Gândirea distorsionată: Cum să schimbi gândurile negative
Gândirea distorsionată este o tendință comună a minții...
Una dintre cele mai remarcabile constatări la care au ajuns cercetătorii finlandezi într-un studiu recent, publicat în revista de specialitate Population Studies, se referă la legătura între sprijinul oferit de bunici și un consum redus de antidepresive, în special în cazul mamelor separate de parteneri.
Această cercetare a implicat urmărirea a aproape jumătate de milion de mame cu copii mici în întreaga țară Finlanda, în perioada cuprinsă între 2000 și 2014. Datele colectate au inclus informații demografice, vârsta, starea de sănătate, statusul relațional al mamelor (dacă aveau partener sau nu), precum și statutul de angajare al bunicii, fie aceștia fiind din partea tatălui, fie din partea mamei.
SURSA FOTO: freepik.com @Guzov Ruslan
Dr. Niina Metsä-Simola, profesor și cercetător demografic la Universitatea din Helsinki, Finlanda, a fost unul dintre autorii principali ai unui studiu care a ajuns la o concluzie semnificativă: „Mamele sunt mai puțin susceptibile să folosească antidepresive dacă propriii lor părinți au sub 70 de ani, sunt angajați și nu se confruntă cu probleme majore de sănătate”.
Studiul, publicat în revista de specialitate Population Studies, a implicat monitorizarea a aproape jumătate de milion de mame cu copii mici în Finlanda, între anii 2000 și 2014. Cercetătorii au observat că utilizarea antidepresivelor a fost mai mare în cazul mamelor ale căror tați sau soți erau mai în vârstă, aveau sănătate precară și locuiau la distanță.
Oamenii de știință au concluzionat că acest lucru se datorează nu doar disponibilității diferite a bunicilor de a ajuta, ci și stresului suplimentar pe care îl resimt mamele când trebuie să îngrijească și bătrânii în timp ce își cresc copiii.
Este evident că bunicii joacă un rol important în sprijinirea familiilor cu copii și este confirmat că sprijinul social al altora poate proteja împotriva problemelor de sănătate mintală, cum ar fi depresia.
Vezi și Numele bunicilor care revin la modă printre fete: Au început să revină în preferințele părinților
SURSA FOTO: freepik.com @Guzov Ruslan
Oamenii de știință au subliniat că este de așteptat să observăm o legătură între un sprijin mai mare și o mai mică utilizare a antidepresivelor, mai ales în timpul parentalității, un moment critic când comunitatea este de o importanță deosebită. Faptul că viețile noastre sunt diferite nu înseamnă că nu mai avem nevoie de sprijin social sau familial, mai ales în contextul complex al parentalității.
„Sprijinul social trebuie să provină de undeva”, a remarcat un alt participant la studiu. El poate veni din partea prietenilor, comunităților, grupurilor pe care le construim de-a lungul timpului, sau de la alți membri ai familiei, chiar și de la vecini în care avem încredere.
Atunci când lipsesc conexiunile apropiate, putem găsi sprijin, sfaturi și chiar consolare online. Participarea la discuții în grupuri de socializare cu alți părinți și îngrijitori poate nu oferă întotdeauna sprijinul direct de care avem nevoie, dar poate aduce un sentiment de ușurare și poate facilita legături cu alți părinți, cunoscuți și viitori prieteni care împărtășesc experiențe similare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Gândirea distorsionată este o tendință comună a minții...
Succesul nu este doar o...
Bunele maniere la masă sunt...
Cunoașterea personalității...
Succesul nu este doar o...
Bunele maniere la masă sunt...
Dezvoltarea unui copil trece...