Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”
Sărbătorile pot fi o oportunitate prețioasă de întărire a legăturilor de familie, dar necesită o bună doză de pregătire emoțională și organizatorică.
Întâlnirile cu rudele sunt de fapt momentul în care părinții și copiii intră în contact cu alte stiluri parentale și abordări educaționale, situație care, în lipsa măsurilor de precauție potrivite, ar putea genera destul de multe probleme.
Între haos, entuziasm și așteptări, dezacordurile cu privire la modul de gestionare a copiilor pot genera de fapt tensiuni și uneori conflicte reale între adulți.
Cum poți să-ți împiedici copilul să ceară să se uite la tableta de la masă dacă vede că vărul lui mic are voie să facă asta? Care este cel mai bun mod de a-l invita pe nepot să nu maltrateze pisica fără a invada câmpul de acțiune al părinților săi?
Tocmai pentru a gestiona situații similare și a asigura o atmosferă liniștită, unii experți în terapie de familie au mers pe site-ul HuffPost pentru a sugera șase strategii practice de adoptat înainte și în timpul diferitelor întâlniri de Crăciun.
Un prim pas pentru reducerea conflictelor este crearea unui fel de „lucrare în echipă” între adulți. Lisa Spiegel, terapeut specializat în educație parentală, consideră că este o soluție excelentă să organizezi o întâlnire (chiar virtuală) cu părinții și bunicii pentru a discuta în avans cum să gestionezi copiii.
Dacă, de exemplu, unii copii sunt obișnuiți să se culce foarte devreme, această „întâlnire” ar putea fi o modalitate bună de a decide dacă să facem o excepție de la regulă cu ocazia cinei de Crăciun sau, în schimb, să ne organizăm pentru a gestiona totul în astfel de situații. un mod prin care la o anumită oră cei mici se culcă.
Case pe care le duci, reguli pe care le găsești. Cu toate acestea, când vine vorba de copii, nu este neobișnuit ca diferite obiceiuri sau abordări educaționale diferite să fie percepute cu un anumit sentiment de dezorientare.
Pentru a preveni situațiile neplăcute, este util să vă pregătiți copiii pentru orice reguli care sunt diferite de cele cu care sunt obișnuiți, explică Donna Novak, psiholog și fondator al Grupului Psihologic Simi din California.
De exemplu, dacă nu poți mânca în timp ce te uiți la televizor acasă la mătușa ta, este important să le explici copiilor la ce să se aștepte și cum să se comporte.
Discuția este utilă și pentru a asculta părerile copiilor cu privire la aceste reguli și pentru a-i ajuta să găsească modalități de a gestiona orice frustrări, amintindu-le că întotdeauna există „căi de ieșire” precum plimbarea sau vorbitul într-un colț retras cu un părinte.
Foto: Freepik @prostooleh
Petrecerile pot fi obositoare pentru cei mici, care adesea petrec multe ore jucându-se cu alți copii în timp ce adulții vorbesc la masă.
Pentru unii aceasta nu este o problemă (de fapt, le-ar putea găsi extrem de distractiv), dar alții ar putea avea nevoie să-și ia câteva momente pentru a se odihni sau a face altceva.
Prin urmare, Novak subliniază importanța de a oferi pauze copiilor care au nevoie de ele, cum ar fi o plimbare sau un scurt moment de calm cu mama sau tata.
Aceste intervale nu numai că îi ajută să se reîncarce, dar le permit să exprime orice emoții sau disconfort, prevenind căderile nervoase și momentele de supraîncărcare emoțională.
O greșeală comună – și cauza unor argumente complet evitabile – este să intervină în educația copiilor altora. În acest sens, Spiegel recomandă să te concentrezi exclusiv asupra propriilor copii și să eviți să-i disciplinezi pe cei ai altora, chiar și cu prețul de a-ți mușca limba pentru a nu-ți mustra nepotul că mănâncă cu mâinile sau rostește prea multe înjurături.
Dacă, totuși, un alt adult se întâmplă să mustre copilul nostru pentru un comportament incorect, generând disconfort, Spiegel sugerează să nu se lovească de pământ și să riscă să înrăutățească atmosfera, ci să aleagă calea detensionării: duceți copilul într-o cameră liniștită sau în aer liber pentru a-l îndepărta de adultul care judecă.
Acest gest nu numai că calmează situația, dar transmite și un mesaj clar: „Sunt punctul de referință pentru fiul meu”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Au bebelușii amintiri? Da, dar...
Dacă ești părinte care stă pe...
A deveni părinte este o...
Numele „dieta iubirii” poate, prin denumire, să ducă la...