Sfaturi de aur pentru mamele de adolescenți
Data publicării:
Creșterea unui adolescent poate fi un drum plin de incertitudini, iar dacă ești o mamă care se confruntă cu această perioadă, probabil te întrebi adesea cum să gestionezi provocările care apar. 

După ce ai parcurs etapele copilăriei și ți-ai ghidat copilul până la vârsta adolescenței, ajungi în fața unor dileme noi, iar răspunsurile nu sunt întotdeauna clare.

Deși educația timpurie te-a pregătit în mare parte, adolescența poate părea un teritoriu necunoscut și destul de complex.

Citește și Motive pentru care copiii întreabă „De ce?” și modalități inteligente de a răspunde

Din fericire, există mame care au trecut prin aceleași momente și care pot oferi sfaturi valoroase. În această perioadă, sprijinul din partea altor mame poate face diferența, oferindu-ți un sentiment de încredere și sprijin.

Dacă te întrebi ce înseamnă să fii mamă de adolescent, iată câteva lecții esențiale care te vor ajuta să navighezi această etapă cu răbdare și înțelegere.

Sursa foto: pexels.com@cottonbro studio

Poți avea încredere în valorile pe care le-ai insuflat adolescentului tău pentru a-l ghida în alegerile sale.

De-a lungul anilor, ai învățat copilul trăsături fundamentale de caracter și l-ai învățat cum să ia decizii corecte. Chiar dacă adolescentul începe să caute mai multă independență, valorile tale vor rămâne ancorele care îl vor ghida pe calea cea bună.

Ești o sursă constantă de iubire și susținere pentru adolescentul tău.

Adolescenții pot deveni mai reticenți în a-și arăta afecțiunea sau pot trece prin momente de rebeliune, dar tu rămâi sprijinul lor cel mai de încredere.

Iubirea ta necondiționată este ceea ce îi oferă stabilitate în mijlocul schimbărilor.

Citește și Importanța somnului pentru sănătatea copiilor: Ce trebuie să știe părinții

Poți înfrunta cu calm rebeliunea adolescentului tău.

Rebeliunea face parte din procesul de dezvoltare al adolescentului, iar această perioadă poate fi, uneori, provocatoare. În loc să te panichezi, rămâi calmă și susține-l în explorarea independenței sale, ajutându-l să înțeleagă consecințele alegerilor sale.

Ești mama perfectă pentru copilul tău, dar asta nu înseamnă că trebuie să fii perfectă.

Foto: Freepik @ smth.design

Probabil că ai auzit acest lucru de nenumărate ori, fie pe rețelele sociale, fie în felicitările de Ziua Mamei. Totuși, în perioada adolescenței, vei uita asta.

Și nu este vorba de o ceață mentală legată de perimenopauză. Nu, este doar vechiul tău prieten, Sindromul Impostorului, care apare atunci când te simți copleșită.

Foto: Freepik@zavalishina

Dar, mamă, o să faci greșeli în perioada adolescenței. Toate facem. Și, atunci când greșești, spune-ți același lucru pe care i-l spui copilului tău atunci când face o greșeală: „Toți facem greșeli. Totul va fi bine”, potrivit imom.

Faci tot ce poți.

Chiar așa este. Chiar și în zilele când nu te simți în stare. Chiar și în momentele în care ridici vocea în loc să rămâi calmă.

Chiar și atunci când spui ceva greșit, faci ceva greșit sau ratezi un semnal de alarmă în comportamentul adolescentului care, privit în retrospectivă, părea atât de evident. Continuăm să învățăm pe măsură ce mergem.

Așa că dă-ți voie să te ierți.

Nu ești singura care se confruntă cu dificultăți (și nici adolescentul tău).

Foto: Freepik @ smth.design

În primii ani de maternitate, avem tendința să împărtășim poveștile noastre despre parenting ca și cum ar fi bomboane aruncate de pe un car alegoric. Apoi, vine perioada preadolescenței și adolescenței.

Și mulțimea dispare, iar conversațiile devin mai liniștite.

Toți încă ne confruntăm cu dificultăți (mamele ȘI copiii). Verifică starea altor mame de adolescenți și vei realiza rapid că toate încă încercăm să înțelegem cum să facem față, câte o zi la un moment dat.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Parenting

Articole similare

Acestea sunt cele zece calități ale unei super mame

Calitățile unei super mame nu se învață dintr-o dată și...

Sfaturi de aur pentru mamele de adolescenți

Creșterea unui adolescent poate fi un drum plin de...



Cele mai noi articole

Acestea sunt cele zece calități ale unei super mame

Calitățile unei super mame nu se învață dintr-o dată și...


Top citite
Cele trei întrebări pe care să le pui copiilor tăi în fiecare seară înainte de culcare pentru a le ridica stima de sine / FOTO: Freepik.com@Gray StudioPro

Cele trei întrebări pe care să le pui copiilor tăi în fiecare seară înainte de culcare pentru a le ridica stima de sine

Greșeala majoră a părinților moderni. Un profesor psiholog de la Wharton avertizează: „Este un predictor neglijat al succesului și al fericirii” / FOTO: freepik.com @The Yuri Arcurs Collection

Greșeala majoră a părinților moderni. Un profesor psiholog de la Wharton avertizează: „Este un predictor neglijat al succesului și al fericirii”

Expert parenting: „Am descoperit ce fac diferit părinții copiilor cu inteligență emoțională ridicată: 7 strategii esențiale, observate după studierea a peste 200 de copii” / FOTO: freepik.com @nastyaofly

Expert parenting: „Am descoperit ce fac diferit părinții copiilor cu inteligență emoțională ridicată: 7 strategii esențiale, observate după studierea a peste 200 de copii”

Semnele care arată că ești un părinte autoritativ: Acest stil de parenting a devenit tot mai popular, fiind recunoscut ca una dintre cele mai eficiente metode / FOTO: freepik.com @Addictive Stock

Semnele care arată că ești un părinte autoritativ: Acest stil de parenting a devenit tot mai popular, fiind recunoscut ca una dintre cele mai eficiente metode

pixel