Cele mai frecvente comportamente ale părinților care îi fac pe copii să se simtă neiubiți. Ce spun psihologii despre aceste greșeli comune?
Tristețea este o emoție precum furia, frica sau bucuria. Toate sentimentele au scopul de a crea un echilibru emoțional pentru persoană. Dar emoțiile, chiar și cele negative, dacă sunt bine gestionate, ne ajută să depășim problemele. Copiii, la fel ca și adulții, se pot simți stresați. Dar cum putem noi părinții să ne ajutăm copiii să lupte cu tristețea?
În momentele de pesimism sau când ne confruntăm cu dificultăți, tristețea ne poate motiva să cerem ajutor și să ne dea impulsul de care avem nevoie pentru a depăși acea dificultate.
Ideea este că acest lucru, în societatea în care trăim, nu este binevenit și cu toții încercăm să reprimăm acest sentiment. Nimeni nu vrea să fie văzut trist pentru că îi face să pară vulnerabili. Prin urmare, este important să educăm copiii să nu reprime tristețea, ci să o gestioneze.
Există mai multe circumstanțe care pot întrista copiii: o absență prelungită a părinților, o mutare, o schimbare de școală, moartea unui animal de companie, moartea unui membru al familiei, etc...
Niciunui părinte nu-i place să-și vadă copiii triști sau să se confrunte cu acele situații, așa că toată lumea încearcă să-i împiedice să se simtă așa. Când nu putem, încercăm să minimizăm ceea ce s-a întâmplat, dar aceasta nu este cea mai bună opțiune.
Foto: Vika Glitter/ Pexels
Părinții trebuie să-și ajute copiii să înțeleagă emoțiile pe care le simt, în acest caz tristețea. Care știu să recunoască diferite stări și să le exprime prin cuvinte. Pentru aceasta trebuie să luăm în considerare următoarele puncte:
- Știm cu toții că copiii învață din exemplul părinților și dacă aceștia își ascund sentimentele și emoțiile, copiii vor proceda la fel. Prin urmare, este important ca adulții să le explice copiilor de ce ne simțim triști, pentru ca aceștia să aibă exemple de situații similare când se simt așa.
- Uneori, copiii sunt confuzi cu privire la ceea ce simt și se exprimă prin comportamente agresive, cum ar fi lovirea sau împingerea. Tristețea este o emoție care poate fi însoțită de frustrare și furie. Părinții ar trebui să-și ajute copiii să identifice acest sentiment și să-l dezvăluie, dar întotdeauna cu respect.
Foto: Pixabay/ Pexels
- Nu ar trebui să ne fie frică să recunoaștem tristețea atunci când o simțim. A fi trist face parte din diferitele dispoziții ale unei persoane. De aceea este esențial să îi explicăm copilului că, chiar dacă nu ne place să ne simțim așa, este normal să ni se întâmple și nouă.
- Pentru a ajuta copiii, haideți să-i ascultăm. Trebuie să ne asigurăm că ei se simt mereu ascultați și că pot împărtăși un timp și un spațiu cu noi pentru a ne spune cum simt și a vorbi despre asta.
- Mergeți în excursii sau plimbări. Plecând în excursii, cum ar fi excursii la țară sau la malul mării, printre alte activități, îi va ajuta să se simtă fericiți și cu o atitudine pozitivă față de viața lor de zi cu zi.
- Învață-i pe copii să nu-și ascundă emoțiile. Trebuie să-i facem întotdeauna să înțeleagă că nu contează ce emoții simt, dar că nu ar trebui să le fie niciodată rușine și să le ascundă. Ei trebuie să le exprime întotdeauna cu respect, dar să nu le ascundă niciodată.
Foto: Gustavo Fring/ Pexels
- Îmbrățișează și arată-i afecțiunea copilului. Îmbrățișări, semne de dragoste și afecțiune, cu toții ne simțim bine atunci când le primim. În plus, acestea vor reduce tensiunea și îți vor îmbunătăți stima de sine.
Amintiți-vă că nu putem forța pe nimeni să fie fericit și vesel toată ziua, nici măcar pe copii. Prețuiește-le emoțiile și lasă-i să le exprime cu respect.
Publicitate
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.