Hack-ul simplu de parenting folosit chiar și de mamele copleșite pentru „a-și împuternici cu adevărat copiii”
Viața nu este deloc ușoară, iar acest lucru îl știm deja cu toții. Nu există părinte care să nu se fi gândit măcar o singură dată dacă copilul său va reuși să facă față situațiilor dificile cu care se va înfunta de-a lungul dezvoltării sale, începând de la grădiniță, până când va atinge pragul maturității și chiar după. Există unii factori individuali și sociali care pot face ca un individ să aibă un grad mai mare de rezistență:
Optimismul
Ar trebui să încercăm să ne gândim la probleme ca la o componentă inevitabilă a vieții, amintindu-ne mereu că adversitățile sunt tranzitorii, depășite și rezultă dintr-o combinație de variabile, dintre care unele sunt independente de controlul nostru.
Stima de sine și auto-eficacitatea
Este important să aveți o bază personală sigură, stima de sine și o conștientizare nu numai a propriilor resurse, ci și a limitelor.
Rezistență psihologică
Este o trăsătură de personalitate asociată cu capacitatea de a gestiona și de a răspunde la evenimente stresante cu noi strategii de coping care transformă situațiile dificile în oportunități de învățare.
Emoțiile pozitive
Este esențial să te concentrezi pe ceea ce ai, în loc să te concentrezi pe ceea ce îți lipsește.
Sprijinul social
Nu trebuie să uităm niciodată să găsim și să cultivăm un spațiu sigur în care să fim primiți și ascultați.
Rezistența, așadar, nu este ceva ce ai sau nu ai, ci o predispoziție care poate fi cultivată și încurajată, începând din copilărie. Iată câteva sugestii:
Oferiți valoare relațiilor
Să-i învățăm pe copii importanța unei rețele de socializare, să-i încurajăm să-și facă prieteni și să-i încurajăm să fie acolo pentru alți oameni. Să ne construim o familie și o rețea socială care să poată fi un sprijin și un exemplu pentru ei.
Continuați pas cu pas
Îi ajutăm pe copii să înțeleagă că nu este necesar să realizăm totul imediat: este important să ne luăm timpul necesar, să facem câte un pas pe rând și să ne acordăm câteva pauze. În acest fel distanța care ne desparte de obiectivele noastre se va scurta treptat, dar nu vom risca să obosim prea mult.
Optimismul
Să încercăm să fim primii care purtăm ochelari prin care să privim lumea într-un mod „pozitiv”; ochelari pe care apoi îi putem transmite copiilor noștri pentru a le permite să vadă părți favorabile chiar și în situații dificile. Ajutăm copiii să înțeleagă că viața este alcătuită din suișuri și coborâșuri, ca o electrocardiogramă: linia plată nu indică o stare de calm și de bine, ci sfârșitul vieții.
Recunoașteți importanța schimbării
Îi facem pe copii să înțeleagă că schimbarea și inovația sunt o parte integrantă a vieții și le oferim oportunitatea de a învăța și de a întreprinde căi uneori neașteptate către noi obiective.
Acceptă frustrarea
Este important să lăsați copiii să experimenteze frustrarea și înfrângerea în încercarea de a atinge un obiectiv, evitând să-și ia locul în rezolvarea problemelor sau dificultăților. Numai în acest fel vor fi pregătiți să facă față situațiilor critice în care se vor afla de-a lungul vieții.
Asumă-ți responsabilitatea
Să ne asigurăm că copiii experimentează consecințele acțiunilor lor și să-i sprijinim atunci când cred că nu pot face ceva. La fel, îi învățăm să își asume responsabilitatea pentru ceea ce fac și pentru ceea ce se întâmplă, astfel încât să înțeleagă că avem capacitatea de a ne controla reacțiile la evenimente.
Publicitate
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Potrivit unui sondaj, unul din...
Cum păstrează părinții relații...
Potrivit unui sondaj, unul din...
Cum păstrează părinții relații...