de 3 minute, sare într-o cadă plină cu apă răcită la -100 grade Celsius. Cristiano folosește des această metodă de recuperare musculară, așa că a instalat în vila sa o cameră pentru crioterapie, adică terapie cu gheață, în valoare de 50.000 de lire sterline.

Experții spun că în timpul crioterapiei, corpul suferă un șoc imens din cauza temperaturii extrem de scăzute cu care se confruntă. Dar tocmai de aceea această terapie reduce afectarea musculară după un antrenament sau un meci greu și garantează o recuperare mai rapidă decât alte tratamente.


Antrenament în aer rece

Exista o parere comuna ca este mai bine sa facem miscare in camere incalzite pentru ca atunci, se presupune, transpiram mai mult si ardem mai multe calorii. Cu toate acestea, mulți nu știu că o cameră mai răcoroasă este de fapt bună pentru noi și are un efect mult mai bun asupra organismului.

Exercițiile la rece ard mai multe calorii decât pe vreme caldă, ceea ce face mai ușor să slăbești.

Un studiu realizat de cercetătorii britanici a confirmat că fitness-ul în aerul rece și proaspăt îmbunătățește și rezistența organismului.


Consumul de băuturi reci

S-a dovedit că, cu cât temperatura apei este mai rece, cu atât corpul este mai hidratat și transpiră mai puțin. Temperatura optimă a apei pentru consum este de 16°C.

Cu toate acestea, concluzia acestui studiu se aplică și altor băuturi, chiar și cafelei sau a ceaiului.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


parintisipitici Team
Categorie: Divertisment
Tagurile articolului: aer  cura  dieta  fereastra  scandinav 

Articole similare

Culorile anului 2025 în materie de îmbrăcăminte pentru copii

Hainele pentru cei mici nu sunt doar confortabile, ci...

Semnificația unui nume care inspiră feminitate și eleganță

Freya este un nume care aduce cu sine o aură de mister...



Cele mai noi articole

De ce unii copii își rod unghiile?

Obiceiul sau obiceiul de a-și roade unghiile este o practică destul de...


Top citite
Cele trei întrebări pe care să le pui copiilor tăi în fiecare seară înainte de culcare pentru a le ridica stima de sine / FOTO: Freepik.com@Gray StudioPro

Cele trei întrebări pe care să le pui copiilor tăi în fiecare seară înainte de culcare pentru a le ridica stima de sine

Greșeala majoră a părinților moderni. Un profesor psiholog de la Wharton avertizează: „Este un predictor neglijat al succesului și al fericirii” / FOTO: freepik.com @The Yuri Arcurs Collection

Greșeala majoră a părinților moderni. Un profesor psiholog de la Wharton avertizează: „Este un predictor neglijat al succesului și al fericirii”

Semnele care arată că ești un părinte autoritativ: Acest stil de parenting a devenit tot mai popular, fiind recunoscut ca una dintre cele mai eficiente metode / FOTO: freepik.com @Addictive Stock

Semnele care arată că ești un părinte autoritativ: Acest stil de parenting a devenit tot mai popular, fiind recunoscut ca una dintre cele mai eficiente metode

Expert parenting: „Am descoperit ce fac diferit părinții copiilor cu inteligență emoțională ridicată: 7 strategii esențiale, observate după studierea a peste 200 de copii” / FOTO: freepik.com @nastyaofly

Expert parenting: „Am descoperit ce fac diferit părinții copiilor cu inteligență emoțională ridicată: 7 strategii esențiale, observate după studierea a peste 200 de copii”

pixel