Semnele de întârziere în dezvoltarea copilului. Dr. Mihai Mușatescu: Oricare din elementele acestea dacă nu sunt prezente, atunci ar trebui să fie evaluați
Data publicării:
Întârzierea dezvoltării în vârsta de dezvoltare se referă la o afecțiune în care un copil nu realizează procesele normale de dezvoltare cognitivă, motrică sau socio-emoțională în intervalele de timp așteptate pentru dezvoltarea tipică.

Cauzele întârzierii dezvoltării pot fi diferite, inclusiv factori genetici, de mediu, medicali și/sau psihologici. De exemplu, unii copii pot avea o dizabilitate intelectuală, o afecțiune medicală care afectează dezvoltarea, malnutriție, o lipsă de stimulare sau un mediu de viață inadecvat.

Întârzierea dezvoltării se poate manifesta în mai multe domenii ale dezvoltării, cum ar fi limbajul, abilitățile motorii brute și fine, socializarea și cogniția.

Cum ne dăm seama că experimentăm o întârziere în dezvoltarea copilului?

Într-un video postat pe o rețea de socializare, dr. Mihai Mușetescu explică amănunțit cum putem să ne dăm seama dacă copilul nostru suferă de această afecțiune:

Dezvoltare motorie

”Trebuie să facem o diferență între neregulile de dezvoltare motorie și de dezvoltare comportamentală. Întârzierea în dezvoltarea motorie este practic  definită prin neachiziția etapelor normale de dezvoltare la momentul potrivit, adică: copilul nu ține capul la 3 luni de zile, nu stă în șezut la 6 luni de zile, nu merge până la un an și două luni de zile.

Orice întârziere în dezvoltarea motorie ar trebui să ne ducă cu copilul către o evaluare neurologică pentru a fi evaluat și a vedea exact care este problema din spatele întârzierii”, a specificat dr. Mihai Mușetescu.

2. Fotografie... (pexels-ivan-samkov-8504269_02714500.jpg)

Fotografie de la Ivan Samkov/ Pexels

Dezvoltare comportamentală

”Dacă  ne referim la o dezvoltare comportamentală aici lucrurile sunt puțin mai complicate. În primul rând dezvoltarea  comportamentală poate să fie evaluată abia după vârsta de 1 an de zile.

Există semne și înaintea vârstei de 1 an că ar putea să fie ceva mai puțin bine în ceea ce privește dezvoltarea comportamentală precum: nu obțin zâmbet social, adică eu când zâmbesc către copil, el nu îmi zâmbește înapoi.

Zâmbetul social apare după vârsta de o lună de zile. La vârsta de 1 an copilul trebuie să facă ”pa-pa” cu mânuța atunci când se pleacă dintr-o cameră, trebuie să arate cu degetul și să indice obiectele dorite, trebuie să răspundă atunci când este strigat pe nume și trebuie să facă contact vizual cu interlocutorul.

Oricare din elementele acestea dacă nu sunt prezente, atunci ar trebui să fie evaluați ori de un neurolog pediatru, ori de un psihiatru pediatru pentru  a vedea dacă vorbim despre o întârziere comportamentală”, a specificat dr. Mihai Mușetescu.

Concluzii 

Tratamentul întârzierii dezvoltării depinde de nevoile specifice ale copilului și poate include intervenții terapeutice, cum ar fi terapia ocupațională, terapia logopedică, terapia fizică și terapia comportamentală. Mai mult, părinții și îngrijitorii pot fi implicați în intervenție pentru a ajuta copilul să-și dezvolte abilitățile necesare realizării propriilor procese de dezvoltare.

Pe scurt, întârzierea dezvoltării în vârsta de dezvoltare este o condiție în care un copil nu realizează procesele normale de dezvoltare cognitivă, motrică sau socio-emoțională în intervalele de timp așteptate pentru dezvoltarea tipică.

Cauzele întârzierii dezvoltării pot fi diferite, iar diagnosticul este pus de un profesionist specializat. Tratamentul întârzierii dezvoltării depinde de nevoile specifice ale copilului și poate include intervenții terapeutice și implicarea părinților și îngrijitorilor.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Probleme de sanatate

Articole similare

Dureri în piept la copii: Când ar trebui să vă faceți griji

Durerea toracică apare frecvent la copii și în special...

Care sunt cauzele balbismului (bâlbâielii)

Vorbirea începe cu un bâlbâit și apoi se complică cu...


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
Fotografie de la Pixabay/ Pexels

Mamă de fată? 11 lucruri de făcut împreună cu fiica ta înainte de a împlini 18 ani

Fotografie de la Cottonbro Studio/ Pexels

”Copilul meu s-a îndepărtat de mine. Ce aș putea să fac?”: Afecțiunea lui o poți recâștiga urmând acești pași

Fotografie de la Ksenia Chernaya/ Pexels

De ce să nu spui niciodată copilului ”Du-te în camera ta!”. Urania Cremene: Dacă pierzi autocontrolul fă aceste lucruri

Fotografie de la Anastasia Nagibina/ Pexels

Ești tată de băiat? Psiholog Daniela Gavankar: ”Toate aceste lucruri îi vor construi forța, puterea, respectul”

pixel