Strategii dovedite pentru a cultiva curajul în copil. Psiholog: „Este o abilitate care poate fi învățată și dezvoltată!”
Data publicării:
Curajul necesită efort! Un profesor de psihologie sugerează că părinții pot adopta trei tipuri de comportament pentru a ajuta copiii să-și dezvolte curajul. 

„Copilul tău renunță după o singură încercare? Se frustrează atunci când succesul nu este imediat? Perseverează în fața dificultăților sau abandonează?”, întreabă David Bredehoft, profesor de psihologie, în rubrica sa din Psychology Today.

Aceste întrebări te provoacă să reflectezi asupra nivelului de curaj al copilului tău. Unii copii nu au acel plus de îndrăzneală care le permite să își asume riscuri, să încerce lucruri noi și astfel să învețe.

Contrar a ceea ce s-ar putea crede, pentru Bredehoft curajul este o abilitate care poate fi învățată și dezvoltată. El o citează pe psihologul Angela Duckworth, care definește curajul astfel: „Curajul presupune muncă grea pentru a depăși provocările, menținerea efortului și interesului pe parcursul anilor, în ciuda eșecurilor, dificultăților și obstacolelor întâmpinate. Persoana curajoasă abordează succesul ca pe un maraton; forța sa este rezistența. În timp ce dezamăgirea sau plictiseala îi fac pe unii să schimbe direcția și să renunțe, o persoană curajoasă persistă”.

Dacă psihologul ar rezuma curajul în câteva cuvinte, acestea ar fi: „perseverență și pasiune pentru obiectivele pe termen lung.”

Citește și Copiii care fac aceste greșeli devin adulți de succes! Cercetătoare: „Fac mizerie, iau note proaste sau îți răspund? Așa devin mai puternici, mai independenți”

Trei modalități de a stimula curajul

SURSA FOTO: freepik.com @goinyk

David Bredehoft recomandă părinților trei comportamente esențiale pentru a stimula curajul copiilor.

Lăudați-vă copiii pentru determinarea și perseverența lor

Atunci când îți lauzi copiii pentru trăsăturile lor de caracter, adică pentru cine sunt, le oferi motivația de a continua să se îmbunătățească, în loc să se epuizeze căutând doar recompense externe.

Amintiți-vă că este normal ca copilul să fie frustrat

Frustrarea este o reacție firească pentru oricine și este cu atât mai greu de gestionat pentru copii, al căror creier nu este complet dezvoltat. De aceea, este important să-i ajuți să își gestioneze frustrarea fără a o transforma într-o dramă, astfel încât să nu-și piardă speranța de a-și atinge scopul.

Lăudați eforturile copilului, nu doar notele sau abilitățile înnăscute

Așa cum îți poți lăuda copilul pentru perseverență, poți face același lucru și pentru alte calități pe care le dezvoltă în drumul spre atingerea unui scop. Creativitatea, reziliența, adaptabilitatea, spiritul de echipă, autoafirmarea, gândirea critică... multe abilități se formează prin experiențe noi.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Un fost decan la Stanford explică cel mai simplu lucru pe care părinții îl pot face pentru a asigura succesul copiilor lor / FOTO: freepik.com @EyeEm

Un fost decan la Stanford explică cel mai simplu lucru pe care părinții îl pot face pentru a asigura succesul copiilor lor

Trei fraze pe care copiii cu o inteligență emoțională ridicată le folosesc frecvent / FOTO: FReepik.com@freepik

Trei fraze pe care copiii cu o inteligență emoțională ridicată le folosesc frecvent

Cele mai frumoase nume de fete, conform ChatGPT / FOTO: Freepik.com@freepic.diller

Cele mai frumoase nume de fete, conform ChatGPT

„Copilul meu nu se poate concentra e distras la școală!” Tot ce trebuie să știe părinții despre durata atenției la elevi și cum evoluează aceasta în funcție de vârstă sau alți factori / FOTO: freepik.com @
alrasyiqin

„Copilul meu nu se poate concentra / e distras la școală!” Tot ce trebuie să știe părinții despre durata atenției la elevi și cum evoluează aceasta în funcție de vârstă sau alți factori

pixel