Sindromul părinților „șoferi de taxi”. Avertismentul psihologilor: „Copiii pe bancheta din spate, o generație pasivă! Vor ajunge să plătească scump”
Data publicării:
În ultima vreme, psihologii și educatorii au început să atragă atenția asupra unui trend îngrijorător: părinții care devin antrenorii copiilor, asistenții lor și chiar șoferii lor de taxi. 

Acești părinți practică parentingul hiperprotector, supunându-se unui stres enorm și privându-și copiii de posibilitatea de a-și dezvolta abilitățile și de a face față provocărilor și problemelor pe care le aduce viața.

Sindromul părinților șoferi de taxi se referă la mamele și tații care, de luni până vineri, uneori și sâmbăta, petrec mult timp ducându-și copiii la școală și la diferite activități extrașcolare și sociale. După cursuri, îi conduc la piscină, la fotbal, la ședințe de muzică, la ziua unui prieten...

Părinții cred că, în acest fel, își ajută copiii. Sunt acolo pentru ei atunci când ies de la școală și îi însoțesc la acele activități extrașcolare de care le place atât de mult sau care îi „pregătesc” pentru a avea succes în viață.

Cu toate acestea, de fapt, își petrec timpul uitându-se în oglinda retrovizoare. „Părinții taximetriști” cresc o generație de copii care locuiesc pe „bancheta din spate” a mașinii, devenind spectatori ai vieții lor.

Citește și Ce activități îi fac pe copii mai deștepți? Răspunsul cercetătorilor care au studiat creierul a sute de micuți

„Copiii pe bancheta din spate”: O generație pasivă

SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm

Psihologul Jessica Westman, de la Universitatea Karlstad, afirmă că este esențial ca părinții să reflecteze asupra acestui comportament și asupra efectelor pe care le are asupra copiilor lor, notează etapainfantil.com. De fapt, ea anticipează că a duce copiii la școală și la toate activitățile este o greșeală fatală.

Un studiu efectuat pe copii cu vârste cuprinse între 10 și 15 ani a relevat că cei care merg la școală cu mașina părinților sunt mai obosiți pe parcursul zilei, manifestă mai multe comportamente pasive și au o încredere în sine mai scăzută.

Dimpotrivă, copiii care merg la școală pe jos sau folosind transportul în comun își dezvoltă o mai mare încredere în sine și au o mai bună stăpânire a mediului înconjurător. Mersul cu autobuzul școlar este, de asemenea, o alternativă bună, deoarece le permite să interacționeze cu alți copii, ceea ce devine o oportunitate suplimentară de a-și dezvolta abilitățile sociale și de a împărtăși experiențe.

În acel moment, copilul preia controlul asupra vieții sale și învață să aibă grijă de sine.

Cu toate acestea, copiii care merg mereu la școală cu părinții nu beneficiază de această oportunitate de integrare, așa că este normal ca ei să devină mai puțin independenți și mai nesiguri.

Vezi și Abilitatea nr. 1 care îi deosebește pe copiii puternici mental de cei care renunță. Un psiholog arată cum o pot preda părinții

Copii nesiguri și părinți epuizați

SURSA FOTO: freepik.com @arso74

Părinții șoferi de taxi ajung să își proiecteze propriile frici și nesiguranțe asupra copiilor, transmițându-le ideea că lumea este un loc ostil și periculos. De asemenea, le explică faptul că nu au încredere să funcționeze în lume și că nu pot realiza nimic singuri.

Nu există nicio îndoială că rolul părinților este de a-și proteja copiii, dar aceasta nu înseamnă să le devină bodyguarzi. Misiunea lor este de a le oferi instrumentele necesare pentru a învăța să se apere și, mai ales, de a transmite încredere și siguranță, astfel încât să dezvolte o stimă de sine solidă.

Luarea copiilor cu mașina, din comoditate, pentru a mai putea dormi câteva minute, le fură multiple oportunități de dezvoltare.

Copiii vor ajunge să plătească scump pentru acest control excesiv, iar părinții se supun unei suprasolicitări care provoacă stres. Drept urmare, deși s-ar putea să fie mai aproape de copiii lor, ei vor fi, de fapt, obosiți, capricioși și iritabili.

Ar fi bine să se odihnească puțin mai mult și să profite de ocazii pentru a se bucura de momente de calitate alături de copiii lor, într-o atitudine mai relaxată.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Principalul factor care distruge încrederea copiilor, conform unui expert Harvard: „Fenomenul se numește «efectul bis»” / FOTO: freepik.com @lokodigo1

Principalul factor care distruge încrederea copiilor, conform unui expert Harvard: „Fenomenul se numește «efectul bis»”

Elevii care vorbesc prea mult în clasă. Cum să ajutăm copiii? / FOTO: freepik.com @freepik

Elevii care vorbesc prea mult în clasă. Cum să ajutăm copiii?

Abilitatea nr. 1 care îi deosebește pe copiii puternici mental de cei care renunță. Un psiholog arată cum o pot preda părinții / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Abilitatea nr. 1 care îi deosebește pe copiii puternici mental de cei care renunță. Un psiholog arată cum o pot preda părinții

Pericolele învățării forțate la copii. Ce trebuie să știe părinții, conform studiilor de la Universitățile din Cambridge și Illinois / FOTO: freepik.com @timothy

Pericolele învățării forțate la copii. Ce trebuie să știe părinții, conform studiilor de la Universitățile din Cambridge și Illinois

pixel