Când ar trebui să ne îngrijoreze tristețea copiilor. Psiholog: ”Nu mai știm să ne creștem firesc copiii”
Comportamentul codependență este acel comportament pe care trebuie să le adopți pentru a evita conflictele, de multe ori chiar pedeapsa fizică.
O familie este în mod constant preocupată de sentimentele și nevoile unei persoane. De exemplu, totul în familie se învârte în jurul stării de spirit a mamei sau a băutului bunicului.
Îți faci griji dacă unul dintre membrii familiei tale pare supărat și încearcă să-ți dai seama ce să faci pentru a „remedia” situația. În loc să aibă grijă de o persoană dragă, ceea ce este o reacție normală și de obicei adecvată vârstei, se manifestă adesea în moduri nesănătoase. De exemplu, un copil mic se va îngrijora de problemele tatălui său, care sunt prea mari pentru a fi rezolvate sau chiar înțelese.
Fotografie de la Cottonbro Studio/ Pexels
Uneori te simți invizibil pentru că nimeni nu pare să-ți observe sentimentele sau să-ți pese de nevoile tale. Acest lucru poate duce la situații în care persoanele codependente devin atât de stresate încât își lasă propriile nevoi deoparte. Acest lucru, la rândul său, poate duce la episoade de frustrare, sentimente de depresie și anxietate și chiar momente de furie.
Petreci atât de mult timp îngrijorându-te cu privire la nevoile restului familiei, încât nu știi dacă îți poți recunoaște propriile sentimente sau gânduri. Când ți se cere o părere despre ceva, spui adesea „nu știu” și cauți răspunsuri la alții.
Te simți vinovat că îți exprimi nevoi sau sentimente pentru că îți faci griji pentru ceea ce vor crede alții și dacă vor fi supărați pe tine. Acest lucru este de obicei observat la adulții din familii disfuncționale care au fost crescuți să se aștepte la iubire și afecțiune ca fiind condiționate.
Fotografie de la Cottonbro Studio/ Pexels
Te confrunți cu simptome extreme de anxietate sau depresie la gândul că un părinte sau un membru al familiei este supărat pe tine. Aceste sentimente negative te pot ține treaz noaptea sau pot crea confuzie la locul de muncă.
Familia simte nevoia să „repare” sau să controleze comportamentul unui membru, cum ar fi dependența sau bolile mintale. Un exemplu în acest sens este atunci când întreaga familie își petrece ziua îngrijorându-se dacă nevoile bunicului sunt îndeplinite, deoarece se uită prea adânc în borcan.
Sunt prezente sentimente constante sau griji de abandon și respingere.
Au existat abuzuri în familie (fizice sau emoționale), dar încă ești sub presiune să-i susții pe cei care te rănesc. Aceasta poate fi presiune externă, sub forma membrilor familiei, sau internă, sub formă de vinovăție.
Există o senzație de „mers pe coji de ouă” în apropierea unuia dintre membrii familiei, mai ales când este supărat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Parentingul este, fără...
Cunoașterea personalității...
Parentingul este, fără...
Conversațiile cu copiii mici sunt esențiale pentru...
Toată lumea își dorește să fie percepută ca o persoană...