Secretul copiilor cu gropiţe în obraji. Ce sunt, de fapt, acestea?
Data publicării:
Pe cât de curioase, pe atât de adorabile, gropițele sunt semne clare de identitate și diferență între oameni: unii le au, alții nu, un noroc ciudat în ambele cazuri. Aceste mici adâncituri de pe ambele părți ale buzelor, aproape în centrul pomeților, fac parte din zâmbet și din alte expresii faciale (deși un alt tip apare chiar în centrul maxilarului).

Gropițele (crestături în obraji) tind să apară în familii și se crede că sunt ereditare. „Dimpling” este în general considerată o trăsătură genetică dominantă, ceea ce înseamnă că o copie a genei modificate din fiecare celulă este suficientă pentru a provoca gropițe. Cu toate acestea, unii cercetători spun că nu există dovezi că gropițele sunt moștenite. S-au făcut puține cercetări pentru a explora genetica gropițelor și nu se știe ce genă sau gene pot fi implicate.

O gropiță este o anomalie musculară care provoacă o adâncitură în obraz, mai ales atunci când persoana zâmbește. Unii au gropițe pe ambii obraji, alții doar pe unul. Este posibil ca bebelușii să aibă gropițe cauzate de grăsimea copilului pe obraji. Când își pierd grăsimea bebelușului pe măsură ce crește, gropițele dispar. Alți copii nu le au la naștere, dar le pot dezvolta mai târziu în copilărie. La unii oameni, gropițele durează doar până la adolescență sau la vârsta adultă, în timp ce la alții sunt o trăsătură pe tot parcursul vieții.

În 1923, de exemplu, Evangeline I. Gilbert a brevetat „un aparat pentru producerea gropițelor”. Era o curea metalică cu doi nasturi care, atunci când era așezată strâns pe față pentru o lungă perioadă de timp, lăsa depresiuni în obrajii persoanei. Acea marca a fost drăguță, deși se pare că invenția nu a avut efecte de durată. Desigur, așa cum subliniază Ellen Gutoskey în „Mental Floss”, simpla lor existență „este dovada că mulți oameni consideră gropițele ca fiind o caracteristică atractivă și râvnită”. Wiedemann (1990) sugerează că aspectul lor poate fi afectat de circulație, greutatea corporală sau tonusul muscular, deși nu citează nicio dovadă în acest sens. El descrie mai multe persoane care au avut gropițe în copilărie și le-au pierdut la vârsta adultă. 

Teorii despre gropițele din obraji

Există două teorii diferite despre ceea ce cauzează de fapt gropițele în primul rând. Una este că este rezultatul mușchilor mai scurti din jurul gurii, dar cea mai populară teorie este că este un defect al mușchiului facial numit zigomatic major. Zigomaticul major este un mușchi mare pe partea laterală a feței și se crede că gropițele sunt cauzate de o despicare a mușchiului, care este de obicei dintr-o singură bucată. Zigomatic dublu sau bifid înseamnă că se formează o mică adâncitură ori de câte ori zâmbești.

Gopițele pe obraz sunt o anomalie transmisă genetic a unui mușchi din obraz, explică Brent Moelleken, chirurg plastician din Beverly Hills, California, și profesor clinic asociat de chirurgie la Universitatea din California, Los Angeles, jurnalistei Alice Ault. 

Rapoartele despre mai mulți membri ai aceleiași familii care au tipuri similare de gropițe sugerează că genele ar putea fi un factor. Mai exact, Ross Elledge, un chirurg maxilo-facial, spune că acest lucru ar putea indica un model cunoscut sub numele de „moștenire autozomal dominantă” a unui anumit cromozom. Genetica poate afecta, de asemenea, modul în care apar gropițele. Persoanele cu fețe leptoprozope (lungi și înguste) pot avea gropițe mai lungi și mai înguste. Cu toate acestea, cei cu fețe euriprosopice (scurte și late) au mai multe șanse de a avea gropițe înguste, circulare.

Aproximativ 1 din 5 persoane au gropițe, potrivit unei meta-analize publicată în The Journal of Craniofacial Surgery. Acestea se găsesc în mod obișnuit pe obraji, dar pot fi localizate și pe alte părți ale corpului, cum ar fi bărbia și partea inferioară a spatelui.

Puteți crea gropițe în obraji?

În unele culturi, există percepția că gropițele sunt un semn de noroc sau frumusețe și, odată cu aceasta, o cerere pentru operații estetice pentru a crea gropițe.

„Acest proces este poreclit cu afecțiune „dimpleplastie”, iar cererea a crescut. Cel mai obișnuit loc pentru a crea o gropiță este într-un punct numit punctul Khoo Boo-Chai (sau punctul KBC pe scurt) care se află la intersecția dintre o linie orizontală trasă din colțul gurii și o linie verticală aruncată din exterior. colțul ochiului, deși acest lucru nu este valabil întotdeauna pentru o gropiță cu aspect normal, deoarece formele feței pot determina variații în poziție", spune Elledge pentru Science Focus.

Indiferent de teoriile existente, cert este că gropițele din obraji sunt atrăgătoare. Persoanele care le au sunt asociate cu tinerețea, veselia și cu zâmbetul care te cucerește din prima secundă.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Sanatate

Articole similare

Ce este boala obrajilor pălmuiți și cum o recunoști?

Boala obrajilor pălmuiți este o boală exantematică care...

Febra la copii. Când să te îngrijorezi

Febra este unul dintre cele mai frecvente simptome care...



Cele mai noi articole

Află câți copii are cea mai mare familie din lume!

Dacă vorbim despre familii numeroase, cele cu trei sau...


Top citite
Acest nume de fată de origine greacă va fi unul dintre cele mai alese în 2025 / FOTO: Freepik.com@freepic.diller

Acest nume de fată de origine greacă va fi unul dintre cele mai alese în 2025

Daniel David, despre ce materii noi ar trebui introduse în școli: „Mi se pare o greșeală toată atitudinea din ultimii ani! Hai să predăm un pic altfel” / FOTO: freepik.com @oksix

Daniel David, despre ce materii noi ar trebui introduse în școli: „Mi se pare o greșeală toată atitudinea din ultimii ani! Hai să predăm un pic altfel”

De la cine moștenește copilul succesul educațional? Un studiu de amploare al UCL, efectuat pe 40.000 de perechi de părinți și copii, și-a prezentat concluziile / FOTO: freepik.com @syda_productions

De la cine moștenește copilul succesul educațional? Un studiu de amploare al UCL, efectuat pe 40.000 de perechi de părinți-copii, și-a prezentat concluziile

Cele patru obiceiuri recomandate de experții în educație de la Harvard pentru a-i învăța pe copii să învețe din greșeli / FOTO: freepik.com @MAhmad

Cele patru obiceiuri recomandate de experții în educație de la Harvard pentru a-i învăța pe copii să învețe din greșeli

pixel