Singura lecție importantă pe care părinții trebuie să o dea copiilor, potrivit unui expert în fericire de la Harvard
Data publicării:
„Una dintre constatările mele este că mulți părinți sunt foarte îngrijorați de posibilitatea ca cei mici să fie nefericiți”, spune Arthur Brooks, autor, profesor la Harvard și expert în fericire.

Arthur Brooks a fost invitat la emisiunea Today With Hoda & Jenna pentru a discuta despre noua sa carte, „Build the Life You Want: The Art and Science of Getting Happier”. În timpul discuției, Jenna Bush Hager l-a întrebat pe Brooks despre greșelile pe care le fac părinții în privința fericirii, iar el a subliniat o problemă frecvent întâlnită: teama exagerată a părinților de a-și vedea copiii nefericiți.

„Una dintre observațiile mele este că mulți părinți sunt prea speriați de ideea că cei mici ar putea fi nefericiți”, a explicat Brooks. „Sunt extrem de preocupati de acest aspect. O parte din comportamentul de tip elicopter se datorează faptului că părinții sunt obsedați de sentimentele copilului lor și încearcă să elimine orice disconfort, dar acest lucru este o greșeală”.

„Copilul tău trebuie să experimenteze viața”, a continuat el. „Copilul tău trebuie să învețe și să crească. Îți dorești ca micuțul tău să trăiască o viață plină de bucurie.”

Citește și Cele 5 semne că ai crescut un copil „foarte răsfățat”, potrivit unui psiholog. Strategiile pe care părinții le pot utiliza pentru a corecta comportamentul

Copiii echilibrați emoțional simt întreaga gamă de emoții

SURSA FOTO: freepik.com @irishasel

Fericirea. O idee fascinantă și importantă este să ne amintim că este în regulă ca cei mici să simtă altceva în afară de fericire. Acest sfat ar trebui să fie mereu prezent în mintea noastră.

Când părinții, bine intenționați, încearcă să-și protejeze copiii de consecințe (precum făcându-le temele pentru a evita problemele la școală), de fapt, îi privează de oportunitatea de a-și dezvolta independența - inclusiv capacitatea de a experimenta sentimente intense și inconfortabile, cum ar fi eșecul și tristețea.

Puțini dintre noi își doresc să devină părinți elicopter, dar este întotdeauna un proces dificil să ne restrângem ca părinți și să-i lăsăm pe cei mici să se confrunte cu dificultățile.

Studiile au demonstrat că atunci când părinții intervin în mod excesiv, toată lumea poate simți o ușurare temporară, dar, pe termen lung, se poate confrunta cu mai mult stres. Este o balanță delicată, dar una esențială. Copiii echilibrați emoțional simt întreaga gamă de emoții. Și deseori, așa cum spune Brooks, aceștia sunt cei mai fericiți.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Comportamente si Emotii

Articole similare


Cele mai noi articole

Cresc alocaţiile de stat pentru copii de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, alocațiile de stat pentru...


Top citite
Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios” / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios”

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog

Cele mai frecvente comportamente ale părinților care îi fac pe copii să se simtă neiubiți. Ce spun psihologii despre aceste greșeli comune? / FOTO: freepik.com @standret

Cele mai frecvente comportamente ale părinților care îi fac pe copii să se simtă neiubiți. Ce spun psihologii despre aceste greșeli comune?

Cum să reacționezi când copilul tău este nepoliticos? Psiholog: „Jucăm «tenisul nepoliticosului» și nimeni nu câștigă!” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Cum să reacționezi când copilul tău este nepoliticos? Psiholog: „Jucăm «tenisul nepoliticosului» și nimeni nu câștigă!”

pixel