Semnalele de alarmă care indică AUTISMUL la copil. De CÂND se pot observa și CARE sunt cele principale? Marius Zamfir: „E foarte important să le identificăm rapid!” / VIDEO
Data publicării:
Marius Zamfir, psiholog clinician și specialist în microbiomul uman, precum și președinte al Asociației pentru Sănătate Mintală a Copilului, a vorbit la Părinți Prezenți, o emisiune moderată de redactorul-șef ParintisiPitici.ro Loredana Iriciuc, a vorbit despre principalele semnale pe care le emite un copil cu autism. 

Unul dintre semnele majore pe care le-a subliniat este incapacitatea copilului de a se uita în ochii oamenilor, ceea ce poate indica o problemă. De asemenea, el a menționat că lipsa de răspuns la strigarea numelui este un indicator important.

Ar trebui să vedem aceste semnale de la 1 an, 1 an jumătate, cel târziu. De pildă, la 1 an jumătate, cel târziu, ar trebui să ne dăm seama dacă copilul are următoarele comportamente.

Dacă copilul nu se uită în ochii oamenilor, în ochii adultului, deja este o problemă.

Un alt semn foarte important, copilul nu răspunde la nume când îl strigăm. Răspunsul la nume, în sine, este o motivație. Niciodată nu strig copilul pe nume degeaba. Îl strig ori să-i arăt ceva, ori să-i dau ceva, ori să mă joc cu el. Deci, clar în spate are o motivație socială foarte mare. Faptul că un copil nu-mi răspunde la nume, e o problemă socială. Acest mecanism dopaminergic înseamnă că nu funcționează cum trebuie.

Până într-un an jumătate cel târziu trebuie să aibă limbajul receptiv. Dacă îl întrebi unde-i năsucul, unde-s ochișorii, cum face pisica, unde-i mama, unde-i tata, copilul trebuie să înțeleagă simplu comunicarea.

Copilul, tot până într-un an și jumătate, trebuie să aibă un joc simbolic destul de bine diversificat. Bineînțeles, aici e și o diferență mare pe sexe. La fete apare jocul acesta simbolic mult mai devreme, de aceea își dezvoltă și limbajul și comunicarea mult mai devreme și de aceea și incidența în autism este de 70-80% la băieți. Tocmai pentru că ei sunt un pic în urmă și dacă vin niște mecanisme de astea din exterior care-l afectează, impactează mult mai mult asupra asupra lor.

Și de cele mai multe ori, la copilul cu autism apar acele jocuri fără rost, sterotipe, repetitive. Copilul aliniază obiecte, merge pe vârfuri, flutură obiecte în fața ochilor, flutură din mănuțe, fel de fel de comportamente care n-au nicio logică, a spus Marius Zamfir, la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro.

Citește și „Disecarea” autismului. Marius Zamfir: „N-am putut să accept că așa s-a născut copilul! În peste 90% din cazuri, copilul, până într-un anumit moment, a avut o evoluție bună!” / VIDEO

Marius Zamfir: „Acești copii au un nivel de histamină foarte crescut”

SURSA FOTO: freepik.com @elen-nika

Marius Zamfir a continuat să dezvăluie că, din perspectivă psihologică, analizele au arătat că mulți dintre acești copii au nivele crescute de histamină în organism.

„Dacă intrăm în autopsia psihologică o să descoperim, de fapt, prin analize, că de cele mai multe ori acești copii au un nivel de histamină foarte crescut. Histamina, în primul rând, are un rol antiinflamator în organism, dar are și rol de producere și de transport a hormonilor neurologici pe partea aceasta dopaminergică. Vorbim de serotonină, dopamina, acetilcolina, GABA. Pe acești hormoni, noi ar trebui să-i primim pe mecanisme sociale. Numai că în momentul în care un copil are nivelul de histamină foarte crescut, acești hormoni se produc fără să aibă în spate neapărat un comportament social.

Și atunci apare acel dezechilibru foarte mare și sunt studii făcute de colegi de-ai noștri din Franța pe acele comportamente sterotipe pe care le întâlnim în autism. S-a descoperit că, de fapt, copiii descarcă la nivelul creierului serotonină și dopamină, undeva de trei ori mai mult decât în timpul unui contact intim între adulți. Deci, vârful de plăcere de la un adult pe care oricum îl primește într-un mecanism social, copilul mic îl primește pe un comportament care n-are nicio valoare socială.

El va tinde tot timpul să facă comportamentul acela pentru că-i oferă plăcere, dar fără să învețe nimic din comportamentul acela, rămâne blocat. Pentru că el ar avea nevoie să învețe din comportamente sociale.

Învățarea copilului depinde foarte mult de mecanismele sociale și astfel se dezechilibrează tot acest mecanism și copilul nu mai poate învăța”, a mai precizat președintele Asociației pentru Sănătate Mintală a Copilului.

Vezi și „Tocmai de aceea NU s-a descoperit cauza autismului!” Marius Zamfir explică legătura între microbiomul uman și creier: „100% din copiii cu autism au ASTA!” / VIDEO

Marius Zamfir: „E foarte important să identificăm semnalele rapid!”

SURSA FOTO: freepik.com @pixel-shot.com

Marius Zamfir a subliniat importanța identificării rapide a semnelor autismului. Potrivit specialistului, cu cât detectăm aceste semne mai devreme și începem terapia de recuperare mai rapid, cu atât șansele de progres sunt mai mari. El a accentuat că terapia este esențială în procesul de recuperare, fiind singura metodă eficientă în acest sens.

„De aceea, e foarte important să le identificăm rapid. Cu cu cât le identificăm mai rapid și cu cât facem mai rapid terapie de recuperare, pentru că terapia este singura care recuperează, cu atât mai bine.

Bineînțeles că trebuie să stabilizăm copilul și organic.

Noi tot timpul trebuie să ne gândim că da, poate există, dar probabilitatea de a exista un copil care s-a născut cu autism este foarte mică. Și atunci copilul de fapt nu s-a născut cu autism, s-a născut cu o tulburare genetică care a dus la apariția acestor comportamente pe care noi le numim autism, a mai spus psihologul clinician.

Citește și „Din 1.000 de copii nou diagnosticați cu autism, 93% s-au născut prin cezariană”. Marius Zamfir, semnal de alarmă: „Dacă bebelușul nu se naște pe cale naturală, trebuie să solicitați ASTA!” / VIDEO

Urmăriți emisiunea integral:

Youtube video image



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Probleme de sanatate

Articole similare


Cele mai noi articole

Cum să crești un copil optimist: Ghid pentru părinți

Optimismul este o trăsătură valoroasă care poate...

Test: Află dacă ești un ”Părinte Dragon”

Părintele Dragon este un termen modern folosit pentru a...


Top citite
Ce poate învăța un copil doar de la tată? Valorile fundamentale care modelează încrederea și caracterul unui viitor adult, explicate de Daniela Gavankar / FOTO: freepik.com @standret

Ce poate învăța un copil doar de la tată? Valorile fundamentale care modelează încrederea și caracterul unui viitor adult, explicate de Daniela Gavankar / VIDEO

Foto: Freepik @freepik

Cum cultivăm plăcerea de a face teme. Oana Moraru: Visul nostru să ne vedem copiii că lucrează temele singuri

Foto: Freepik @BillionPhotos

Cele 6 sfaturi ale lui Albert Einstein pentru a crește copii de succes

Cercetare Harvard despre „creierul rezilient” la copii: „Părinții pot construi rezistența la orice vârstă, însă cu cât e mai devreme, cu atât e mai bine” / FOTO: freepik.com @Petro Seniv 888

Cercetare Harvard despre „creierul rezilient” la copii: „Părinții pot construi rezistența la orice vârstă, însă cu cât e mai devreme, cu atât e mai bine”

pixel