Strabismul la copii: O problemă medicală care trebuie depistată din timp pentru a fi tratată corespunzător
Data publicării:
Strabismul infantil este o anomalie a sistemului vizual datorată lipsei de sincronizare a ochilor. Este o problemă care trebuie depistată din timp, pentru ca tratamentul să poată fi început cât mai curând posibil. Amânarea intervenției chirurgicale crește riscul pierderii vederii la ochiul încrucișat.

La sugari sau copii, strabismul este una dintre cele mai frecvente boli oculare. Aproximativ 4% dintre copiii sub 9 ani suferă de strabism în copilărie. Consecințele mai grave pot duce la reducerea dezvoltării creierului, a abilităților de învățare și înțelegere și, în unele cazuri, la pierderea vederii.

Ce este strabismul infantil?

În termeni tehnici, această disfuncție se referă la vederea binoculară. Utilizarea vederii implică două tipuri de vedere, una binoculară și una monoculară. Ambele se dezvoltă de la naștere și se întăresc până la vârsta de opt/nouă ani.

În strabism, vederea binoculară nu funcționează așa cum ar trebui și ochii nu își pot direcționa simultan privirea către un singur obiect. Din cauza acestei anomalii, informațiile ajung la creier într-o manieră confuză. Răspunsul sistemului nervos central este de a respinge imagini mai puțin clare. În acest fel, corpul evită vederea dublă.

Cu toate acestea, ochiul care este în afara axei va continua să trimită imagini către creier. În ciuda acestor încercări zadarnice, este foarte probabil ca dezvoltarea vizuală să fie compromisă iremediabil. În aceste cazuri vorbim de „ochi leneș”. În general, după nouă ani, dacă nu se efectuează niciun tratament, situația devine ireversibilă.

2. -imagine fara descriere- (pexels-rdne-stock-project-8082974_39127900.jpg)

Foto: RDNE Stock Project/ Pexels

Diagnosticul strabismului infantil

Strabismul infantil este greu de prevenit. Diagnosticate la timp, problemele pot fi evitate sau limitate și disfunctiile binoculare tratate. Pentru copiii care au această problemă, se recomandă un test oftalmologic în jurul vârstei de trei ani.

Dacă medicul pediatru identifică o anomalie în globii oculari, ar trebui să solicitați imediat o programare la un oftalmolog. În cazul antecedentelor familiale, o vizită la oftalmolog trebuie făcută înainte de vârsta de 3,7 ani.

Tratament

Tratamentul variază în funcție de starea ochilor și de nivelul lor de aliniere. Scopul final este restabilirea vederii binoculare. În funcție de caz, se va folosi utilizarea ochelarilor sau intervenția chirurgicală. Pansamentele adezive pot fi, de asemenea, folosite pentru a întări ochiul slab.

Corecția optică se efectuează în cazurile de strabism acomodativ. De obicei, se folosesc ochelari sau lentile de contact. Dacă optați pentru terapia vederii, exercițiile vor fi efectuate folosind bandaje.

Dacă este necesară o intervenție chirurgicală, se va face o incizie în țesutul care acoperă ochiul până la atingerea mușchiului. În funcție de caz, mușchii vor fi repoziționați într-unul sau ambii ochi. Este o procedură relativ simplă și copiii vor putea reveni la jocurile lor în scurt timp fără probleme.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Probleme de sanatate

Articole similare

Anemia după naștere: cauze, simptome și tratament

Anemia este o patologie destul de frecventă după...

12 Simptome ale leucemiei în copilărie

Leucemia infantilă este o boală gravă, dar datorită...

Ce să faci dacă copilul este înțepat de o viespe

Când un copil este înțepat de o viespe, este important...


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
Învață-ți copilul să tacă 6 situații în care tăcerea este mai puternică decât cuvintele. Foto: @freepik/ warnakacreations

Învață-ți copilul să tacă: 6 situații în care tăcerea este mai puternică decât cuvintele

Afirmația pe care toți părinții ar trebui să o spună copilului lor, conform unui psiholog / FOTO: freepik.com @maxlupascu

Afirmația pe care toți părinții ar trebui să o spună copilului lor, conform unui psiholog

Semnele dureroase care arată că al tău copil este un „bully” la școală. La ce trebuie părinții să fie atenți? / FOTO: freepik.com @syda_productions

Semnele dureroase care arată că al tău copil este un „bully” la școală. La ce trebuie părinții să fie atenți?

Foto: Freepik @prostooleh

Învață-ți copilul să recunoască un prieten fals: O lecție completă

pixel