Părinții tăi au făcut o treabă grozavă dacă spui des aceste 11 afirmații: Secretul pentru o iubire de sine autentică și o încredere în sine durabilă
Când adulții se simt stresați, ei tind să fie mai iritabili și mai nerăbdători cu cei din jurul nostru. Într-adevăr, ne este greu să facem față acelor situații care ne cer mai mult decât putem oferi. Cu toate acestea, atunci când un copil trece prin aceste perioade, este obișnuit ca el să fie etichetat ca nepoliticos, mai degrabă decât să le ofere înțelegerea și sprijinul de care au nevoie. Prin urmare, vă spunem cum afectează stresul comportamentul copiilor.
Nu este vorba despre justificarea oricărui comportament rău pe baza acestei stări de tensiune emoțională. Este important ca minorii să știe că există niște reguli care trebuie respectate indiferent de cum ne simțim. A fi stresat nu ne permite, de exemplu, să-i atacăm verbal pe alții.
Putem ajunge să credem că copiii nu suferă niciun stres, că obligațiile lor sunt minime și că au suficientă flexibilitate pentru a face față schimbărilor. Și este adevărat că sunt capabili să se adapteze la diferite situații, dar acest lucru nu îi scutește de a simți tensiune sau anxietate. Să ținem cont de faptul că stresul apare atunci când cerințele mediului depășesc capacitatea persoanei de a le face față.
Foto: Kindel Media/ Pexels
Stresul din copilărie poate rezulta dintr-un eveniment specific care are ca rezultat o schimbare drastică în viața copilului. De exemplu, o mutare, un divorț, decesul unei rude sau sosirea unui frate. Dar poate fi și rezultatul unor condiții prelungite care sunt prea solicitante. Acest lucru se poate întâmpla în perioadele de examen sau dacă au un program excesiv de încărcat de activități zilnice.
Este posibil ca minorii să nu poată identifica ceea ce simt. Prin urmare, ei o exprimă în general prin schimbări în comportamentul lor. Cei mici pot fi mai neliniştiţi şi mai temperaţi. Pe de altă parte, copiii mai mari pot avea atitudini sfidătoare acasă și se pot comporta rebel și în opoziție cu părinții lor. În plus, performanța academică poate avea de suferit sau copiii pot fi implicați în conflicte cu colegii sau profesorii lor.
Când vezi cum stresul afectează comportamentul copiilor, primul instinct este adesea să încerci să eradicați aceste comportamente nepotrivite. Cu toate acestea, scopul real este să-l ajute pe minor în gestionarea lui emoțională. Pentru a face acest lucru, pot fi luate următoarele măsuri:
- Reduceți stresul obiectivelor acolo unde este posibil. Dacă copilul se confruntă cu moartea unui membru al familiei, din păcate, nu există nicio modalitate de a schimba ceea ce s-a întâmplat. Totuși, dacă stresul este cauzat de un program încărcat, eliminarea anumitor activități și a-i lăsa timp de joacă poate fi foarte benefic.
Foto: Pixabay/ Pexels
- Vorbește des cu copilul tău. Fă-te disponibil pentru a-l asculta sau pune întrebări deschise care îi permit să exprime ce simte despre ceea ce se întâmplă. Ajută-l să-și înțeleagă emoțiile, dă-le un nume și află cum îl afectează acestea.
- Oferiți strategii de reglare a stresului. Jocul liber, exercițiile sau activitățile artistice pot fi o modalitate bună de a canaliza tensiunea interioară. La fel, tehnicile de relaxare sau mindfulness pot ajuta. Încercați să le practicați în familie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Pot copiii să se implice în...
Educarea este o artă, o...
Curiozitatea este motorul...
S-a terminat vacanța de iarnă pentru elevii din România!
Astză, 7 ianuarie, este zi de mare sărbătoare - Sântul...
Sfântul Ion este sărbătorit pe 7 ianuarie în calendarul...
Elevii de clasa a XII-a intră...