Studii universitare: Cum să îți îndrumi copilul către o facultate care să i se potrivească
Data publicării:
Când vine vorba de ajutorul oferit adolescenților în alegerea a ce studii universitare să urmeze, trebuie să-i susținem  în primul rând moral. Trebuie să avem răbdare, să reflectăm împreună dar să luăm în considerare și ideea de eșec.

De-a lungul vieții, luăm decizii diferite. Poate că unul dintre cele mai importante este alegerea studiilor pe care să le întreprindem.

În cele mai multe cazuri, pentru tineri este aproape ca prima decizie pe care o ia în acea călătorie în lumea adulților.

Cu toate acestea, nu este o chestiune simplă: printre îndoieli și emoții, există și o mare influență socială. Să vedem cum să ghidăm adolescenții care nu știu ce să studieze.

Urmați aceste sfaturi pentru a afla cum să îndrumați adolescenții care nu știu ce să studieze

Mai jos, vă oferim câteva sfaturi pentru a ghida adolescenții care nu știu ce să studieze și pot fi practici.

Consultați un profesionist

Uneori, îndrumarea școlară, dintr-o abordare mai cuprinzătoare, poate servi drept instrument pentru ca tinerii să se gândească la diferite opțiuni.

Spațiu deschis pentru dialog și întrebări

Împreună cu adolescentul ne putem gândi la acele lucruri pe care îi plăcea să le facă în copilărie, la activitățile pe care adoră să le facă în timpul liber sau la subiectele de conversație care îi atrag atenția. De multe ori domeniul de interes este limitat de orientarea școlară și ajungem să optăm pentru discipline tradiționale, fără să ținem cont de vastul univers care există.

2. Fotografie... (pexels-cottonbro-studio-7395899_92742200.jpg)

Foto: Cottombro Studio/ Pexels

Cum să ghidați adolescenții: Invitați-i să participe la proiecte și activități

Multe centre educaționale organizează de obicei „zile porților deschise” pentru a-și face publice ofertele academice. În plus, există institute care au proiecte în care, mai degrabă decât conținut, încearcă să predea abilități specifice, cum ar fi planificarea sau managementul timpului, printre altele.

Pe lângă faptul că are programa de studiu, este convenabil ca adolescent să discute cu cineva care este deja familiarizat cu un anumit curs de studiu. De exemplu, un student mai în vârstă sau un profesionist din industrie.

Sugerați-i să caute informații din diferite surse

Este bine ca tânărul să folosească surse oficiale sau formale – precum Institutul sau Universitatea – pentru a avea opțiuni concrete și a avea o idee mai clară. Cu toate acestea, poate fi determinată și de căutări mai informale, cum ar fi accesarea blogurilor și forumurilor.

Lucrați asupra stereotipurilor asociate cu anumite profesii

Este foarte comun să credem că fetele și femeile au rezultate mai bune în așa-numitele „discipline soft”, în timp ce matematica sau inginerie sunt de obicei rezervate bărbaților. Fără îndoială, acest lucru are un impact asupra modului în care tinerele se consideră capabile să se expună în anumite domenii profesionale.

3. Fotografie... (pexels-yan-krukau-8197545_09007800.jpg)

Foto: Yan Krukau/ Pexels

Spune-i experiența ta

A spune ce ni s-a întâmplat la acea vârstă ne ajută să lucrăm asupra emoțiilor și să empatizăm cu adolescenții. În acest fel, tânărul va putea să se conecteze cu ceea ce simte și să găsească idei și soluții, precum și idei despre preocupările sale.

Un numitor comun care trebuie să fie prezent în luarea decizii este liniștea. Cu alte cuvinte, trebuie să însoțim tinerii să ia decizii cu conștientizare, cu reflecție și să dedicăm timp pentru a se conecta cu scopul lor.

Cu toate acestea, trebuie să le împărtășim că, chiar și atunci când suntem convinși de ceva, pot exista scenarii neașteptate și lucrurile pot să nu fie așa cum ne imaginăm.

Aspectul emoțional joacă un rol foarte important în procesul decizional. În acest sens, trebuie să atenuăm ideea de eșec.

Dacă aleg un studiu și apoi nu le place, nu vor fi eșuat dacă abandonează. În schimb, ar trebui apreciat ca un exemplu de învățare și autocunoaștere.

În cele din urmă, atunci când ghidăm adolescenții, trebuie să ne gândim la credințele și părtinirile din care vorbim. Făcând acest lucru, putem descoperi că sfaturile noastre sunt conduse mai mult de fricile și chiar ignoranța noastră.

Publicitate



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios” / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios”

Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon / FOTO: freepik.com @EyeEm

Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi / FOTO: freepik.com @EyeEm

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi

pixel