Sfaturi de igienă dentară pentru copiii cu tulburări din spectrul autist
Data publicării:
Menținerea unei igiene dentare adecvate la copiii cu tulburări din spectrul autist poate fi dificilă. Iată câteva sfaturi pentru a realiza acest lucru.

Copiii cu tulburare din spectrul autist (ASD) pot avea probleme atunci când vine vorba de îngrijirea igienei dentare. Acest lucru poate duce la dezvoltarea unor boli bucale, cum ar fi cariile dentare, gingivita și parodontoza.

Când vorbim despre TSA ne referim la un grup de condiții de dezvoltare caracterizate prin dificultăți în interacțiunea socială și comunicare, interese limitate și comportamente repetitive. Toate aceste aspecte pot interfera cu efectuarea unor activități comune din viața de zi cu zi.

Nevoia de însoțire sau ajutor la curățarea cavității bucale durează mult mai mult decât la alți copii. 

Probleme frecvente de sănătate dentară la copiii cu tulburări din spectrul autist

Deși unele dintre patologiile bucale prezente la copiii cu TSA sunt cele obișnuite ale copilăriei, există și altele legate de igiena dentară deficitară, tipul de dietă, medicamente și mișcări repetitive ale gurii.

Cariile dentare, bruxismul și respirația bucală sunt cele mai frecvente tulburări orale la acești copii. Și pentru aceasta, mai jos vă vom spune în detaliu care sunt factorii care conduc la acestea:

- Igienă orală slabă: Unii copii cu TSA sau îngrijitorii lor au dificultăți în curățarea gurii. Aceasta favorizează acumularea plăcii bacteriene, formarea tartrului și dezvoltarea cariilor, gingivitei și parodontozei.

2. Fotografie... (pexels-cottonbro-studio-7086235_71354200.jpg)

Foto: Cottombro Studio/ Pexels

- Obiceiuri orale: Copiii cu TSA au adesea comportamente repetitive care pot afecta sănătatea orală. De exemplu, scrâșnirea dinților, rănirea gingiilor și mușcarea buzelor sau a limbii. De asemenea, consumați alimente foarte fierbinți sau substanțe nealimentare, cum ar fi murdăria, nisipul, argila, gheața sau plasticul.

- Dieta: În general, copiii cu TSA au multe aversiuni alimentare, iar dieta lor se limitează în primul rând la carbohidrați. Alteori, dulciurile și băuturile sunt folosite de îngrijitori ca elemente de consolidare a comportamentului dorit. În ambele cazuri, un aport ridicat de zahăr crește riscul apariției cariilor dentare.

- Convulsii: Copiii cu TSA pot avea convulsii și pot cădea frecvent, ceea ce crește riscul de traumatisme și fracturi dentare.

- Medicamente: Unele dintre medicamentele prescrise în mod obișnuit copiilor cu TSA pot avea adaos de zahăr, pot cauza uscăciunea gurii sau umflarea țesutului gingival. Toate acestea cresc șansele de a suferi de carii dentare și boli ale gingiilor.

Sfaturi de igienă dentară pentru copiii cu tulburări din spectrul autist

Învățarea și asimilarea obiceiului de igienă dentară la copiii cu tulburări din spectrul autist va fi similar cu crearea altor rutine. Din acest motiv, experiențele fiecărei familii vor varia în funcție de caracteristicile copiilor.

Oricum, iată 6 sfaturi care pot fi utile atunci când predați și încorporați obiceiurile de igienă orală.

1. Alegerea periuței de dinți

Alegerea instrumentului potrivit pentru periajul dinților este foarte importantă la copiii cu TSA. De multe ori este necesar să încerci diferite opțiuni până când găsești periuța de dinți care îi place copilului tău. Ar trebui să cauți un instrument care să aibă dimensiunea potrivită pentru gura copilului, cu peri moi sau de duritate intermediară, în funcție de sensibilitatea și confortul pe care îl percepe copilul.

3. Fotografie... (pexels-cottonbro-studio-7086239_59593700.jpg)

Foto: Cottombro Studio/ Pexels

Dacă există probleme în ținerea periuței de dinți, mânerul poate fi adaptat cu o bandă elastică sau un suport de spumă. Toate aceste strategii favorizează apucarea atunci când există dificultăți în dezvoltarea abilităților motorii fine.

Alegerea opțiunilor proiectate atractiv, cum ar fi un personaj familiar copilului, poate face instrumentul un articol mai apreciat. Periuțele de dinți electrice sau periuțele muzicale oferă o bună motivație pentru unii copii, în timp ce pentru alții pot fi descurajatoare.

2. Aveți accesorii de igienă dentară

Așa cum este important să acordați timp copilului dumneavoastră cu ASD să-și aleagă periuța de dinți, este, de asemenea, important să căutați cea mai bună opțiune pentru pasta de dinți și ața dentară.

Pastele de dinți variază ca culoare, aromă și consistență. De asemenea, va trebui să încercați diferite opțiuni până când o găsiți pe cea pe care copilul dumneavoastră o preferă. Dacă cel mic are capacitatea de a scuipa, ideal este să folosești un produs cu fluor pentru prevenirea cariilor dentare.

3. Stabiliți o rutină de îngrijire a igienei bucale

Ordinea și repetarea aceluiași comportament în fiecare zi ajută la stabilirea unei rutine de igienă dentară și aceasta se aplică în general tuturor copiilor. Din acest motiv este indicat să aveți toate elementele într-un anumit loc și să efectuați curățarea la un anumit moment al zilei.

Pentru a insufla noțiunea cât trebuie să dureze periajul, este convenabil să plasați un ceas mic sau un cronometru electric care activează o alarmă la sfârșitul perioadei.

De asemenea, este important ca mediul în care se efectuează igiena să fie relaxant și confortabil pentru copil și să îi satisfacă nevoile senzoriale (intensitate luminoasă și sunet adecvat). Curățarea gurii trebuie făcută întotdeauna în același spațiu.

4. Modificări senzoriale

Mulți copii cu TSA au o sensibilitate deosebită în gură. Din acest motiv, periajul sau folosirea atei dentare pot fi destul de incomode si problematice pentru ei. Îmbrățișarea micuțului tău în acele momente este una dintre cele mai bune modalități de a-i reduce anxietatea și de a-l calma.

Publicitate



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Probleme de sanatate

Articole similare

Febra la copii. Când să te îngrijorezi

Febra este unul dintre cele mai frecvente simptome care...



Cele mai noi articole

Top citite
Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios” / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios”

Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon / FOTO: freepik.com @EyeEm

Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi / FOTO: freepik.com @EyeEm

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi

pixel