Specialiștii în educație susțin că părinții care aplică aceste principii cresc, fără efort, copii care nu au nevoie de țipete sau pedepse ca să se poarte frumos
Data publicării:
Loredana Iriciuc
Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi
Aceste principii fac ca educarea unor copii echilibrați și respectuoși să devină aproape inevitabilă.

Dintre toate darurile pe care le puteți oferi copiilor voștri, inteligența emoțională este, probabil, cel mai valoros. De ce? Pentru că ea stă la baza unui comportament echilibrat și a unei relații sănătoase cu cei din jur.

Timp de decenii, s-a crezut că succesul în viață depinde în primul rând de IQ (coeficientul de inteligență).

Însă, mulțumită cercetărilor recente, știm acum că inteligența emoțională (cunoscută și sub numele de EQ) joacă un rol mult mai important în atingerea satisfacției personale și a succesului pe termen lung.

Părinții care reușesc să crească copii liniștiți și echilibrați pun în practică, fără abatere, trei reguli de aur, conform Your Tango.

CITEȘTE ȘI Cum îmi dau seama că e copilul inteligent emoțional și de la ce vârstă apar primele semne? Alexandra Șerb: „Ăștia sunt niște indicatori relevanți!” / VIDEO

SURSA FOTO: freepik.com @user11472009

Înțeleg că atitudinea copilului este influențat de emoțiile sale

Cea mai eficientă metodă de a-l învăța pe copil să se comporte adecvat este să-l ajutăm mai întâi să-și înțeleagă și să-și gestioneze emoțiile.

Părinții care sunt atenți la stările emoționale ale copilului, le privesc ca pe oportunități de învățare și îl sprijină în a le recunoaște și numi corect, cresc copii care sunt mai echilibrați emoțional și mai competenți social.

Numeroase studii arată că atunci când părinții reacționează empatic și în mod constant la emoțiile copilului, acest lucru are un impact pozitiv pe termen lung asupra dezvoltării sociale, emoționale și cognitive a copilului.

Își fac un obicei din a observa zilnic starea emoțională a copilului

Acest gest are o importanță majoră. Studiile arată că atunci când părinții sunt conectați la emoțiile zilnice ale copilului, contribuie la formarea unui atașament sigur.

Un copil care se simte înțeles și sprijinit dezvoltă încredere, siguranță și curajul de a explora lumea din jur.

Prin ascultare activă și validarea emoțiilor, părinții creează un mediu afectiv stabil, în care copilul învață că este în regulă să simtă, să exprime și să învețe cum să gestioneze sănătos ceea ce trăiește.

SURSA FOTO: freepik.com @kristina_igumnova

Nu își judecă niciodată copilul și nu îl fac să se simtă rușinat pentru emoțiile pe care le trăiește

Părinții care își sprijină cu adevărat copilul nu-l critică pentru ceea ce simte. În schimb, îi acceptă emoțiile, îl ajută să le recunoască, să înțeleagă de ce le are și să le gestioneze într-un mod sănătos.

Daniel Goleman, expert în inteligență emoțională și doctor în filosofie, definește această abilitate ca fiind capacitatea de a-ți înțelege și gestiona propriile emoții, dar și pe ale celorlalți. O persoană cu inteligență emoțională ridicată poate să-și recunoască sentimentele în timp real, să le interpreteze corect și să reacționeze adecvat în relațiile cu ceilalți.

Importanța inteligenței emoționale pentru reușita în viață a fost demonstrată constant în ultimele decenii. Elevii care beneficiază de educație emoțională în școli se implică mai mult la ore, sunt mai conștienți de sine, au mai multă încredere în propriile forțe și își gestionează mai bine stresul.

Iar la vârsta adultă, persoanele cu un nivel ridicat de inteligență emoțională se dovedesc a fi lideri mai eficienți și mai apreciați la locul de muncă. Cu toate acestea, mulți părinți nu includ dezvoltarea emoțională printre prioritățile de creștere a copiilor.

Ne dorim copii „cuminți”, dar uităm adesea că primul pas spre un comportament adecvat este înțelegerea și reglarea emoțiilor. Iar vestea bună este că nu ai nevoie de cunoștințe avansate de psihologie ca părinte, e suficient să fii atent, prezent și dispus să ajuți copilul să-și înțeleagă lumea interioară.

VEZI ȘI:

Tendințele părinților din ziua de azi care îi înspăimântă pe psihologi: „Parentingul modern a luat-o razna!”

Cum să dezvolți forța psihologică a copilului tău? Sfaturi importante de la doi experți pentru părinții care vor să crească copii rezilienți și fericiți

Copilul tău va fi mai înțelept din punct de vedere emoțional dacă faci unul dintre aceste 3 lucruri

Inteligența emoțională, „lecția” uitată din școală. Alexandra Șerb avertizează: „Părinții pun bazele, dar ideal ar fi ca profesorii să continue, nu să vadă doar «copilul e problematic»” / VIDEO



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite

Ministrul Educației spune că banii pentru “Școala Altfel” și “Săptămâna Verde” nu trebuie să vină din buzunarele părinților

„Dacă plecarea mea de la minister rezolvă criza, măcar în educație, plec!” Ministrul Daniel David rupe tăcerea și spune ce se întâmplă în culisele reformei

Ministrul Educației: Profesorii titulari vor putea preda la mai multe școli pentru a-și completa norma

Noua generație de elevi îi sperie pe profesori. Ce se întâmplă în școli și de ce părinții NU ar trebui să ignore aceste semne

pixel