„Soft Life": stilul de viață al milenialilor și al generației Z, care consideră că munca grea și viața ocupată nu mai dau roade
Data publicării:
Fiecare generație vine cu propriile convingeri cu privire la stilul de viață pe care trebuie să îl aibă. 

Un exemplu în acest sens este modul în care fiecare generație abordează munca sau ritmul activităților de zi cu zi.

În timp ce generațiile anterioare se concentrau pe cultura muncii și a efortului, în care a fi ocupat și productiv era esențial, pentru cei mai tineri este foarte diferit.

Vorbim despre ceea ce se numește „viața ușoară”, stilul de viață pe care l-au ales milenialii și generația Z.

O viață mai calmă, mai relaxată

„Soft life” se traduce literal prin «viață moale», dar am putea la fel de bine să ne referim la ea ca la «viață liniștită», deoarece este o mișcare care aspiră să ducă o viață relaxată și necomplicată, în care pacea și relaxarea sunt mai importante decât agitația și cerințele vieții moderne, normalizate de generațiile anterioare.

Spre deosebire de cultura care spunea că trebuie să fii întotdeauna productiv pentru a fi mai valoros, viața ușoară pune accentul pe confort, acordând prioritate sănătății mintale și bunăstării personale în fața așteptărilor sociale.

Acestea sunt principalele concepte promovate de acest stil de viață, ceea ce ne face să înțelegem de ce câștigă din ce în ce mai mulți adepți:

1) Îngrijirea de sine în primul rând

A practica viața blândă înseamnă a pune un accent puternic pe îngrijirea de sine, plasând-o în fruntea listei de priorități individuale, cum ar fi îngrijirea sănătății fizice și mentale, cu activități care relaxează și ajută la îmbunătățirea stării generale de bine.

Aceasta include practici precum meditația, exercițiile fizice regulate și o dietă echilibrată, dar consideră, de asemenea, că timpul pentru ei înșiși și activitățile care îi fac fericiți, chiar dacă acestea nu sunt deloc productive, sunt esențiale.

2) Reducerea nivelului de stres

Printre principalele obiective ale acestei tendințe, pe lângă promovarea bunăstării fizice și emoționale ca fiind cele mai importante aspecte, se numără și faptul că „soft life” urmărește, de asemenea, să ajute la reducerea stresului care, timp de mulți ani, a caracterizat viața de adult.

Tinerii nu doresc să urmeze exemplul pe care l-au văzut la părinți și bunici, concentrându-se pe aplicarea practicilor care îi ajută să aibă mai puțin stres, cum ar fi stabilirea unor limite clare și sănătoase, precum și evitarea situațiilor sau persoanelor care nu contribuie la viața lor.

3) Viața personală, mai importantă decât munca

Faptul că munca trebuie să fie importantă este cu siguranță clar pentru fiecare dintre noi. La urma urmei, este ceea ce trebuie să facem pentru a supraviețui. Dar, spre deosebire de generațiile anterioare, în care munca era chiar mai importantă decât nevoile personale, tinerilor le este clar că există lucruri mai importante decât munca.

Pe de o parte, ei resping ideea de a trebui să fie mereu în mișcare și plini de activități până când se simt epuizați, iar pe de altă parte, văd munca ca pe ceva „în plus” în viața lor, și nu ca pe ceea ce guvernează totul în ea. Orele de lucru sunt respectate, iar granițele dintre viața profesională și cea personală sunt clare.

În general, „viața ușoară” este un lucru pe care millennials și tinerii și adulții din Generația Z îl iubesc, deoarece este un răspuns la stilul de viață frenetic pe care mulți l-au văzut la părinții lor, oferind o altă modalitate de a trăi viața într-un mod mai fericit și mai sănătos.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Stil de viata

Articole similare

Planifică eficient timpul liber al copilului: Sfaturi utile

Timpul liber al copiilor este o oportunitate valoroasă...



Cele mai noi articole

DC Conducem: Lecţie de educaţie rutieră pentru copii

Titi Aur, instructor de conducere defensivă, vine cu...


Top citite
Foto: Freepik@freepik

„Dacă, Doamne ferește, s-ar da așa ceva la BAC, nu ar mai lua nimeni examenul”, spune Prof. Mariana Badea

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / FOTO: freepik.com @wavebreakmedia_micro

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / VIDEO

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung / FOTO: freepik.com @EyeEm

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / FOTO: freepik.com@ zinkevych

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ: „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / VIDEO

pixel