Școala în România, sub media OCDE, ca timp. Vacanțele elevilor români, printre cele mai lungi
Data publicării:
România are mai puține ore și săptămâni de predare decât media Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), arată o analiză recentă.

Deși elevii români au mai multe ore de matematică decât media OCDE, rezultatele la PISA 2022 sunt sub medie, informează Edupedu.ro.

Calitatea predării și activitățile extracurriculare influențează performanța academică. România este, însă, printre țările cu cele mai puține ore și săptămâni de școală primară.

Școlile românești depășesc, ca număr de ore, doar școlile din Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia iar ca număr de săptămâni – Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania și Grecia. 

Raportul OCDE Education at a Glance 2023 arată că România se află la mijlocul clasamentului OCDE în ceea ce privește numărul de ore la învățământul obligatoriu (primar și gimnaziu), cu 3.600 de ore în primar și 4.002 ore în gimnaziu, dar este printre țările cu cele mai puține ore în învățământul primar.

Vacanțele lungi agravează inegalitățile educaționale

Majoritatea țărilor OCDE depășesc media organizației într-una dintre cele două modalități de calcul a duratei școlare, iar Italia, Olanda, Australia, Columbia și Costa Rica sunt peste medie în ambele.

România se remarcă prin vacanțele școlare lungi, fiind depășită doar de Letonia, Grecia și Lituania la durata totală a vacanțelor. De asemenea, România are a șaptea cea mai lungă vacanță de vară, după Letonia, Italia, Grecia, Lituania, Turcia și Estonia.

OCDE menționează că vacanțele lungi agravează inegalitățile educaționale, deoarece elevii din medii dezavantajate pot avea acces limitat la activități și sprijin academic. Astfel, unele țări consideră schimbarea politicilor privind vacanțele, concentrându-se pe scurtarea vacanței de vară. Totuși, această schimbare ar putea fi nepopulară printre elevi, părinți și profesori.

În țări precum Anglia și Franța, experții analizează activ posibilitatea reducerii duratei vacanțelor de vară.

Corelarea între timpul de școală și rezultatele la PISA

Analiza examinează legătura dintre orele de matematică predate și rezultatele PISA 2022.

OCDE raportează orele de matematică pentru elevii de la 6 la 14 ani și le compară cu rezultatele PISA.

România are un număr de ore de matematică peste medie, dar rezultate sub media OCDE la testul PISA.

În schimb, țări precum Estonia, Finlanda, Coreea de Sud și Slovenia au rezultate peste medie cu un număr mai mic de ore de matematică.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Social

Articole similare

DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
Un cercetător de la Stanford spune care este soluția pentru dezvoltarea intelectuală a copiilor: „Devin mai motivați, mai rezilienți și mai capabili să aibă succes” / FOTO: freepik.com @ standret

Un cercetător de la Stanford spune care este soluția pentru dezvoltarea intelectuală a copiilor: „Devin mai motivați, mai rezilienți și mai capabili să aibă succes”

Cum putem ajuta copilul să-și facă singur temele? Câteva sfaturi de la un psiholog / FOTO: freepik.com @EmilyStock

Cum putem ajuta copilul să-și facă singur temele? Câteva sfaturi de la un psiholog

Parentingul „suficient de bun”. Avertismentul unui psiholog: „Cea mai mare povară pe care trebuie să o poarte un copil este viața netrăită a părinților săi” / FOTO: freepik.com @sherry

Parentingul „suficient de bun”. Avertismentul unui psiholog: „Cea mai mare povară pe care trebuie să o poarte un copil este viața netrăită a părinților săi”

Foto: Freepik @freepick

Acesta este intervalul orar în care un copil NU ar trebui să își facă temele: Cum să eviți suprasolicitarea și lipsa de concentrare

pixel