Semne că familia ta este disfuncțională: Ai curajul să spui tot ce gândești și simți?
Data publicării:
În familiile disfuncționale, copiilor le este adesea frică să-și exprime adevăratele sentimente sau nevoi, pentru că le este frică de reacția celor care sunt considerați structura puterii: aceasta este ceea ce numim codependență.

Ce este codependența

Comportamentul codependență este acel comportament pe care trebuie să le adopți pentru a evita conflictele, de multe ori chiar pedeapsa fizică.

10 semne de codependență: o familie disfuncțională

1. Totul ține de starea de spirit a unei persoane

O familie este în mod constant preocupată de sentimentele și nevoile unei persoane. De exemplu, totul în familie se învârte în jurul stării de spirit a mamei sau a băutului bunicului.

2.  Probleme prea mari doar pentru noi

Îți faci griji dacă unul dintre membrii familiei tale pare supărat și încearcă să-ți dai seama ce să faci pentru a „remedia” situația. În loc să aibă grijă de o persoană dragă, ceea ce este o reacție normală și de obicei adecvată vârstei, se manifestă adesea în moduri nesănătoase. De exemplu, un copil mic se va îngrijora de problemele tatălui său, care sunt prea mari pentru a fi rezolvate sau chiar înțelese.

2. Fotografie... (pexels-cottonbro-6603351_00830800.jpg)

Fotografie de la Cottonbro Studio/ Pexels

3. Nimeni nu îți observă sentimentele

Uneori te simți invizibil pentru că nimeni nu pare să-ți observe sentimentele sau să-ți pese de nevoile tale. Acest lucru poate duce la situații în care persoanele codependente devin atât de stresate încât își lasă propriile nevoi deoparte. Acest lucru, la rândul său, poate duce la episoade de frustrare, sentimente de depresie și anxietate și chiar momente de furie.

4. Nu aveți o părere proprie

Petreci atât de mult timp îngrijorându-te cu privire la nevoile restului familiei, încât nu știi dacă îți poți recunoaște propriile sentimente sau gânduri. Când ți se cere o părere despre ceva, spui adesea „nu știu” și cauți răspunsuri la alții.

5. Sentimente de vinovăție

Te simți vinovat că îți exprimi nevoi sau sentimente pentru că îți faci griji pentru ceea ce vor crede alții și dacă vor fi supărați pe tine. Acest lucru este de obicei observat la adulții din familii disfuncționale care au fost crescuți să se aștepte la iubire și afecțiune ca fiind condiționate.

3. Fotografie... (pexels-cottonbro-6603348_46229800.jpg)

Fotografie de la Cottonbro Studio/ Pexels

6. Supraîncărcare

Te confrunți cu simptome extreme de anxietate sau depresie la gândul că un părinte sau un membru al familiei este supărat pe tine. Aceste sentimente negative te pot ține treaz noaptea sau pot crea confuzie la locul de muncă.

7. Controlul comportamentului

Familia simte nevoia să „repare” sau să controleze comportamentul unui membru, cum ar fi dependența sau bolile mintale. Un exemplu în acest sens este atunci când întreaga familie își petrece ziua îngrijorându-se dacă nevoile bunicului sunt îndeplinite, deoarece se uită prea adânc în borcan.

8. Frica de respingere

Sunt prezente sentimente constante sau griji de abandon și respingere.

9. Nu te îndepărtezi de rău

Au existat abuzuri în familie (fizice sau emoționale), dar încă ești sub presiune să-i susții pe cei care te rănesc. Aceasta poate fi presiune externă, sub forma membrilor familiei, sau internă, sub formă de vinovăție.

10. Mersul pe coji de ouă

Există o senzație de „mers pe coji de ouă” în apropierea unuia dintre membrii familiei, mai ales când este supărat.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Comportamente si Emotii

Articole similare

Urmați acești 10 pași pentru a vă motiva copilul

Înțelegerea a ceea ce vă motivează copilul și chiar și...


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
Lecție de viață de la profesorul Osiceanu: „El este elevul care a luat sub 5 la Evaluarea Națională, parte a etichetei «eșecul învățământului românesc»” / FOTO ILUSTRATIV: freepik.com @ziganshina1985

Lecție de viață de la profesorul Osiceanu: „El este elevul care a luat sub 5 la Evaluarea Națională, parte a etichetei «eșecul învățământului românesc»”

Fotografie de la Brett Sayles/ Pexels

Copii fericiți: 25 de lucruri mărunte care înseamnă mult pentru fericirea copiilor voștri

De ce elevii români sunt analfabeți funcțional? Gheorghița Badea: „Avem la bază motive serioase!” / Bogdan Georgescu: „Copiii NU înțeleg legătura dintre matematică și viață” / FOTO: freepik.com @syda_productions

De ce elevii români sunt analfabeți funcțional? Gheorghița Badea: „Avem la bază motive serioase!” / Bogdan Georgescu: „Copiii NU înțeleg legătura dintre matematică și viață” / VIDEO

Fotografie de la Karolina Kaboompics/ Pexels

Mamă narcisistă: Aceste sunt frazele pe care ar trebui să nu le rostești niciodată

pixel