Stimularea auditivă la nou-născuți
Data publicării:
Stimularea auditivă la sugari și copii contribuie la dezvoltarea creierului și poate începe înainte de naștere. Pentru a afla mai multe, consultați acest articol.

Când vei afla că ești însărcinată, cu siguranță vei încerca să oferi cele mai bune șanse micuțului tău. De aceea, vei desfăura câteva activități care să îl ajute în dezvoltarea să integrală, precum stimularea auditivă.

Acum, crezi că bebelușul tău va înțelege dacă îi vorbești și îi cânți când este încă în pântecele tău? Și dacă da, știți ce puteți face pentru a le promova dezvoltarea auzului? Mai jos, vă oferim toate informațiile de care aveți nevoie.

Stimularea și dezvoltarea auditivă

Potrivit lui Munar, Roselló și colaboratorilor, simțul auzului se maturizează de-a lungul vieții copilului și acest proces începe în uter.

La rândul său, Boothroyd subliniază că unele structuri din urechea medie (numite oscicule) se maturizează până în a opta lună de gestație, dar dezvoltarea sistemului auditiv nu se termină la naștere.

Pe de o parte, mielinizarea nervului auditiv este completă la vârsta de 6 luni, membrana timpanică atinge dimensiunea adultului în al doilea an de viață al copilului, iar maturizarea cortexului auditiv continuă până la 5 ani.

În ciuda acestui fapt, trebuie remarcat faptul că fătul poate percepe stimuli acustici (unde fizice) prin urechi și acest lucru îi permite să înceapă să integreze un mesaj din lumea din jurul său în creierul său. Încetul cu încetul stimulul fizic va deveni un stimul auditiv, care este cel capabil să însemne ceea ce se aude.

Prin urmare, sistemul auditiv al copiilor necesită o perioadă de maturizare și, de asemenea, necesită ca oamenii din mediu să le vorbească și să le ofere experiențe sonore, astfel încât creierul lor să poată integra (decoda) informațiile primite de la simțuri.

Senzație și percepție

Există o diferență între senzație și percepția senzorială. Primul este simplul proces de detectare a prezenței unui stimul, în timp ce percepția implică o componentă cognitivă pentru a decoda senzația. Adică creierul recunoaște, integrează și interpretează senzația. 

De la intrarea sunetului fizic (senzație) până la identificarea informației (percepție), sunt identificate 3 faze diferite:

Transmiterea: atunci când un sunet pătrunde din exterior prin canalul urechii, el o face ca unde sonore sau ca energie fizică (stimul acustic). Acesta este apoi transformat în energie mecanică când ajunge la urechea medie.

În cele din urmă ajunge la urechea internă (cohleea) și este transformată în energie hidraulică (fluide).

Transducție: această energie hidraulică ajunge la organul lui Corti și se transformă în energie electrică sau potențial de acțiune.

Transport: Energia electrică ajunge la creier, unde este decodificată cognitiv pentru a interpreta informațiile sonore din exterior cu toate calitățile sale.

Din cauza celor de mai sus, trebuie să avem o cale auditivă completă și matură pentru a auzi. Dar pentru a decoda informațiile sonore trebuie să ne fi dezvoltat unele abilități cognitive, cum ar fi ascultarea atentă, memoria, înțelegerea lingvistică, printre altele.

Activități pentru stimularea auditivă a copilului

După cum am menționat mai sus, maturizarea auzului începe în uter. Prin urmare, iată câteva recomandări pentru a asigura o bună stimulare auditivă pentru copilul dumneavoastră:

- Oferă-i sunete care sunt stocate în memoria lui, precum vocea ta sau cea a tatălui său, sunetele obișnuite ale mediului în care trăiesc sau propriul său nume.

- Ajută-l să identifice sursa sunetului. Încă din primele luni ale bebelușului tău poți sta în spatele lui și te poți juca mutând un obiect sonor. Micuțul tău își va întoarce capul spre sursa sunetului. Când are 3 ani, îl poți lega la ochi și poți juca același joc.

- Învață-l să identifice distanța sunetului. Când copilul dumneavoastră are suficient limbaj, puteți juca un joc de a scoate un sunet aproape și altul departe de copilul dumneavoastră și să-i cereți să estimeze cât de departe l-a auzit.

- Vorbește-i cu o voce dulce și melodioasă. Când transmiteți sunete plăcute, vă ajutați să vă pregătiți copilul pentru ascultarea activă.

- Creați sunete onomatopeice ale animalelor, mediului sau naturii. Acest lucru va ajuta la identificarea cognitivă a sunetului și, de asemenea, va ajuta la dezvoltarea limbajului oral.

- Vorbiți clar și fără diminutive pentru ca copilul să învețe vocabularul corect.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Bebelusi

Articole similare


Cele mai noi articole

Bacalaureat 2025! Încep probele de competențe

Emoții pentru elevi! Începe Bacalaureatul!


Top citite
Un fost decan la Stanford explică cel mai simplu lucru pe care părinții îl pot face pentru a asigura succesul copiilor lor / FOTO: freepik.com @EyeEm

Un fost decan la Stanford explică cel mai simplu lucru pe care părinții îl pot face pentru a asigura succesul copiilor lor

Trei fraze pe care copiii cu o inteligență emoțională ridicată le folosesc frecvent / FOTO: FReepik.com@freepik

Trei fraze pe care copiii cu o inteligență emoțională ridicată le folosesc frecvent

Cele mai frumoase nume de fete, conform ChatGPT / FOTO: Freepik.com@freepic.diller

Cele mai frumoase nume de fete, conform ChatGPT

„Copilul meu nu se poate concentra e distras la școală!” Tot ce trebuie să știe părinții despre durata atenției la elevi și cum evoluează aceasta în funcție de vârstă sau alți factori / FOTO: freepik.com @
alrasyiqin

„Copilul meu nu se poate concentra / e distras la școală!” Tot ce trebuie să știe părinții despre durata atenției la elevi și cum evoluează aceasta în funcție de vârstă sau alți factori

pixel