Spune ”NU” ceaiului de mușețel la bebeluși: Ar putea face mai mult rău decât bine
Data actualizării:
Data publicării:
Ce este mai liniştitor decât muşeţelul, să linişti un copil şi să-l faci să doarmă liniştit? În cazul nou-născuților și sugarilor, însă, remediul tradițional pe bază de mușețel se poate dovedi a fi o idee proastă.

„De ce nu-i dai niște mușețel să-l faci să doarmă?”. Cu siguranță ai auzit de acest sfat dat cu cele mai bune intenții de a face față trezirilor frecvente ale nou-născutului, dar care, din păcate, s-ar putea dovedi a fi o idee proastă.

Când vorbim despre copii, de fapt, mușețelul, deși favorizează odihna, trebuie folosit cu prudență, iar problema devine și mai delicată când vine vorba de nou-născuți și sugari.

Se poate da mușețel nou-născuților?

Cu siguranță mușețelul nu este recomandat celor mici. Organizația Mondială a Sănătății, de fapt, recomandă să nu se administreze bebelușului alte lichide decât laptele matern sau formula în termen de șase luni de viață.

Nou-născutul nici măcar nu are nevoie să bea apă suplimentară, deoarece laptele matern îi oferă deja toate substanțele nutritive necesare. Tocmai din acest motiv nu este necesar să se dea mușețel nou-născutului sau sugarului pentru a-l calma sau a-l face să adoarmă, alegere care, după cum vom vedea acum, ar putea fi și contraproductivă.

Ce se întâmplă dacă un nou-născut bea mușețel?

Poate mușețelul provoca reacții adverse? Nu, dar bându-l micuțul riscă să se simtă plin. Ca urmare, el va refuza laptele matern și nu se va hrăni corespunzător. Senzația de sațietate care urmează mușețelului, de fapt, nu corespunde unui aport nutrițional adecvat, iar în timp aceasta ar putea provoca o scădere în greutate și o încetinire a creșterii. 

Un risc și mai grav în urma administrării de mușețel la sugari este intoxicația acută sau intoxicația cu apă. Merită subliniat, de fapt, că hidratarea excesivă poate determina o scădere a nivelului de sodiu din sânge (hiponatremie). Consecințele pot fi foarte grave și în cele mai extreme situații poți ajunge să ai convulsii, comă, leziuni cerebrale sau chiar moarte. 

Când să dai mușețel bebelușului tău 

Când bebelușul începe să mănânce alimente solide - în general în jurul a șase luni de viață - este posibil să introduci în alimentație apă sau băuturi precum mușețelul, dar ai grijă să nu exagerezi cu cantitățile acestor substanțe.

Se estimează că între 6 și 12 luni, copiii au nevoie în medie, pe lângă lapte, de 50/100 de mililitri de apă pe zi (acest interval poate varia în funcție de cantitatea de lapte și alimente solide ingerate și de climă).


După vârsta de un an, copiii devin din ce în ce mai activi și au nevoie de aproximativ 220 de mililitri de apă pe zi, cantitate care crește progresiv odată cu creșterea și reducerea aportului de lapte. 

Folosit cu grijă și nu înainte de perioada recomandată, mușețelul poate fi benefic. Poate ajuta la calmarea copiilor și, pe lângă efectele sale sedative cunoscute, are și proprietăți antiinflamatorii și antispastice.

Dar mușețelul îi face pe copii să adoarmă?

Unele studii clinice au arătat că această substanță este de fapt capabilă să îmbunătățească calitatea somnului, în timp ce eficiența ei în tratarea insomniei este încă dezbătută. Consumul de infuzii de mușețel ar putea ajuta și în cazurile de constipație la copii: prin creșterea hidratării ultimei părți a intestinului, scaunul devine mai moale și, prin urmare, mai ușor de trecut.

Ce fel de mușețel să-i oferi copilului?

După cum știm, mușețelul poate fi preparat folosind plicuri de perfuzie sau cu formulări granulate, care nu sunt recomandate dacă conțin zahăr. Autoritățile sanitare, de fapt, sugerează evitarea băuturilor dulci, deoarece, fiind foarte calorice, cresc riscul de supraponderabilitate sau obezitate și carii dentare. 

La prepararea mușețelului pentru copilul dumneavoastră este necesar să nu adăugați zahăr în infuzie și nici miere, care nu trebuie administrată până la vârsta de un an deoarece ar putea fi contaminată cu spori botulinici.

 Acest risc de contaminare se referă și la frunzele de mușețel vândute în vrac, care trebuie deci evitate, precum și la preparatele, care sunt larg răspândite pe piață, care conțin alte ierburi. 

În general este indicat sa alegeți un produs formulat special pentru copii.

Există riscuri în a da mușețel copiilor mai mari?

Mușețelul poate provoca rareori reacții alergice la copii. Din acest motiv, înainte de a-l folosi, este întotdeauna bine să discutați cu medicul pediatru.

Semnele posibile ale unei reacții alergice sunt: mâncărime în jurul buzelor și/sau limbii; umflarea feței; diaree și greață.

În cazuri mai grave, poate apărea șoc anafilactic. Dacă se întâmplă acest lucru, copilul se poate chinui să respire și își poate pierde cunoștința. Mușețelul trebuie evitat în mod absolut dacă copilul este alergic la plantele din familia Asteraceae (ambrozie, crizantemă, gălbenele sau margarete). 

Pediatrul trebuie consultat mai ales dacă copilul ia medicamente. De fapt, mușețelul poate reduce absorbția unor medicamente și suplimente de fier și poate crește efectele anticoagulantelor și sedativelor.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Bebelusi
Tagurile articolului: cei de musetel  copii  musetel 

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării / FOTO: freepik.com@jannoon028

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni” / FOTO: freepik.com @Creative Design 788

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice / FOTO: freepik.com@freepik

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine / FOTO: freepik.com @smokewree928

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine

pixel