Știați că... copilul cu care te „lupți” cel mai mult este cea mai mare oglindă a ta? Expert: „Ne confruntăm cu propriile noastre conflicte și emoții”
Data publicării:
Știați că micuțul cu care vă certați cel mai mult și cu care vi se pare cel mai greu să aveți o conversație este copilul care vă seamănă cel mai mult?

Într-un recent videoclip publicat pe platforma socială TikTok, Cristóbal Amo Martín, economist și influencer, ridică o întrebare intrigantă: „Ai știut că copilul cu care aveți cele mai multe conflicte, cel cu care vă certați cel mai des și cu care vă este cel mai greu să aveți o conversație, este de fapt cel care vă seamănă cel mai mult?”

În cartea sa intitulată „Eliminați conflictele din viața voastră, bazată pe opera lui Carl Jung: Viața este o oglindă”, Amo Martín explică că, conform teoriilor lui Jung, există o parte a sinelui în care ascundem aspecte pe care nu le acceptăm sau nu vrem să le recunoaștem, care intră în conflict cu valorile, gândurile și emoțiile noastre.

El sugerează că proiectăm aceste aspecte, numite și „umbre”, asupra altora, fără să ne dăm seama că, de fapt, ne confruntăm cu propriile noastre conflicte și emoții.

„Copilul care te provoacă cel mai mult este de fapt cea mai mare oglindă a ta”

În videoclipul de pe TikTok, Amo Martín aplică această perspectivă asupra relațiilor familiale, afirmând că „putem spune că copilul care te provoacă cel mai mult este de fapt cea mai mare oglindă a ta”.

Asta înseamnă că acest copil poate fi cel care te confruntă cu aspectele nerezolvate din propria ta copilărie și adolescență.

De exemplu, el explică că dacă te deranjează foarte mult rebeliunea copilului tău, acest lucru ar putea fi o reflectare a aspectelor pe care tu însuți nu le-ai putut exprima în tinerețe.

Este important să ne întrebăm mereu de ce reacționăm în anumite moduri

Autorul cărții „Viața este o oglindă” evidențiază că, fără să conștientizăm, comportamentul nostru influențează modul în care copiii noștri percep lumea și îl interpretează în conformitate cu propriile lor experiențe. Astfel, reacțiile lor pot aduce la suprafață emoții nerezolvate din trecutul nostru.

În acest sens, este important să ne întrebăm mereu de ce reacționăm în anumite moduri și care sunt motivele din spatele acestor reacții.

Expertul recomandă întotdeauna să ne analizăm reacțiile și să ne întrebăm de ce reacționăm într-un anumit fel și pentru ce anume. De exemplu, dacă simțim frustrare sau nerăbdare față de dificultățile de învățare ale copilului nostru, acest lucru ar putea reflecta propriile noastre incertitudini în legătură cu propriile noastre abilități.

Prin urmare, o recomandare finală este să folosim scrisul ca instrument de autocunoaștere și să nu uităm să acceptăm și să înțelegem copilul care ne provoacă, pentru a ne vindeca și a evolua în procesul nostru de creștere personală și parentală.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Comportamente si Emotii

Articole similare

Copil crescut departe de bunici: Acestea sunt ”urmările”

Bunicii reprezintă o punte între generații, oferind...



Cele mai noi articole

Tradiții vechi pe care familiile moderne nu le mai respectă

Influențate de o varietate de factori financiari și...

Ce este boala obrajilor pălmuiți și cum o recunoști?

Boala obrajilor pălmuiți este o boală exantematică care...


Top citite
Foto: Freepik@ belakangbapak02

Succesul școlar are la bază cinci elemente, potrivit experților de la Universitatea Harvard

Ce înseamnă, din perspectiva psihologică, ca un copil să deseneze un copac cu rădăcini / FOTO: freepik.com@prostooleh

Ce înseamnă, din perspectiva psihologică, ca un copil să deseneze un copac cu rădăcini

Motive pentru care băieții sunt mai apropiați de mame / FOTO: freepik.com@prostooleh

Motive pentru care băieții sunt mai apropiați de mame

Andreea Esca despre importanța profesorilor în educația de calitate: „Învățătoarea mea era un om cu har. Un cadru didactic slab nu va atrage elevii”/ FOTO: Instagram@AndreeaEsca

Andreea Esca despre importanța profesorilor în educația de calitate: „Învățătoarea mea era un om cu har. Un cadru didactic slab nu va atrage elevii”

pixel