Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”
A vorbi despre moștenire poate părea un subiect spinos, dar potrivit lui Warren Buffett, unul dintre cei mai cunoscuți investitori din lume, abordarea subiectului cu transparență poate întări legăturile de familie și poate preveni tensiunile viitoare inutile.
Într-o scrisoare recentă către acționarii Berkshire Hathaway, Buffett a împărtășit un sfat care se aplică tuturor părinților, indiferent de avere: implicați copiii lor în citirea și înțelegerea testamentului înainte de a-l semna.
Multimiliardarul care și-a făcut avere prezicând investiții și fluctuațiile pieței (nu întâmplător a fost supranumit „Oracolul din Omaha”), a subliniat importanța planificării și pentru întrebările referitoare la moștenirea care trebuie lăsată copiilor săi, astfel încât evita certuri si acrimonie in familie.
De altfel, Buffett a sugerat să nu-și țină proviziile ascunse pentru posteritate, ci să le arate copiilor săi și să le comenteze împreună cu ei, pentru a putea clarifica alegerile și eventualele responsabilități pe care moștenitorii vor trebui să le asume în viitor.
Adiscuta în mod deschis vă permite să răspundeți la orice întrebări și, de ce nu, să acceptați sugestii sensibile. „Nu vrei ca copiii tăi să se întrebe de ce se iau unele decizii când nu mai poți răspunde”, a scris investitorul.
Potrivit unor experți precum Martin Shenkman, un avocat specializat în planificare patrimonială, care a vorbit cu canalul american CNBC, lipsa de transparență asupra planurilor de moștenire poate genera neînțelegeri și conflicte.
Foto: Freepik @freepik
După moartea părinților, a explicat Shenkman, emoțiile ajung adesea să prevaleze asupra rațiunii și nu este neobișnuit ca moștenitorii să nu se înțeleagă sau să se certe în mod deschis din cauza unor alegeri contestate sau judecate a fi nedrepte.
După cum însuși Buffett a ținut să sublinieze, sugestia sa nu este o simplă teorie: magnatul american a adoptat de fapt o abordare similară de ceva timp, modificându-și testamentul la fiecare doi ani și discutând despre acesta pentru a se potrivi cu opiniile lor.
Această metodă a făcut ca copiii să accepte chiar și cele mai delicate decizii cu mai multă seninătate, cum ar fi alegerea de a dona majoritatea bunurilor lor imense unui fond de caritate (care, totuși, va fi administrat de copiii lor), sau chiar mai mult dorința recentă de a adăuga trei administratori independenți la fondul caritabil către care va fi canalizată moștenirea estimată la peste 130 de miliarde de dolari.
O schimbare aprobată și înțeleasă de copiii săi, și pentru că cele trei noi figuri indicate de Buffet vor fi însărcinate cu gestionarea fondului doar în cazul în care moștenitorii direcți, Susie, Howie și Peter Buffett nu mai sunt în viață sau dispuși să preia rolul.
„Nu este nimic rău în a-ți apăra ideile”, a scris Buffett, subliniind modul în care transparența poate consolida încrederea reciprocă, chiar și atunci când sunt implicați bani și proprietate.
Gestionarea unei moșteniri poate deveni o sursă de tensiune, dar Buffett a observat și cazuri pozitive: familii care, discutând deschis despre planurile succesorale, s-au apropiat și mai mult. „Ce poate fi mai satisfăcător?”, a scris el.
Mesajul antreprenorului bogat este clar: abordarea celor mai delicate probleme cu sinceritate poate preveni argumentele și poate crea o moștenire nu doar materială, ci și una de încredere și armonie familială.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
O țară a decis să suspende...
Au bebelușii amintiri? Da, dar...
Dacă ești părinte care stă pe...
A deveni părinte este o...