Când ar trebui să ne îngrijoreze tristețea copiilor. Psiholog: ”Nu mai știm să ne creștem firesc copiii”
Este posibil să deveniți părinți relaxați în epoca anxietății și a stresului? Este posibil să crești copii hotărâți, pozitivi și relaxați, depășind în mod pașnic diversele probleme critice?
Da, este posibil să deveniți părinți relaxați. Cel mai important lucru este abordarea pe care o ai cu copiii tăi, care trebuie să aibă drept referință faptul că fiecare copil este o ființă umană unică, nu trebuie să-l forțăm să fie copia noastră.
Părintele trebuie să fie un port, în care navele se pot întoarce oricând. El nu trebuie să însoțească într-o manieră presantă în navigare, ci să lase copiii să meargă pe drumul lor.
Suntem relaxați când credem că am făcut tot posibilul în pace, fără prea multe așteptări, chiar și atunci când suntem capabili să ne punem la nivelul copiilor și să le ascultăm observațiile.
Anxietatea este răul timpului nostru, este extrem de contagioasă și este o tulburare care este generată de sentimentele de vinovăție.
Pentru a reduce anxietatea trebuie să le dedicați timp celor mici, să reduceți așteptările și să-i ajutați să-și găsească drumul. Un părinte trebuie să se asigure că copiii își descoperă vocațiile, fără a-i împovăra cu poveri negative și contraproductive.
Multe mame de copii mici sunt adesea foarte neliniştite, probabil contribuit şi de faptul că astăzi oamenii fac copii din ce în ce mai târziu şi că după o anumită vârstă apar alte probleme (muncă etc.).
Nimănui dintre noi nu-i place să trăiască sub amenințare. În plus, amenințarea nu este adesea conștientizată de părinții care o realizează, prin urmare nici măcar nu are credibilitate. Un părinte nu trebuie să-și stabilească obiective imposibile, trebuie să facă ceea ce poate susține.
Pedeapsa poate avea valoare, dar nu poate fi singura metodă educațională. Dacă este implementată, trebuie să vizeze mai ales corectarea unei probleme și apoi și iertarea, ceea ce este foarte important.
Părintele trebuie să fie autoritar și să dea exemplu cu seninătate.
Totul începe cu timpul: este important să dedici timp de calitate copiilor. Este un moment în care ne oprim să ne jucăm, să vorbim, să râdem...
Ascultarea este, de asemenea, fundamentală. Avem multe de învățat din întrebările și observațiile lor. Ei trebuie să găsească în educator o persoană capabilă să-i asculte.
Apoi, a da încredere este important: nu este vorba de a le modela după bunul plac, ci de a le educa prin scoaterea în evidență a virtuților și aptitudinilor.
Urmărește-i fără a fi obsesiv: este absurd să-i urmăm constant, să-i „geolocam”, în schimb trebuie să le dăm încredere, fără să-i asuprim.
Este important să-i educați despre frumusețe, artă și să le stimulați creativitatea și curiozitatea.
Să-i obișnuiești cu ironia și să știi cum să ușurezi lucrurile este important pentru a crea o atmosferă liniștită și distractivă.
Bazează-te pe ceea ce poți face și susține fără a exagera. Un părinte trebuie să fie concret și să-și cunoască copiii.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Parentingul este, fără...
Cunoașterea personalității...
Parentingul este, fără...
Conversațiile cu copiii mici sunt esențiale pentru...
Toată lumea își dorește să fie percepută ca o persoană...