Semnele de oboseală la bebeluși și copii: Cum să le detectăm și ce să faceți în privința lor?
Data publicării:
Copiii sunt ca niște vârtejuri de activitate, mereu în mișcare și gata să exploreze lumea din plin. Cu toate acestea, există momente când și micii aventurieri resimt oboseala. 

Diferența majoră este că, spre deosebire de noi, adulții cu o cafea în mână, copiii nu sunt la fel de pricepuți când vine vorba de odihnă. Și asta poate aduce cu sine un val de disconfort, afectându-le atât starea de spirit, cât și modul în care se simt cei din jurul lor. Așadar, să descoperim împreună primele semne ale oboselii la cei mici, de ce se întâmplă asta și cum putem face totul să fie din nou plin de energie pozitivă!

Citește și Studiu: Copiii care dorm mai puțin de orele recomandate ar putea avea o dezvoltare cognitivă mai scăzută

Semne că micuții sunt obosiți

Semne de oboseală la bebeluși

Cască frecvent: Oricare părinte știe că o un căscat frecvent este semnul universal al oboselii și/sau somnolenței.

Pleoape care se deschid și închid rapid: Un alt indiciu că micuțul tău are nevoie de odihnă.

Frecvent își freacă ochii: Un gest adorabil și semn clar că sunt pe punctul de a intra în lumea viselor.

Se lasă pe spate: O poziție clasică a celui mic care încearcă să-și exprime nevoia de odihnă.

Bagă degetele în gură: Un semn subtil, dar adorabil, că bebelușul vrea să adoarmă.

Trage sau se joacă cu urechile: Un alt gest adorabil și semn că e timpul pentru o pauză.

Mișcări bruște ale brațelor și picioarelor: O manifestare a agitației care poate indica oboseala.

Comportament neliniștit: Bebelușul devine agitat și neliniștit, un alt semn al oboselii.

Plâns continuu și greu de consolat: Un semn că au atins limita și au nevoie de un moment de liniște.

Semne de oboseală la copiii mici

Comportament neîndemânatic: Micuțul devine mai puțin coordonat și poate să-și piardă echilibrul.

Căscat regulat și frecat la ochi: Semne clare că energia le scade și începe să se simtă somnoros.

Cer mai multă atenție: Încep să devină lipicioși și au nevoie de mai multă atenție din partea ta.

Se „lipește” insistent de poală: Un semn că se simt nesiguri și au nevoie de confortul tău.

Plictiseală rapidă de joc: Jucăriile nu mai par la fel de interesante, semn că sunt epuizați.

Plâng și par iritabili: Un alt semn al oboselii, manifestat prin schimbări de dispoziție.

Refuză să mănânce sau să facă orice activitate: Pierd interesul pentru activități care, în mod normal, îi fascinau.

Pare deosebit de iritabil: Reacții exagerate la situații mici, semn că nervii lor sunt tensionați.

Este apatic și furios: O combinație ciudată, dar semn că sunt copleșiți de oboseală.

Ochii li se închid involuntar: Un semn că somnul îi copleșește și că au nevoie de un pui de somn urgent.

Cele mai frecvente cauze ale oboselii în copilărie

Activitățile zilnice excesive sunt de obicei cea mai frecventă cauză de oboseală la cei mici de acasă. Mulți copii se trezesc devreme pentru a merge la școală și, după ce termină ziua de școală, trebuie să se confrunte cu o listă lungă de activități extrașcolare, cu ore de muzică, limbă străină sau sport. Apoi, vin acasă să-și facă temele înainte de a merge în parc să se joace cu prietenii. Cu această zi maraton, este normal ca, pe măsură ce se lasă noaptea, cei mici să dea semne evidente de oboseală și nevoie de somn. Cu toate acestea, acesta nu este singurul motiv care îi poate face pe copii să se simtă epuizați.

Lipsa susținută de somn

În primii doi ani de viață, copiii au nevoie să doarmă între 11 și 14 ore pe zi, în timp ce între 3 și 5 ani au nevoie de aproximativ 10 și 13 ore și, pentru 6 și 12 ani, în medie 9 și 12 pe zi. ore. Când copiii se odihnesc mai puține ore decât au nevoie, corpul lor nu își poate reumple energia și se epuizează mai ușor. La fel, dacă micuții se culcă noaptea târziu, durează mai mult să adoarmă și se odihnesc mai puțin bine, așa că vor fi mai obosiți a doua zi.

Alimentație inadecvată

Știați că o dietă bogată în zaharuri, grăsimi saturate și cereale rafinate îi poate face pe copii să se simtă mai obosiți? Mâncărurile de tip fast-food, dulciurile sau prăjelile pot modifica ciclul corect de odihnă-trezire, determinând copiii să nu se odihnească suficient noaptea și să se simtă mai epuizați în timpul zilei. În același mod, a lua cina prea târziu poate duce și la o odihnă proastă a nopții, cu epuizare în consecință în dimineața următoare.

Stilul de viață sedentar și utilizarea excesivă a ecranelor

Lipsa activității fizice și orele excesive în fața ecranelor sunt o altă dintre cele mai frecvente cauze ale oboselii în copilărie. În timp ce un stil de viață sedentar determină organismul să intre într-un fel de stand-by, afectând odihna adecvată a nopții, s-a demonstrat că lumina emisă de ecrane supraexcită creierul, ceea ce face mai dificil să adormi și să te bucuri de o odihnă profundă și cu adevărat restauratoare.

La fel, se știe că unele medicamente pot provoca somnolență și epuizare la copii, în același mod în care anumite boli îi pot determina să se odihnească mai rău. A fi victime ale stresului, a avea anxietate sau probleme emoționale pot perturba, de asemenea, odihna adecvată a nopții și pot duce la o epuizare mai mare dimineață.

Vezi și Cele 3 tipuri de timp liber de care au nevoie toți copiii în fiecare zi: „Aceștia sunt factori de protecție!”

Soluțiile pentru asigurarea odihnei adecvate pentru cei mici de acasă

Detectarea semnelor de oboseală la cei mici este ca o călătorie de descoperire, iar soluția pentru a le asigura odihna adecvată deschide porțile spre lumea energiei regăsite. Există câteva strategii esențiale care te pot ghida spre o noapte de somn liniștită și plină de odihnă.

Rutina somnului

Menținerea unei rutine de somn este ca și cum ai compune o melodie armonioasă pentru micuții tăi. Fiecare notă reprezintă o activitate care îi pregătește pentru lumea viselor. Ține cont de vârsta copilului și stabilește o rutină care să îi ofere cel puțin 12 ore de somn neîntrerupt.

Bucurie culinară: Alimente care ademenesc somnul

În această călătorie, hrana devine un aliat de nădejde. Bananele, ouăle și laptele, cu triptofanul lor magic, devin vedetele meniului. Ovăzul, cireșele și roșiile aduc cu ele o notă de melatonină, ajutând la inducerea somnului. O dietă echilibrată, cu un aport corespunzător de fier, magneziu și vitamina D, completează acest meniu pentru energie și odihnă echilibrată.

Scena somnului: Un mediu de vis

Înainte de culcare, este timpul pentru a pregăti scena somnului. Cu cel puțin două ore înainte, ecranele devin inamici invizibili, pentru a nu perturba producția naturală de melatonină. Digerarea înainte de somn este o altă regulă importantă. Transformați camera copiilor într-un sanctuar de odihnă cu lumină slabă și liniște absolută. O poveste sau un cântec de adormit pot aduce un plus de magie în acest mediu relaxant.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Comportamente si Emotii
Tagurile articolului: copii  copil  somn  somn copii  somnul copiilor 

Articole similare

Reguli de aur pentru a cultiva o relație bună între frați

Relația dintre frați este una dintre cele mai de preț...



Cele mai noi articole

Top citite
Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!” / FOTO: freepik.com @prostooleh

Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!”

Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!” / FOTO: freepik.com @dotshock

Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!”

Foto: Freepik@pressfoto

Contractul Educațional: Este obligatorie semnarea lui? Ce se întâmplă dacă refuzi? Avocat Cuculis, sfaturi pentru părinți

Cum să crești un copil independent: Stilul de parenting care susține autonomia. Expert: „Privește în viitor și imaginează-ți adultul care își spală singur rufele sau care a rezolvat un conflict” / FOTO: freepik.com @bristekjegor

Cum să crești un copil independent: Stilul de parenting care susține autonomia. Expert: „Privește în viitor și imaginează-ți adultul care își spală singur rufele sau care a rezolvat un conflict”

pixel