Simulare tehnică pentru probele orale de la BAC 2025, în liceele din toată țara
În toate liceele din România...
Ajutorul social de 2.000 de lei se acordă o singură dată mamelor din categorii vulnerabile care au născut după data de 12 aprilie 2024.
Mamele eligibile pentru acest ajutor trebuie să îndeplinească una dintre următoarele condiții:
- Beneficiază de venitul minim de incluziune;
- Au dizabilități;
- Se află temporar în situații critice;
- Nu dețin acte de identitate;
- Sunt minore;
- Sunt cetățeni străini sau apatrizi proveniți din zone de conflict.
Ajutorul constă în tichete sociale care pot fi utilizate pentru achiziționarea de produse necesare îngrijirii nou-născutului, cum ar fi scutece, îmbrăcăminte pentru bebeluși, sau articole sanitare și medicale pentru cuplul mamă–nou-născut. Tichetele vor fi distribuite de autoritățile locale și pot fi ridicate în termen de 90 de zile.
Programul se desfășoară pe o perioadă de patru ani, iar tichetul se acordă o singură dată pentru fiecare nou-născut, inclusiv în cazul gemenilor sau tripleților.
Dacă mama nu poate fi alături de nou-născut în primele trei luni de viață, perioada în care poate fi acordat sprijinul, tichetul social va fi acordat reprezentantului legal al copilului.
Indemnizația de creștere a copilului are drept scop susținerea părinților în ceea ce privește cheltuielile legate de îngrijirea celui mic. Iată lista completă cu actele necesare și felul în care se face calculul.
Indemnizația de creștere a copilului este un ajutor pe care statul român îl acordă familiilor cu copii.
Acest ajutor de creștere copil are drept scop susținerea părinților în ceea ce privește cheltuielile legate de îngrijirea celui mic.
Atât mama, cât și tatăl copilului nou-născut poate depune dosarul cu actele necesare pentru obținerea indemnizației de creștere a copilului, fiecare dintre ei putând opta pentru a sta cu copilul în concediu de creștere.
Pentru a obține ajutorul de la stat pentru creșterea copilului este nevoie să urmați următorii pași:
- cerere tip pentru indemnizație creștere copil;
- actul de identitate al solicitantului – părintele care va sta în concediul de creștere copil – (copie şi original);
- actul de identitate al celuilalt părinte – (copie şi original);
- certificatul de naştere al copilului pentru care se solicită dreptul (copie şi original). Acolo unde este cazul – hotărârea judecătorească de încredinţare în vederea adopţiei sau de încredinţare a adopţiei, hotărârea judecătorească sau hotărârea comisiei pentru protecţia copilului pentru măsura plasamentului în regim de urgenţă (copie şi original);
- livretul de familie (copie);
- certificat de căsătorie (copie şi original);
- adeverinţă eliberată de angajator din care să rezulte că persoana îndreptăţită: – a realizat venituri salariale supuse impozitului pe venit, potrivit Codului Fiscal, timp de 12 luni consecutiv, în ultimele 24 luni anterior datei naşterii copilului, – nivelul lunar al acestora (se va trece separat și valoarea bonurilor de masă, dacă este cazul) – prima şi ultima zi de concediu de maternitate, – data împlinirii celor 42 de zile reprezentând concediul de lăuzie, prima zi de concediu de creştere a copilului;
- declaraţie pe proprie răspundere (în cazul în care dreptul se solicită de către tată) din care să rezulte dacă mama a beneficiat sau nu de concedii medicale pentru nou-născut;
- dosar cu șină;
- extras de cont bancar pe numele beneficiarului, pentru opţiunea de virare în cont bancar.
Potrivit legislației în vigoare, beneficiază de indemnizație creștere copil persoanele, care în ultimele 24 de luni înainte de nașterea copilului au realizat timp de 12 luni consecutiv venituri supuse impozitului pe venit şi care beneficiază de concediu pentru creşterea copilului.
Este important de menționat că, în unele cazuri, poți beneficia de indemnizația pentru creșterea copilului și în situații în care nu se îndeplinește condiția standard. Astfel, aceste situații includ:
- Însoțirea soțului în misiune permanentă în străinătate;
- Beneficierea de indemnizație de șomaj;
- Beneficierea de indemnizație pentru creșterea copilului până la vârsta de 2 sau 3 ani;
- Beneficierea de pensie de invaliditate;
- Participarea la concedii fără plată pentru a participa la cursuri de formare sau perfecționare profesională din proprie inițiativă sau cu acordul angajatorului;
- Beneficierea de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate;
- Realizarea de perioade asimilate stagiului de cotizare în sistemul public de pensii;
- Urmatul sau urmarea cursurilor de zi ale învățământului universitar, postuniversitar sau liceal;
- Absolvirea cursurilor de zi ale învățământului universitar, cu examen de diplomă și/sau licență, cu cel mult 60 de zile înainte de nașterea copilului.
De asemenea, în calculul indemnizației pentru luna în care se naște copilul se ia în considerare venitul cuvenit în luna respectivă.
Indemnizația lunară pentru creșterea copilului se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei naşterii copilului.
Însă, chiar dacă valoarea indemnizației se calculează ca procent din media veniturilor nete, nu poate fi mai mică de 1.495 de lei și nici mai mare 8.500 de lei. Asta indiferent cât de mari ar fi veniturile părintelui care intră în concediu de creștere copil.
Indemnizații majorate cu 50% pentru părinţii de gemeni, tripleţi şi multipleţi
De precizat ar fi și faptul că din septembrie 2023, părinții de gemeni, tripleți și multipleți au beneficii în plus după ce Guvernul a adoptat normele metodologice de aplicare a OUG nr. 164/2022.
Mai exact, actul normativ prevede suplimentarea cu 50% a indemnizației lunare pentru copiii născuți din sarcini gemelare, de tripleți sau multipleți, începând cu al doilea copil în condițiile prevăzute de lege.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
În toate liceele din România...
La începutul fiecărui an, a treia zi de luni din...
Decizia de a trimite un copil...
De obicei asociem astmul cu dificultăți de respirație și utilizarea...
Amigdalele palatine sunt structuri de țesut limfatic...
Fiecare părinte își dorește ca copilul să crească...
De la stresul academic,...